E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriBeko gözünü ABD'ye dikti---

Beko gözünü ABD'ye dikti

Beko gözünü ABD'ye dikti
09 Eylül 2015 - 04:52 borsagundem.com

Amerika’ya yapacağı çıkarma için hazırlıkları tamamlayan yeni Genel Müdür Hakan Bulgurlu ise iddialı

Arçelik’in çiçeği burnunda genel müdürü Hakan Bulgurlu, gözünü Amerika’ya dikti. Koç Topluluğu çatısı altında faaliyet gösteren Arçelik’in küresel markası Beko, bu yıl sonunda ABD pazarına giriyor. Amerika’nın keşfi yakın... Ancak keşfi yapacak olan, yani Beko’yu keşfedecek olan Amerikalılar...  
 
Hakan Bulgurlu, “Türkiye ve Avrupa’daki başarı hikâyemizi farklı coğrafyalara taşıyoruz. Asya Pasifik ve Amerika gibi yeni pazarlarda faaliyetlerimizi genişleteceğiz” diyor. 
 
Amerika’da prestijli binaların mutfaklarına ankastre ürünler yapmaya başladıklarını anlatan Bulgurlu ülkeye yıl sonunda Beko markasıyla gireceklerini bilgisini veriyor.
 
Soyadı yükü artırdı!

Hakan Bulgurlu bu yıl şubatta Koç Holding CEO’su olan Levent Çakıroğlu’ndan Arçelik Genel Müdürlüğü görevini devraldı. 13 yıldır Koç Grubu’nda çalışan Bulgurlu, uzun yıllar Hong Kong’taki bağlantıları yönetti. Son 5 yıl yaptığı Arçelik Genel Müdürlüğü görevinin ardından şimdi kaptan köşkünde... 
 
Yıllarca Koç Holding CEO’su olarak görev yapan babası Bülent Bulgurlu’dan söz açılınca, “Soyadımdan dolayı herkesten fazla çalıştım” saptamasını yapıyor. Hakan Bulgurlu ile tüketici elektroniği fuarı IFA için gittiği Berlin’de sohbet etme imkânı bulduk.
Bulgurlu öncelikle Arçelik’in Beko markasıyla solo ürünlerde Avrupa pazarında liderlik koltuğuna oturduğunu açıklıyor. Ürettikleri bir kurutma makinesinin Avrupa’da yapılan testlerde ilk sıraya oturması üzerine prestijli bir Amerikan sektör dergisinin, ‘Beko ABD’de niye yok?’ sorusunu ortaya attığını anlatan Bulgurlu, şunları söylüyor: 
“Amerika bizim sektör için ikinci büyük pazar ama çok da zor bir pazar. Yaşlanan bir ABD nüfusu var. Daha küçük evlere taşınıyorlar. O yüzden bizim ürünleri tercih edecekler.” 
ABD pazarına yönelik özel ürünler de ürettiklerini açıklayan Bulgurlu şu an cirolarının yüzde 62’sinin uluslararası satışlardan geldiğini belirterek, “24 ayrı kurla çalışıyoruz. Dolarla alıp euro ile satıyoruz. Liranın değer kaybından toplamda az etkileniyoruz” diyor. 

Arçelik’le Akbil bedava Beko’yla taksi ücretsiz!

Hakan Bulgurlu, Türk insanının Arçelik ve Beko’ya bakışını ilginç bir anekdotla paylaşıyor. Genel müdür olduktan sonra ilk bayi toplantısına Marmaray’ı kullanarak gittiğini belirten Bulgurlu yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Anadolu yakasında bir toplantıdaydım. Oradan da Avrupa yakasındaki bayi toplantısına gitmem lazımdı. Toplantı uzun sürdü. Şoför ‘yetişemeyiz’ dedi. İlk bayi toplantımdı. ‘Beni Marmaray’a bırak’ dedim. İndim ama ne cüzdan, ne Akbil var. Bir yaşlı amcadan rica ettim. Durumumu anlattım. ‘Arçelik’in genel müdürüyüm’ dedim. Amca bana baktı, ‘Bizim dolap 40 yıldır bana çalışıyor. Bir gün de ben size çalışayım’ deyip bastı Akbil’i. Kazlıçeşme’de indim, taksiye koştum. ‘Param yok, inince vereyim’ dedim, kabul etmedi. Taksideki aksesuarlardan Beşiktaşlı olduğunu farkettim. Beko’yu yönettiğimi duyunca ‘Baştan söylesene’ dedi, inince para da almadı.” Bulgurlu şirkete giderken her gün metrobüsü kullandığını da anlattı.

Silikon Vadisi’ni gözlüyor

Tayvan ve İngiltere’den sonra Almanya ve ABD’de de Ar-Ge merkezi kurmayı planladıklarını söyleyen Bulgurlu “ABD’deki Ar-Ge merkezi muhtemelen Boston veya San Francisco’da Silikon Vadisi’nde olabilir” diyor. 1.000’den fazla Ar-Ge çalışanları olduğunu, geçen yıl 158 patent başvurusu yaptıklarını belirten Bulgurlu, şunu söylüyor:

“Bizden sonraki şirketin başvuru sayısı 20. Patent ihlalleri çok oluyor. Çok saygın Avrupalı firmalar bile ihlal ediyor. Patent ihlallerinden biz ciddi gelirler de elde ettik.”

IFA’ya Beko ve Grundig markalarıyla katılan Arçelik, stand alanı olarak fuarın en büyük 3. firmasıydı. Şirketin fuarda taş fırın lezzetinde pizza yapan fırından, marulu 30 gün taze tutan buzdolabına kadar 700 ürünü sergilendi. (Milliyet / Serkan Arman)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)