E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBeyannamedeki ‘başkanlık’ hazır---

Beyannamedeki ‘başkanlık’ hazır

Beyannamedeki ‘başkanlık’ hazır
12 Nisan 2015 - 07:27 borsagundem.com

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay başkanlığında yürütülen “Seçim Beyannamesi ve Stratejisi” çalışmasında sona gelindi

Beyannamedeki “Başkanlık Sistemi” bölümü bizzat Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından kaleme alındı. “AK Parti hükümet sistemi olarak Başkanlık sistemini önermektedir” ifadesinin yer aldığı beyannamede, Davutoğlu’nun kaleme aldığı başkanlık sistemi, üç ana unsur üzerine inşa edildi. Başkanlık sistemi “tek başlı yürütme”, “denge ve denetim” ve “kuvvetler ayrılığı” prensiplerinden yola çıkılarak kaleme alındı. Sistemin temelini oluşturan bu başlıkların nasıl işleyeceği de kısa ifadelerle metinde yer alıyor.
Beyannamede, herhangi bir ülkedeki modele atıf yapılmıyor. Kısmen yarı başkanlık sistemine, kısmen de partili cumhurbaşkanı modeline benzerlikler taşıyan bu sistemde, tek başlı yürütmenin gerekliliğine vurgu yapılmasına karşın, parlamenter sistemin önemi, denge ve denetimin zorunluluğu da ifade ediliyor. Kuvvetler ayrılığı da bu kapsamda korunacak ve kuvvetlerin görevlerini bağımsız sürdürmelerinin önemi anlatılacak. Bu sistemin “hiçbir gücün denetimsiz olmaması” ilkesinden yola çıkılarak oluşturulduğu dile getiriliyor. Hazırlıkları tamamlanan beyannamede, “Yeni Türkiye, yeni anayasa ve istikrar” vurgusu ön planda olacak. “İkinci atılım dönemi”, “ikinci yarı” tanımlamalarının yapıldığı beyannamede, “‘eğitim ve kültür” politikalarına öncelikle vurgu yapılacak. Özel başlıkta yer alacak ekonomi bölümünde ise büyümenin yüzde 3’ün altına düşürülmemesinin önemi anlatılacak.
Beyannamenin “Yargı” bölümünde de ilginç öneriler var. Ak Parti, 2013’teki anayasa taslağında yer alan yargı bölümündeki önerilerini revize ederek, beyannameye taşıdı. Buna göre, Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nin yanı sıra Yargıtay ve Danıştay da lağvedilecek. Bunun yerine Temyiz Mahkemesi kurulacak.


Gönlünden okuyor maşallah
BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, Roman dernek temsilcileri ile AK Parti Genel Merkezi'nde dün bir araya geldi, taleplerini dinledi. Görüşmede, bir Roman vatandaş, şair Sezai Karakoç'un "Sürgün Ülkeden Başkentler Başkentine" şiirini şu şekilde okudu: "Sevgili, en sevgili, ey sevgili, uzatma dünya sürgünümü benim. Ülkemdeki kuşlardan ne haber vardır. Mezarlardan bile yükselen bir bahar vardır. Aşk celladından ne çıkar, madem ki yar vardır. Yoktan da vardan da öte bir var vardır. Hep suç Romanlarda değil, bizleri yakıp yıkan bir nazar vardır. O şarkıya özenip söylenecek mısralar vardır. Sakın kader deme, kaderin üstünde bir kader vardır. Romanların kaderini değiştirecek adam gibi adam Ahmet Davutoğlu vardır. Ne etseler boş, göklerden gelen bir karar vardır. Yenilgi yenilgi büyüyen bir zafer vardır. Senden ümit kesmem, sende merhamet adlı bir çınar vardır Sayın Başbakanım." Davutoğlu, Roman vatandaşı "Gönlünden okuyor maşallah" diyerek kutladı.   

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)