E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiBDDK'nın yeni taslağı yayınlandı---

BDDK'nın yeni taslağı yayınlandı

BDDK'nın yeni taslağı yayınlandı
25 Temmuz 2013 - 16:48 borsagundem.com

BDDK, 'yüksek kaliteli likit varlık' özelliklerini tanımlayarak mevzuata ekleyen yönetmelik taslağını yayınladı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankaların likidite karşılama oranı hesaplamasında, Basel III kriterleri arasında yer alan 'yüksek kaliteli likit varlık' özelliklerini tanımlayarak mevzuata ekleyen yönetmelik taslağını yayınladı.
Kurumun internet sitesinde yer alan taslağa göre ters repo, türev işlemler, menkul kıymet ödünç alma işlemleri, kredili menkul kıymet işlemleri ile teminat swapları sonucu teminat olarak alınan varlıklar ile TCMB'ye veya kamu kuruluşlarına depo edilen, teminata verilen ancak likidite temin edilmesinde kullanılmamış olan likit varlıklar yüksek kaliteli likitvarlıklar arasında yer alıyor. Taslak yüksek kaliteli likit varlıkları da iki kaliteye göre ayrıştıran kriterler içeriyor. Taslakta yer alan, "Karşı tarafın 30 gün içinde sözleşmeden kaynaklanan geri isteme hakkı olan varlıklar ile bu varlıkların kullanılması neticesi elde edilen nakit, yüksek kaliteli likit varlık olarak değerlendirilmez" düzenlemesi ise kısa vadeli mevduatın yüksek kaliteli likit varlık olarak dikkate alınmasının önüne geçiyor.
Analistler bu hükmün, mevduat stoğunu likidite hesaplamasında kullanmak isteyecek bankalar üzerinde vade uzatıcı etkisinin de olabileceğini belirtiyorlar.
Likidite karşılama oranlarında kullanılacak net nakit girişi ve net nakit çıkışı kalemlerini de belirleyen taslak, asgari likidite yeterlilik oranının mevcut yönetmeliğe paralel şekilde devam ettirilmesini öngörüyor.
Buna göre taslak, konsolide toplam likidite karşılama oranı ile konsolide olmayan toplam likidite karşılama oranının 5 günlük basit aritmetik ortalamasının yüzde 100'den, konsolide yabancı para likidite karşılama oranı ile konsolide olmayan yabancı para likidite karşılama oranının 5 günlük basit aritmetik ortalamasının yüzde 80'den az olmamasını düzenliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)