E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBDDK’nın adımı potansiyel oynaklığa karşı önlem---

BDDK’nın adımı potansiyel oynaklığa karşı önlem

BDDK’nın adımı potansiyel oynaklığa karşı önlem
19 Aralık 2019 - 12:44 borsagundem.com

Gedik Yatırım Ekonomisti Erol Gürcan, BDDK'nın attığı adımın teknik bir ayarlama olarak değerlendirilebileceğini ve kararın potansiyel olarak kısa vadeli oynaklığı artırma riski taşıyan unsurlara karşı önlem olarak okumanın mümkün olduğunu söyledi.

Erol Gürcan, BDDK’nın kararının teknik bir ayarlama olarak değerlendirilebileceğine işaret ederek, "Dün açıklanan karar yalnızca vadede TL satım (spotta yani şu an TL alım) yönündeki ve vadesine 7 gün ve daha az kalan türev işlemleri kapsamakta. Son durum itibariyle TCMB’nin 1 hafta vadeli politika faizi %12 seviyesinde. Piyasa yapıcı bankalara sunulan imkan kapsamında, bu bankalar TCMB’den 1 puan daha düşük seviyeden fonlama sağlayabilmekte. Yılın ilk yarısında sıkça konuşulan Londra’daki TL swap faizleri son durum itibariyle %10 civarında, yani bankaların TCMB’den aldıkları fonlamanın altında bir maliyetle Londra’dan fonlama sağlamak mümkün görünmekte. Söz konusu arbitraj durumu ve/veya TCMB/Türkiye’den daha ucuz maliyetle alternatif bir piyasadan fon sağlama durumu dönem dönem sistemik risk oluşturma potansiyeli taşımakta." diye konuştu.

Gürcan, BDDK tarafından yapılan ayarlamanın kısa vadeli fonlama tarafında yapılan teknik bir ayarlama olarak okunabileceğinin altını çizerek, şunları söyledi: "Daha önce yapılan ayarlamalar ve 7 günün üzerinde işlemler için herhangi bir değişiklik söz konusu görünmemekte. Dolayısıyla, yapılan ayarlamayı, potansiyel olarak kısa vadeli oynaklığı artırma riski taşıyan bir unsura karşı önden alınan bir önlem olarak okumak mümkün. Ayrıca, politika yapıcıların bir süredir yurtdışında alternatif piyasalara yönelme arayışını azaltıp yurt içinde benzer işlevi sağlayan piyasalar oluşturma yönündeki adımlarını da hatırlatmakta fayda bulunmakta. Her ne kadar kısıtlama yönündeki ayarlamalar piyasa tarafında genel algı açısından her zaman çok olumlu değerlendirilmese de konjonktürel gelişmeler nedeniyle ve/veya yurt içinde alternatif piyasaların oluşturulması / güçlendirilmesi sürecinde dönem dönem bu tarz teknik düzenleme ihtiyaçları doğabilmekte."

Foreks

BDDK'dan bankalara tavsiye

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)