E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBDDK düzenlemesi neler getirecek?---

BDDK düzenlemesi neler getirecek?

BDDK düzenlemesi neler getirecek?
28 Kasım 2013 - 06:59 borsagundem.com

İhtiyaç kredisine, kredi kartı borçlarına ve otomobil kredisine BDDK önlemi...

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) önceki gün aldığı kredi kartı harcamalarını ürünlere göre 6, 9 ve 12 ayla sınırlayan, tüketici kredisine 3 yıl otomobil kredisine 4 yıllık sınır koyan düzenleme 60 milyar liralık krediye engel olacak. Bankalar 82,8 milyar lira olan tüketici kredilerinin yüzde 58'i olan 48 milyarını 3 yıllık vadenin üstünde kullandırmış durumda. Vatandaşlar bu kadar tutarı 3 yıl sonra ödeyecek. Ancak artık bu vade yok. 48 milyarlık tutar kullanılamayacak. Kullanmak isteyen vatandaşın aylık taksiti yaklaşık iki katına çıkacağı için ödenemez olacak. Böylece vadesi 3 yılın altında görülen bir çok kredi bile belki kullanılamayacak.

TAKSİT 2 KATINA ÇIKSIN HARCAMA KESİLSİN

Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre, BDDK'nın aldığı önlemlerden en etkin olanlardan birisi kredi kartı alanında yaşanacak. Toplam 93,3 milyar lira olan kredi kartlarının taksitli kısmı 48 milyar liraya çıkan taksitli bölümünün 23 milyarlık harcaması 12 ay ve daha üstünde taksit yapılmış durumda. Bu 23 milyarın ise sadece 6.2 milyar lirası 12 ay ve daha sonra ödenecek. Banka analistleri kredi kartına konulan genel sınır olan 9 ay ve sonrasında ödenecek olan tutar ile cep telefonu, televizyon, bilgisayar alımlarına getirilen 6 aylık süreyi gözönüne alarak kredi kartına getirilen sınır ile tüketim harcamalarının 10 milyar lira kısılacağını hesaplıyor. Taksit sınırı ile taksit miktarları örneğin özellikle cep telefonu ve bilgisayarda iki katına çıkmasıyla vatandaşların harcamaktan vazgeçebileceği hesaplanıyor. Üçüncü olarak otomobil kredilerine getirilen 4 yıllık sınır ise bu kredileri yaklaşık 3 milyar lira tırpanlayacak. Çünkü toplam 7.7 milyar milyar olan otomobil kredilerinin 2.1 milyarı 48-60 ay, 801 milyonu ise 60 ayın üstünde vadeli.

BDDK önlemlerinin getireceği olası gelişmeler neler olacak?

1-Ekonomi 60 milyarlık makas yiyince yavaşlayacak
2-Kredi kartı taksidine takılanlar tüketici kredisi alıp ihtiyaçlarını giderecek. Tabii ki ancak 3 yıllık kredi alacak.
3-Kredi kartı istemeyen senetle alışverişi kabul eden perakende zincirlerinin satışları artacak.
4-Elektronikte spot satış artacak. Pazarlıklar artacak, faturasız satışlar artacağı için vergi gelirlerinin düşmesi bekleniyor.
5-Kartla cep telefonu alınamayınca telekomünikasyon şirketlerinin kontratlı satışı artacak.
6-Düzenleme en fazla ilk kez otomobil alanlar ile yeni evlenenleri vuracak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yolunu yine bulurlar28 Kasım 2013 08:42

    kanun geçmişe dönük değilmiş.ama bir kart yerine iki kartla vade uzatımı sanki serbest gibi.yani tek kart yerine iki,üç kart kullanımı artabilir belki de.

  • kart zede28 Kasım 2013 07:27

    peki 60 aylık kredi çekenler ne olacak ,adam kendini ona göre ayarlamış kanun geçmişi vuracak mı