E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket Haberleri Bera Holding gizemli hisse satışında oyun içinde oyun---

Bera Holding gizemli hisse satışında oyun içinde oyun

 Bera Holding gizemli hisse satışında oyun içinde oyun
28 Temmuz 2020 - 07:43 borsagundem.com

Bera Holding ve grup şirketleri genel kuruldan birkaç gün önce Sermaye Piyasası kanunlarını hiçe sayarak şaibeli bir işleme imza attı. Şimdi, ‘halka açık tüm şirketler benzer bir işlem yapabilir mi?’ sorusu tartışılıyor.

BORSAGUNDEM.COM

Borsada işlem gören binlerce yatırımcısı olan Bera Holding hisseleri isimleri açıklanmayan kişilere gizemli bir şekilde şaibeli bir fiyattan satıldı! Grubun en önemli şirketleri ellerindeki 21 milyon adet hisseyi 3. kişilere devrettiğini açıkladı. 3. kişiler kim, hisseler kaç liradan satıldı? Bu bilgiler büyük bir sırmış gibi gizleniyor. Halka açık şirketin bu bilgileri gizlemesi, Sermaye Piyasası Kanunu’na aykırı. O zaman tüm şirketler istediği kişilere istediği fiyattan borsa dışında hisse satsın, hiçbir detay da açıklamasın? Burası Bera Holding yöneticilerinin babasının borsası olmadığına göre, “halka açık tüm şirketler gibi söz konusu şirket yöneticilerinin de kurallara uyması” gerektiği vurgulanıyor. Aksi halde ileride yaşanacak benzer durumların borsanın geleceği açısından büyük risk taşıdığı öne sürülüyor. Özellikle de genel kurul toplantısına sayılı günler kala yapılan hisse devirleri ‘oyun içinde oyun var’ iddialarına neden oluyor. “Oydan yoksun paylar gizemli bir şekilde birilerine devredilerek oy kullanma hakkı kazandırılarak genel kurulda birilerine avantaj mı sağlanmak isteniyor?” deniliyor.  Binlerce yatırımcı Bera Holding hisselerinde Cuma gününden bu yana yaşanan gelişmeleri yakından takip ediyor ve tepki gösteriyor! Şirketin Sermaye Piyasası kanunlarına uyması gerektiği belirtiliyor.

İKİ GÜN SONRA GENEL KURUL VAR

1 Temmuz’da yasal çoğunluk sağlanamaması nedeniyle ertelenen 2019 Yılı Olağan Genel Kurul ikinci toplantısının, 29 Temmuz 2020 tarihinde yapılması planlanıyor. Tam genel kuruldan birkaç gün önce alengirli bir şekilde grup şirketleri ellerindeki hisseleri başka şahıslara alelacele devrediyor. Hem de Sermaye Piyasası Kanunları hiçe sayılarak. Kime, kaç liraya devredildiği kamuoyu ile paylaşılmıyor. Peki, bu hisseleri alan kişiler genel kurulda oy kullanabilecek mi?

Halka açılarak şeffaf konuma gelmesi hedeflenen Bera Holding yıllarca hafızalarda kalacak bir işleme imza atıyor. Borsa İstanbul Pay Piyasası verilerini yayınlayan data şirketlerinin terminallerinde işleme konu emirlerle ilgili hiçbir bilgi geçmezken, üye bazında yer alan kıymet bilgilerinde değişimler yaşanıyor.  

Bera Holding’de gizemli hisse satışı

KANUN NE DİYOR, BERA HOLDİNG’DE NELER YAPILIYOR!

Gerçekleştirilen pay devir işlemlerinde, 6362 Sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 1. Maddesi; Geçici Madde 9. Maddesi ve Borsa İstanbul A.Ş. Borsacılık Faaliyetlerine İlişkin Esaslar Yönetmeliği’nin 28. ve 42. Maddelerine aykırılık olduğu belirtiliyor

6362 Sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun Amaç başlıklı 1’inci maddesinde,  “Bu Kanunun amacı; sermaye piyasasının güvenilir, şeffaf, etkin, istikrarlı, adil ve rekabetçi bir ortamda işleyişinin ve gelişmesinin sağlanması, yatırımcıların hak ve menfaatlerinin korunması için sermaye piyasasının düzenlenmesi ve denetlenmesidir” deniliyor. Bera Holding ve grup şirketleri, hisselerin kime, kaç liradan satıldığını binlerce yatırımcıdan gizlemeye devam ediyor.

NEREDEN BAKSANIZ KANUNUSUZ İŞLEMLER

6362 Sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun Menkul Kıymet Alım Satım İşlemlerinin Tescili başlıklı Geçici Madde 9’da ise “ (1) Yatırım kuruluşları tarafından Borsa İstanbul Anonim Şirketi’nde işlem gören, Borsa İstanbul AŞ’ye kote olan veya Borsa İstanbul kaydında bulunan menkul kıymetler ile ilgili olarak Borsa İstanbul Anonim Şirketi dışında yapılan alım satım işlemlerinin Borsa İstanbul Anonim Şirketi’nin belirlediği ve Kurulun onayladığı şartlarla Borsa İstanbul Anonim Şirketi’ne tescil ettirilmesi zorunludur” hükmüne yer veriliyor.

Söz konusu işlemlerin borsa dışında alım/satıma konu olduğu, ancak Borsa İstanbul’da tescil edilmediği düşünülüyor. Diğer taraftan gerçekleştirilen pay devir işlemleri, VI-104.1 Sayılı Piyasa Bozucu Eylemler Tebliği’nin 4. Maddesinde yer alan düzenlemelere de aykırılık gösteriyor.

Bera Holding hisseleri brüt takasa alındı

BİLANÇO DÖNEMİ ÖNCESİ HİSSE SATMAK DÜZENLEMELERE AYKIRI DEĞİL Mİ?

VI-104.1 sayılı Piyasa Bozucu Eylemler Tebliği’nin İçsel Bilgi veya Sürekli Bilgilere İlişkin Piyasa Bozucu Eylemler başlıklı 4. Maddesi şöyle: “(3) İhraççılar tarafından düzenlenen finansal tablo ve raporlar ile bağımsız denetim raporlarının hazırlandığı hesap döneminin bitimini izleyen günden söz konusu tablo ve raporların mevzuata uygun şekilde kamuya duyurulmasına kadar geçen süre içerisinde, içsel bilgi veya sürekli bilgilere sahip olan kişilerin veya söz konusu kişilerin eşleri, çocukları ya da aynı evde yaşadıkları kişilerin ilgili sermaye piyasası araçlarında işlem yapmaları piyasa bozucu eylem olarak değerlendirilir. (4) İçsel bilgi veya sürekli bilgilerin kesinleşmesinden mevzuata uygun şekilde kamuya duyurulmasına kadar geçen süre içerisinde, içsel bilgi veya sürekli bilgilere sahip olan kişilerin veya söz konusu kişilerin eşleri, çocukları ya da aynı evde yaşadıkları kişilerin ilgili sermaye piyasası araçlarında işlem yapmaları piyasa bozucu eylem olarak değerlendirilir.”

HİSSELERİ YÖNETİME YAKIN İSİMLER Mİ ALDI?

Yanıt bekleyen sorular arka arkaya sıralanıyor; 2020 yılı 6 aylık bilançoların yayınlanmasına sayılı günler kala 21 milyon adet hisse kimlerin üzerine geçirildi? Bu hisseleri yönetime yakın bazı isimler mi aldı? Genel kurulda oy kullanma hakkı bulunmayan şirketlerden hisseleri alan kişilerin oy kullanması Sermaye Piyasası Kanunu’na uygun mu?

Bu işlemlerin önünün açılması halinde borsada çok sayıda holding şirketinin benzer yollara başvurabileceği belirtiliyor. Özellikle de borsa içinde ve dışında binlerce ortağı olan Bera Holding gibi çok ortaklı şirketlerin bu işlemlerde daha şeffaf olması gerektiği vurgulanıyor.

Borsa İstanbul'da BIST TÜM Endeksi'nden rekor

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 19,53
En Yüksek: 19,89
En Düşük: 18,93
Değişim 3,12 %
FK: 4,48
PD / DD: 0,78
İşlem Hacmi 452.561.977
Toplam Adet: 23.232.761
Ağırlıklı Ort.: 19,43
YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Gerçekler 28 Temmuz 2020 23:47

    BERA, İHLAS, ALYAĞ, İTTİFK, METRO, IŞIKLAR grupları gibi borsadaki YEŞİL SERMAYE hisselerinin gecmişlerinde olup bitenlere bakılınca hersey ne kadar berrak açığa çıkıyor. en milli en mümin pozları verenlerin yönetiminde rn imtiyazlı şekilde Her durumda “ yola devam”

  • Terazi28 Temmuz 2020 23:34

    Bunlarin acısı tek tek çikacak market icindeki esnafın kanını emdiler pandemi sirasinda zor durumda olan esnafın kura parasını silelim demediler daha bunlar iyi gunleri bera icin

  • Kemal05 Ağustos 2020 09:49

    ne marketi birader kafayı mı yedin sen?

  • Üzümlü Kek28 Temmuz 2020 18:30

    Başlar şimdi bizim üzümlü kekler spkkk spkkkk soyuyorlar bizi :)))

  • bu dünyadan biri28 Temmuz 2020 18:06

    Burası Türkiye, Akp den torpilin varsa her şeyi yaparsın.

  • Bir bilen28 Temmuz 2020 12:43

    Sayın yetkililer satılan bu Bera hisselerinin genel kurulda oy kullanma hakkı olmadığı ancak alan kişilerce oy kullanma hakkı olacağı konuşuluyor. Oysa 2019 genel kurulunda tamamen kanuna aykırı olarak iştiraklere ait bu hisseler oy kullandı. Yani Bera nın iştirakleri kanunsuz olarak itirazlara rağmen 2019 genel kurulunda çoğunluk hissedarlar olarak bir çok kararı oyladı ve Bakanlık memuru tüm itirazlara rağmen bu hisseleri geçerli saydı. Genel kurulda alınan kararlarla yönetim kurulu üyelerine aylık 10 bin dolar huzur hakkı ödenmesi karara bağlandı. 10 bin dolar aylık maaşı alan bu üyeler yurt dışında zor şartlarda çalışarak artırdığı bu paralarla o zamanki adıyla Kombassan hissesi aldı. Ve bu gurbetçilerin elindeki son kalan hisseleride bedelli yapmak sureti ile tamamen sıfırlamak istiyorlar. Eski Kombassan yöneticilerinin hepsi perişan oldu. Garip gurba yetim bu gurbetçilerin hakkı kimseye yar olmaz. 

  • Yorum28 Temmuz 2020 10:56

    Bu yazıyı kaleme alan ky ağzıyla yazmış yazıyı yazanın da hissesi var herhalde neyse ky cı ın nelerle uğraştığını az çok anlasınlar bu spk şirket patronlarını hizaya getirmeli gerekirse kırbaçlaya kırbaçlaya adam etmeli adamlar istedikleri herşeyi yapıyorlar dur diyen yok ne yapıyorsun diyen yok ne biçim Bi iş

  • FİNANSŞÖR28 Temmuz 2020 10:51

    sanki diğer şirketler namuslu ve dürüst bist 50-100 hariç hemen hemen aynı.

  • Gurbetci28 Temmuz 2020 09:54

    Bunlar şehir eşkiyalığı yapıyorlar .Almanya da bir çok insan kafayı yemiş bunların yüzünden .Ne yeşil sermayesi Müslüman böyle dalaverelere imza atar mı?

  • R.Demir28 Temmuz 2020 09:53

    Bak iste benim Borsa ya Girmek isteyen lere söylediğim Uyarı Burası Borsa kim kime K,,,,,,

  • çirkin adam28 Temmuz 2020 09:34

    bu yeşil sermaye ne zaman adam olacak tek dertleri alavere dalavere ile milleti soymak

  • Arif28 Temmuz 2020 08:42

    Dobur dada bilanço öncesi hisse satıldı suç degilmi