E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBelirsiz piyasa koşulları için 4 kritik öneri---

Belirsiz piyasa koşulları için 4 kritik öneri

Belirsiz piyasa koşulları için 4 kritik öneri
18 Ocak 2023 - 16:43 borsagundem.com

2023’e iyi başlayan küresel borsalar yılın devamında zorlu dönemlerle karşılaşma riskini taşıyor. CNBC’nin haberinde yatırımcıların zorluklarla mücadele edebilmesi için uygulayabileceği 4 kritik para hamlesine yer verildi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalar 2023 yılına güçlü bir başlangıç yaptı. Ancak ekonomistler ve iş dünyası liderleri borsalar ve ekonomi için zorlu zamanların geleceğini öngörüyor.

ABD borsalarında S&P 500 ve Dow Jones endeksleri yıl başından bu yana sırasıyla %4 ve %2’nin üzerinde yükseldi. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi’ndeki ralli ise %5,9’a ulaştı. Ancak küresel piyasaların en büyük sorunu olan enflasyon etkilerini hissettirmeyi sürdürüyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD tüketici fiyat endeksi aralık ayında aylık bazda %0,1 düşmesine rağmen bir yıl öncesine göre %6,5 yükseldi.

Bankrate Baş Finans Analisti Greg McBride konuyla ilgili, “Enflasyon baskılarının azaldığı kesin. Ancak bu ABD Merkez Bankası’nın (FED) işinin bittiğini göstermiyor. Yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşmak için hâlâ uzun bir yol var” açıklamasına yer verdi.

FED enflasyonla mücadelesinde başarıya ulaşsa bile bunun bedelleri olacak. Ekonomistler aylardır bir resesyonun gerçekleşme olasılığının yüksekliğine dikkat çekiyor. CNBC’nin haberinde yatırım uzmanları bu karışık iklimi içerisinde yapılması gereken kilit yatırım hamlelerine dikkat çekti:

1. Yüksek faizli borçlarınızı azaltın

Servet danışmanlığı firması CFO Capital’ın Yeminli Mali Müşaviri ve Finansal Danışmanı David Peters içerisinde bulunduğumuz dönemle ilgili, “Ödenmemiş yüksek faizli kredilerden bazılarını ödemek için harika bir zaman” açıklamasında bulunuyor.

ABD’de kredi kartı faizleri ortalama %19’un üzerine çıktı ve bu oran tüm zamanların zirvesini ifade ediyor. FED faiz oranlarını yükseltmeye devam ettikçe kredi kartlarının yıllık faiz oranları da artmaya devam edecek.

Peters, “Uzun bir zamandır piyasalarda oldukça şımartıldık” diyor. Zira bazı durumlarda tasarruf veya yatırım hesaplarından para çekmek yerine daha büyük satın işlemleri için ucuz vadeli krediler almak mali açıdan daha mantıklı bir karardı. Peters yatırımcıların düşünme biçimini tersine çevirmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Yeminli mali müşavir yatırımcılara şu şekilde düşünmesini tavsiye ediyor: “Yüzde 6 faiz oranlı bir krediniz varsa ve anaparayı krediye ödüyorsanız bu ödeme borsalardaki paranızda %6 getiri elde etmenizle neredeyse aynıdır.”

McBride kredi kartı borcu olanların “yüzde sıfır veya daha düşük faiz oranlı bakiye transfer tekliflerinden birini” alması tavsiyesinde bulunuyor. McBride aktarılan bakiyelere faiz ödemeden 15, 18 ve hatta 21 ay ödeme imkanı sunan hesapların yaygın olarak mevcut olduğuna dikkat çekiyor.

2. Paranızın çalışmasına izin verin

Borçların ödenmesinin ardından Peters arta kalan paranın ayrı tasarruflarda acil durum harcamaları için saklanmasını tavsiye ediyor.

Peters, “Diğer yatırımların iyi getiriler sağlamadığı zamanlarda internet üzerindeki tasarruf hesapları para kazanmak için iyi bir yol olabilir” diyor.

Bununla birlikte en yüksek verimi sağlayan internet üzerindeki vadeli mevduatlar Deposit Accounts araştırmasına göre şu anda dolar bazında %3,6’nın üzerinde ödeme yapsa bile yükselen enflasyona ayak uyduramayacaklar.

Oxygen Financial’ın CEO’su Ted Jenkin bunun yerine kısa vadeli ve görece risksiz ABD Hazinesi tahvillerini tavsiye ediyor. Söz konusu stratejiden en iyi verimi kazanmak için paranın bu tahvillere bağlanması ve vadenin sonuna kadar tutulması gerekiyor.

Jenkin, “Yüksek getiriler sunmuyor olsalar da en azından para kaybetmeyeceksiniz” diyor.

Paranın değerini korumak için verilen tavsiyelerden birisi de ABD enflasyon tahvilleri (I bonds). Zira bu söz konusu yatırımlar enflasyona karşı korumalı ve neredeyse tamamen risksiz varlıklar.

Enflasyon tahvilleri şu anda Nisan ayına kadar olan yeni alımlar için %6,89 getiri ödüyor. Bu oran Mayıs 2022’den ekim ayına kadar olan dönemde %9,62’ydi.

Enflasyon tahvillerinin dezavantajı ise paranın bir yıl boyunca geri alınamayacak olması ve beş yıldan önce nakde çevrilmesi halinde son üç aylık faizin ödenmeyecek olması.

3. Emeklilik yatırımlarınızı artırın

Peters yüksek faizli kredi kartı borçlarının ödenmesinin ve bir miktar birikimin sağlanmasının ardından emeklilik hesaplarına ekstra para koymanın “harika bir hamle” olabileceğini söyledi.

Piyasaların zayıfladığı dönemlerde bireysel emeklilik yatırımlarının getirisi de düşme eğilimindedir. Fakat bu tür dönemlerde emeklilik yatırımlarına koyulan ekstra miktarlar bireylerin emeklilik hedeflerine ulaşmasına normalden daha fazla destek olabilir.

4. Dipten alın

ABD merkezli finans kuruluşu Kuderna Financial’ın Kurucusu ve Yeminli Mali Müşavir Bryan Kuderna, “Ek risk almak isteyen yatırımcılar, özellikle zor geçen ve şimdi değersiz olabilecek sektörlere bakarak dipten almayı' düşünebilirler” açıklamasında bulundu

Kuderna, “Teknoloji geçen yıl çenesine yumruk aldı, Amazon piyasa değerinin yarısını kaybetti, eğer çok fazla geri çekilme olsaydı fırsat olabilirdi" ifadelerine yer verdi.

Kuderna, piyasadaki fiyat dalgalanmaları düzeltme dönemlerinde yatırımcıların ayakta kalmasına yardımcı olan dolar maliyet ortalaması stratejisini öneriyor. Zira zaman içinde belirli aralıklara yatırım yapmak, duygusal yatırım kararlarından kaçınmanıza da yardımcı olabilir.

Bununla birlikte, Kuderna bu tür bir strateji için uzun vadeli düşünmenin kritik öneme sahip olduğuna da dikkat çekti. Ayrıca Kuderna’ya göre dolar maliyet stratejisi yatırdığınız paranın yalnız bırakılacağı anlamına da gelmiyor:

"Verebileceğim en genel tavsiye, piyasayı çok yakından izlememektir. Bu tür zamanlarda insanlar duygusallaşmaya başlıyor ve hatalar da tam da böyle zamanlarda yapılıyor."

İşte doğru yatırımın 10 altın kuralı

 

Wall Street’in korku endeksi alarm veriyor

 

Şahin politikaların etkileri 2023’te kendini hissettiriyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)