E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBDDK'nın taslağı o hisseleri de etkileyecek---

BDDK'nın taslağı o hisseleri de etkileyecek

BDDK'nın taslağı o hisseleri de etkileyecek
02 Ağustos 2018 - 16:37 borsagundem.com

BDDK, tüketici kredilerinde vadenin düşürülmesini planlayan taslağı uygulamaya girdiğinde en yüksek etki tüketici tarafında pazar payı hakimiyeti bulunan bankalarda yoğunlaşacak

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) tüketici kredilerinde vadenin düşürülmesini planlayan taslağı uygulamaya girdiğinde en yüksek etkinin tüketici tarafında pazar payı hakimiyeti bulunan bankalarda yoğunlaşması bekleniyor.

Otomotiv sektöründe de taşıt kredileri üzerinden etki öngörülüyor.

BDDK taslağını değerlendiren Vakıf Yatırım analistleri, "BDDK tarafından alınan önlemlerin talep tarafını kısa vadeli olumsuz etkilemesini, ancak orta-uzun vadede bankaların aktif kalitesi açısından olumlu olarak değerlendiriyoruz." dedi.

Vakıf Yatırım'a göre  tüketici tarafında pazar paylarında ilk sıralarda yer alan Garanti Bankası, İş Bankası ve Yapı Kredi Bankası bu düzenlemeden daha fazla etkilenecek.

OTOMOTİV SEKTÖRÜ ETKİSİ

BDDK düzenlemeleri taşıt kredileri için 48 ay olan vade sayısını sürdürürken eşiği 100 bin liradan 120 bin liraya yükseltiyor.

Bu noktada Vakıf Yatırım, sektörde kredi kullandırma oranının yaklaşık yüzde 70 olduğuna dikkat çekerek, Doğuş Otomotiv'i öne çıkardı.

Kurum, "Yurt içinde Ford Otosan satış hacminin yüzde 35'i, Tofaş Oto satış hacminin yüzde 53'ü, Doğuş Oto satış hacminin yüzde 85'i binek araçlardan oluşmaktadır. Düzenlemede taşıt kredileri için azami vade sayısı değiştirilmese de eşiğin 120 bin TL'ye çıkarılmasının, yeni araç talebini desteklemesini ve en olumlu Doğuş Otomotiv'in etkilenmesini bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Ayrıca Vakıf Yatırım, önceki düzenlemenin otomotiv sektörüne etkisini hatırlatarak şu bilgi notunu paylaştı:

"Şubat 2014'te devreye giren BDDK düzenlemeden bu yana taşıt kredileri yüzde 17 azalmıştı ve 48 ay üzeri kredilerin oranı yüzde 37,3'ten yüzde 6,4'e gerilemişti. 20 Temmuz 2018 itibariyle, toplam tüketici kredileri 420 milyar TL olup, taşıt kredileri bu tutarın yüzde 1,7'sini oluşturmaktadır. Taşıt kredilerinin yüzde 64'ü 37 ay ve üzeri vadeli krediler oluşturuyor. Otomotiv sektöründe binek araçlarda 100 bin TL'nin altındaki araçlar pazarın yaklaşık yüzde 97'sini oluşturmaktadır"

BDDK bankaların kredi işlemlerine ilişkin yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik taslağında ihtiyaç kredilerini kapsayacak şekilde bazı amaçlar hariç tüketici kredilerinin vadesi 36 ay olarak belirledi. Kurul, 2016 yılı Eylül ayında yapılan düzenleme ile tüketici kredilerinin azami vadesini 36 aydan 48 aya çıkarmıştı. 

Kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi de on iki ayı geçemeyecek.

Taslakta "tüketici kredilerinin vadesi otuz altı ayı, taşıt kredileri ile taşıt teminatlı kredilerin vadesi kırk sekiz ayı, cep telefonu, tablet ve bilgisayar alımı amacıyla kullandırılan kredilerin vadesi on iki ayı aşamaz" denildi.(Business HT)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)