E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriBDDK'dan konut kredisi kararı---

BDDK'dan konut kredisi kararı

BDDK'dan konut kredisi kararı
24 Şubat 2023 - 16:03 borsagundem.com

BDDK, daha önce 2 milyon lira ve altında olan konutlar için belirlediği yüzde 90'a kadar kredi kullanım sınırını 5 milyon lira ve altında olan konutlar şeklinde güncelledi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), daha önce 2 milyon lira ve altında olan konutlar için belirlediği yüzde 90 kredi kullanım üst sınırını, 5 milyon lira ve altındaki konutlar olacak şekilde revize etti.

"Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelik"te yapılan değişikliklere ilişkin karar, BDDK'nin resmi internet sitesinde yayımlandı.

Değişiklik doğrultusunda, tüketicilere, konut edinmeleri amacıyla kullandırılacak kredilerde ve taşıt kredileri hariç konut teminatlı kredilerde, kredi tutarının teminat olarak alınan konutun değerine oranı tablosu güncellendi.

​​​​​​​Buna göre, değeri 5 milyon lira ve altında olan sıfır konutlar için, bu bedelin yüzde 80-90’ı kadar kredi kullanılabilecek.

Söz konusu oran, değeri 5 milyon lira ile 10 milyon lira arasındaki sıfır konutlar için ise yüzde 70 ila 80 arasında olacak. Değeri 10 milyon lira ile 20 milyon lira arasında değişen sıfır konutlar için tüketiciler bu bedelin azami yüzde 60-70’i kadar kredi alabilecek.

Değeri 20 milyon liranın üzerindeki sıfır konutların ise yüzde 50’si ila 60’ı arasında kredi kullanabilecek.

İkinci el konutlar için de azami oranlar yeniden belirlendi

Karar ile, ikinci el konut alımında ve konut teminatlı kredilerde kullandırılabilecek azami kredi tutarları da yukarı yönlü revize edildi.

Buna göre, değeri 1 milyon lira ve altında olan ikinci el konutlar için, bu bedelin yüzde 90’ı kadar kredi kullanılabilecek. Söz konusu oran, değeri 1 milyon lira ile 2 milyon lira arasındaki ikinci el konutlar için ise yüzde 60 ila 70 arasında olacak.

Değeri 2 milyon lira ile 5 milyon lira arasında değişen ikinci el konutlar için tüketiciler bu bedelin azami yüzde 50-60’ı kadar kredi alabilecek.

Değeri 5 milyon lira ile 10 milyon lira arasındaki ikinci el konutlarda 2,5 milyon lira ila 3 milyon lira tutarında kredi kullanılabilirken, 10 milyon lira üzerindeki ikinci el konutlar için kredi kullanılamayacak.

Öte yandan Yeni Konut Finansmanı Programı kapsamında kullandırılacak krediler karar kapsamında yapılan belirlemelere tabi olmayacak.

BDDK, daha önce 2 milyon lira ve altında değere sahip sıfır konutlar için yüzde 80-90 düzeyinde kredi kullandırılabiliyordu. İkinci el konutlar için ise azami yüzde 90'ı kadar kredi kullanabilme şartı 500 bin lira ve altı değere sahip konutlar için uygulanıyordu.

BDDK'dan hisse geri alımlarında bankalara kolaylık

 

BDDK'dan deprem bölgesine ilişkin yeni kararlar

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ekonomust vutal25 Şubat 2023 16:39

    Enflasyon okadar hizli artiyorki 2 milyonluk ev lüks olmaktan cikdi 5 milyon ve ustu luks oldu bunun anlami bumudur.Ne olduda bikac ayda bukadar artis oldu.Durmak yok yola devam bddk.

  • Yorum25 Şubat 2023 16:10

    Devlet sürekli mütahit ev alanı besliyor ama yaptıkları evlerde ortada şimdi tüm türkiyede tüm evler gezilsin gerekli özelliklerde olmayan tüm evleri yapan mütahitler dava açılsın yani insanların ölmeleri i beklemeyelim değil mi şimdiden ağa paşa gibi gezemesinler

  • Yorum25 Şubat 2023 16:06

    Bu emlak verisini eksper raporundaki fiyata göre alın en az emlak fiyatının %5 kadar emlak vergisi artı ikinci ev alana eksper raporunda yazan emlak fiyatının %15 i kadar emlak vergisi koyun ayrıca tabu kadastro eksper raporu olmadan ev satışına izin vermesin o eksper raporu satışın olduğu deftere eklensin ve belediyenin emlak bölümüne bilgisayar üzerinden bilgi verilsin alınacak vergi miktarı yani belediyelerede o eksper raporu gitsin o rakamın üzerinden vergi hesaplansın bakalım nasıl oluyor Avrupa böyle yapıyor kimse gidip te 3. 5. Evini almıyor bu bizim ülke Bi garip bu kadar ev yapılıyor ama yinede başa çıkılıyor zaten Bi ülkede 450 bin mütahit varsa ne beklersin o ülkeden

  • Yorum25 Şubat 2023 15:57

    Depremzedelere sesleniyorum kimse 2000 liradan fazla ev kirası vermesin fazlasını isteyenede işişleri bakanlığına şikayet etsin devletin yardımı 2 000 lira çünkü adamın tüm eşyaları ezilmiş kırılmış yakınını evladını kaybetmiş enkazın karşısında çömelmiş bekliyor siz bu adamdan kira mı alacaksınız işte tek dişi kalmış vicdansız canavarlar bunlar vurun vurun düşene birde siz vurun vicdansız zalimler

  • Kamil25 Şubat 2023 12:36

    Bu kararla bankalar çöker gyo şirketleri uçar.

  • Ali25 Şubat 2023 11:43

    Evin fiyatına göre kredi vermek dohru değil

  • Yorum25 Şubat 2023 10:02

    Yanlış karar deprem zedeye böylece ev satılması kolaylaşsın diye mi böyle bişey yaptınız adam tüm hherşeyini kaybetmiş üstüne arabada gitti tüm ev alet edevat makine gitti geceliğiyle zor çıktı dışarı esnafa zaten dükkan mükkam işyeri kalmadı üstüne borçlar kaldı her esnafın illaki bankaya veya tedarikçiye borcu var ee şimdi sen bu adamı 5 milyon krediyle ev sahibimi yapacan devlet memuruysa zaten ev alamaz birde böyle bir tarafı var bu işin sırf mütahitleri rahatlatmak için depremzedeyi ev almasını zorlaştıran Bi karar çünkü bu karar ev enflasyonun arttırır başka bişey yapmaz enflasyonu düşürmek yerine arttırıcı bir politika bu arada 5 yılın üstünde ev almayın betonu elle dökülen evin yanından geçmeyin eksper raporu isteyin mütamadi münferit temelli ev almayın radyejeneral temel olursa alın

  • Selma24 Şubat 2023 22:17

    Gyo lar uçmuş bankalar satışa geçmiş

  • Doğru24 Şubat 2023 20:39

    Kirada oturanlar yandı,tabuta bir çivi daha çakıldı

  • Okie Dokie24 Şubat 2023 20:03

    Konut satışları durdukça, konut fiyatları düşme eğilimi gösterdikçe birileri konut fiyatlarını ve dolayısıyla da kiraları yukarı ittirmeye gayret gösteriyor. Ah bu dış güçler ah.

  • Hayırlı25 Şubat 2023 09:55

    Biraz iç var vicdansız ev sahipleri var 1000 tl yere 4000 tl istiyor bu dunya böş ölüm var unutmayın mezar taşı olmasın vicdansız ev sahipleri evini kıraya veriyorsun 1000 tl yere 4000 tl istiyor. Bir gece bakıyorsun ev yok o zaman ne yapacaksın biraz az al kirayı dua al

  • acacu24 Şubat 2023 16:25

    3 milyona bir ev bulsam, %80 kredi çeksem 2,4 milyon yapar. 10 yıl yani 120 ay vadede faiz, sigorta, dosya masrafı hariç aylık ödeme 20 bin tl yapar. Faizi eklesen oldu sana 25 bin. Üstelik peşin 600 bin de ödemem lazım. Aylık 25 bini gelecek 10 yıl ödemeyi gözü kesebilen kaç kişi kaldı bu ülkede??

  • Alp25 Şubat 2023 12:38

    Enflasyon coşkusuyla 2 yıl zorlanırsın. 3 sene sonra asgari ücret 25 bin lira olur. Ülkeyi soydular istifa eden yok.

  • Harika24 Şubat 2023 16:19

    Yarın hemen konutlara zamlar başlar 2-3 milyon bandındaki konutlar 5-10 milyon bandına, 5-10 bandı 15-20 milyon bandına çıkar böylece bu arkadaşlar daha zengin olarak ekonominin gücüne güç katarken kiralar da tabiki ona göre artacaktır,, kaynakları ihracata yönelik üretim yerine zengin konutlarına bu şekilde harcarken artan enflasyon, artan cari açık, mecburi yeni memur maaş asgari ücret zamları vs yeniden daha çok para bas daha çok enflasyon battı balık yan gider gittiği yere kadar Allah büyüktür.