E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBDDK’nın ‘batık kredi’ açıklamasına yorumlar geldi---

BDDK’nın ‘batık kredi’ açıklamasına yorumlar geldi

BDDK’nın ‘batık kredi’ açıklamasına yorumlar geldi
18 Eylül 2019 - 10:22 borsagundem.com

BDDK tarafından tahsili gecikmiş kredilere yönelik yapılan açıklamaya dair ekonomistler değerlendirmede bulundu

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yapılan açıklamada bankacılık sektöründe takip hesaplarına aktarılması gereken, ağırlıklı olarak inşaat ve enerji sektörlerine kullandırılmış toplam 46 milyar lira büyüklüğünde kredi tespit edildiği bildirildi.

Konuyu Bloomberg HT’ye değerlendiren Prof. Dr. Selva Demiralp “Türkiye’nin en önemli sorunlarından birinin özel sektörün sorunlu borç kredileri olduğunu ve bu borç sorunu çözülmediği sürece diğer uygulanacak politikaların, atılacak adımların ya da verilecek desteklerin etkili olmayacağını düşünüyorduk. İnşaat ve enerji sektörlerinin gelirlerinin TL cinsinden giderlerinin Dövizle olmasından dolayı Ağustos 2018’deki kur şokundan çok etkilendiklerini biliyorduk. Bu hamle bankalara “zararı sen karşıla” demiş olmak anlamına geliyor. Eğer bankalar bunları satıp bir şekilde bir fona aktarabilseydi belki bir rahatlama yaratabilirdi ama zaten en kötü senaryo bankanın bunu takipteki alacağa yazmasıydı ve ardından ödenmesinden ümidini kesmesi... Bu zaten bankanın bekleyebileceği en kötü senaryoydu. Fakat olumlu olan, takipteki alacaklar için söylenen yüzde 4.6’lık rakamın daha gerçekçi olan yüzde 6.3’e çıkmış olması. ” dedi.

Nurol Yatırım Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Akkurt BDDK’nın batık kredilere ilişkin açıklamasına dair,”Bunun olumlu bir adım olduğunu düşünüyorum. Her ne kadar 4.6’dan 6.3’e çıkan bir problemli kredi rakamı görünüyorsa da zamanlama olarak da doğru bir adım. Problemli kredilerin banka bilançosundan çıkacak olması bankaların 2020 yılında uluslararası piyasalarda sendikasyon konusunda daha rahat hareket etmeleri ve yaklaşık bir senedir durmuş olan sermaye piyasalarına uzun vadeli borçlanma için terar girebilecekleri anlamına geliyor. Bunun sonucunda ödemeler dengesinde cari açık olursa bunun finansmanı konusunda daha kaliteli bir finansman olacağı anlamına gelir. Bu da ödemeler dengesi tablosuna çok pozitif yansır” dedi..

İstanbul Portföy Genel Müdürü  Tufan Deriner ise konuya ilişkin “Bankaları değerlerken problemli tarafın hep bu taraf olduğunu ve değerlemeyi yaparken ekstra iskonto vermemizin ana sebeplerinden bir tanesi buydu. Bankacılık sektörünün değerlerinin birin altında olmasının kaynağı sorunlu kredilerin ne kadar olduğunu ölçemememizdi. Bu adım sorunun çözülmesi için gerekli bir adımdı ” şeklinde yorumda bulundu.

Spinn Danışmanlık Kurucu Ortağı Özlem Derici ise, “Karşılık ayrılması sermaye yeterliliğinden ve  kredi olarak sağlanabilecek kaynaktan feragat edilerek gerçekleştiriliyor. Dolayısıyla kredi arzına kısa vadede ister istemez negatif etkisi olacaktır. Bunun gecikmeli diğer negatif etkileri inşaat ve enerji sektörüne yönelik etkileri de mevcut. Sektörlerin toparlanıp zaman içinde ekonomik büyümeye hizmet eder hale gelmesi zaman alacak. Bunun yanı sıra ‘temizlik’ hamlesi oldukça pozitif olarak algılanmalı. Yalnız özel sektör ve kamu ayrımını bu noktada bilmiyoruz. Buna dikkat edilmesi gerekir. Kamu bankalarının zorunlu karşılıklarının yüzde 10 ile yüzde 20 arasında olmasından mütevellit daha düşük zorunlu karşılık oranlarına sahip olmasından bir parça daha kredi vermeye müsaitlerdir. Eğer bu sektörlerin MPL’e düşen kredileri daha fazla kamu bankalarındaysa ordaki imkandan yiyor olabilir” şeklinde değerlendirmede bulundu.

BDDK'dan banka kredilerine ilişkin önemli açıklama

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Osman18 Eylül 2019 17:30

    Bazı dar gelirli vatandaşlar zor durumda , geliri zayıf , kredisini ödeyememiş , bazı şirketler dolar kurunun zıplamasından dolayı zarar etmiş , kredisini ödeyememiş , devletimize bu yük ağır gelmez.Bu krediler bankalardan alınan vergilerden düşer ve devlet baba bunları bir defaya mahsus affederse ekonomi şaha kalkar , vatandaşın ve bazı şirketlerin üzerindeki bu kambur yük olmaktan çıkar.Şu anda ne oluyor bankalar bu kredileri varlık şirketlerine satıyor.Çünkü oran toplam verilen krediler için de % 5 civarında , yani bankaların % 5 zararı diyelim.Devlet babalık yapıp vatandaşın elinde tutarsa , bankalarda kazanır , ekonomi de kazanır.Veren el alan elden üstündür.Düşmez kalkmaz bir Allah.Cumhurbaşkanımız duy sesimizi.

  • Kadir yildirim28 Eylül 2019 23:15

    Şu dediklerini 3 yıldır yaziyorum. Maalesef devlette ve finansci kesimde bunu basacak kafadan ve kalibrede ekonomist yok

  • ersan18 Eylül 2019 17:22

    telekomu alan KATARLI kıredı aldı .ödemeden gıttı.parayı  dev .hiçsesyok .araçtırıyoruz .dıyordu bakan bey ..katarlının parası dahılmı acaba********************************************************

  • Murat Murat18 Eylül 2019 13:11

    al kredi odeme diyorlaf resmen adama bizim basimiza gelse donumuza kadar alirlar adelet mekanizmasi orta direk e gelince acimasiz balinaya gelince ye kurkum ye

  • Keşke isveçli olsam18 Eylül 2019 12:34

    Türküz, doğruyuz, çalışkanız, müslümanız, ahlaklıyız

  • VS18 Eylül 2019 11:00

    BU NE KALLEŞLİK BEN 30 BİN TL KREDİYİ ZORLA ALABİLDİM.VE TAKSİTLERİNİ DİREK MAAŞIMDAN KESİYORLAR.BUNLAR EŞE DOSTA KREDİ VERMİŞ.CEZASINI HER ŞEKİLDE VATANDAŞA ÖDETİYORLAR.BU KREDİLERİ KULLANANLAR.BMW AUDİ MERCEDESE BİLE BİNMİYORLAR.LÜKS ARAÇ KULLANIYORLAR.BU ADALETSİZLİK DEĞİLDE NEDİR.

  • VATANDAS 18 Eylül 2019 10:33

    MPL DE NE?:) NPL OLMASIN:) GEYIK FINANS DUNYAMIZ...

  • Okie Dokie18 Eylül 2019 10:33

    Sıkıntı yok. Futbol klüplerini ve müteahhit kardeşlerimizi fonlamaya devam. Yaz oradan bi 10 milyon $ kredi evladım.

  • Dd18 Eylül 2019 14:39

    Demek FB yüklü kredi almış.  Ondan mi 0/11 pirim yaptı bugün.?