E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarBazı kripto borsaları iflaslarını gizliyor---

Bazı kripto borsaları iflaslarını gizliyor

Bazı kripto borsaları iflaslarını gizliyor
29 Haziran 2022 - 13:18 borsagundem.com

Kripto para borsası FTX’in 30 yaşındaki kurucusu milyarder Sam Bankman-Fried, bazı kripto para borsalarının iflas ettiklerini gizlediğini söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ekonomik anlamda sorunlar yaşayan kripto para borsaları BlockFi ve Voyager Digital’i batmaktan son anda kurtaran milyarder Sam Bankman-Fried, çok yakında bazı kripto para borsalarının başarısızlıklarını kabul edip iflas açıklayacaklarını öne sürüyor. Kripto para borsalarında yaşanan büyük düşüşten olumsuz anlamda etkilenen birçok kripto para borsası para çekme işlemlerini durduruyor ya da likidite sıkışıklığı yaşıyor.

Piyasa zor durumda

Forbes’tan Steven Ehrlich’in haberine göre, kripto piyasalarında herkesin aklında tek bir soru var: Piyasalar dip mi yaptı yoksa düşüş sürecek mi? 2021 yılı Kasım ayından bu yana kripto piyasalarından yaklaşık 2 trilyon dolar buharlaştı. ABD doları ile sabitlediği pariteyi korumak için tasarlanmış olan stabilcoin Terra/Luna’nın 40 milyar dolarlık değerinin tamamı eridi ve çöktü. 2022 yılı Haziran ayı başlarında ise Bitcoin, 2020 yılı Aralık ayından bu yana gördüğü en düşük seviye olan 20 bin dolar seviyelerine geriledi.

Kötü anlaşmalar da yapılabilir

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yaşanan bu büyük çöküşün sona erdiğini söylemek oldukça zor. Luna’ya yaptığı 200 milyon dolarlık yüksek kaldıraçlı işlem sonrası Haziran ayı başlarında neredeyse iflas ettiğini açıklayan Singapur merkezli Three Arrows Capital şirketi su süreçte New Jersey merkezli Voyager Digital ve New York merkezli BlockFi şirketlerinden büyük oranda borç almış olduğundan, bu şirketler de iflasın eşiğine dayandı. Three Arrows Capital şirketini iflastan kurtarmak için harekete geçen Voyager Digital ve BlockFi, kripto para borsası FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried’dan yardım talep etti. Yaklaşık 20,5 milyar dolarlık servetiyle kripto dünyasının en zengin kişileri arasında yer alan Bankman-Fried, şirketlere sağladığı 750 milyon dolarlık krediyle, durumun daha da kötüleşmesinin önüne geçti. Yatırımını geri alacağının bir garantisi olmadığını kabul eden Bankman-Fried, “Eğer işleri tekrar istikrarlı bir hale getirmek ve müşterileri korumak için gereken buysa, kötü sayılabilecek bir anlaşma yapmaya hazır olmalısınız” diyor.

Saklanıyor olsa da halihazırda iflas etmiş bazı üçüncü kademe borsalar zaten var.

Akıllı bir akbaba

Bankman-Fried’ın birikmiş serveti fedakarlıklardan uzak bir temele dayanıyor. Servetinin sağlıklı şekilde birikmesinin büyümesine bağlı olduğunu bilen Bankman-Fried, tam anlamıyla kuşatılmış olan kripto para piyasasına akıllı bir akbaba misali dalış yapmıştı. FTX’in halihazırda yüzde 7,6 oranında hissesine sahip olduğu kripto para piyasası aracı kurumlarından Robinhood’u da satın alacağı konuşuluyor. Robinhood ile herhangi bir aktif şirket evliliği görüşmesini reddeden Bankman-Fried ise kripto alım satım platformları arasından daha fazla başarısızlık hikayesi çıkacağını söylüyor. Bankman-Fried, “Saklanıyor olsa da halihazırda iflas etmiş bazı üçüncü kademe borsalar zaten var” şeklinde konuşuyor.

Bankman-Fried’ın şirketi FTX, Coinbase, Kraken ve Binance gibi dünyanın en büyük dijital varlık borsaları arasında yer alıyor. Milyonlarca müşterisi bulunuyor ve pratikte çevrimiçi hisse senedi alım satım platformlarına benzer şekilde çalışıyor. Bu dev borsa alım satım platformlarının dışında dünyada büyük ölçüde düzenlenmemiş bir yapıyla faaliyet gösteren 600’den fazla kripto para borsası yer alıyor ve bu borsaların büyük çoğunluğu her an batma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.

Bazı batışlara izin vermelisiniz

Cömert kurtarma paketleri sağlamasına rağmen Bankman-Fried bile kötü projeler üstüne iyi para yatırmayı belli bir yere kadar sürdürebiliyor ya da buna istekli değil. Herhangi bir kripto para borsası ismi vermeyi reddeden Bankman-Fried, “Temel anlamda çok açılmış şirketler var ve bilançolarındaki büyük boşluk, düzenleyici sorunlar ve kurtarılacak çok fazla bir şeyleri kalmaması nedeniyle onların batışını durdurmak pek pratik ve anlamlı değil” diyor.

FTX, son 10 çeyrektir kar ediyor.

FTX kar etmeyi sürdürüyor

Bankman-Fried, devam eden kripto para borsa iflaslarından endişe duysa da kripto para piyasalarında yaşanan büyük çöküşe rağmen şirketi FTX’in kar etmeye devam ettiğini belirtiyor. Son 10 çeyrektir kar eden FTX’in en büyük rakibi olan Coinbase ise 2022 yılının ilk çeyreğinde 432 milyon dolar zarar açıkladı ve hisseleri zirve noktasından neredeyse yüzde 90 düşüş yaşadı.

Tether’e güveniyor

Bankman-Fried’ın geleceğinden şüphe etmediği konu ise 70 milyar dolarlık piyasa değeriyle dolara sabitlenmiş dünyanın en büyük kripto parası olan Tether. Sektörden birçok uzman ve gözlemcinin bir saatli bomba olarak nitelediği Tether hakkında da konuşan Bankman-Fried, “Tether ile ilgili olumsuz ve aşağı yönlü görüşlerin yanlış olduğunu düşünüyorum. Bu görüşleri destekleyecek herhangi bir kanıt göremiyorum” diyor.

Kurumsal yatırımcılar kriptodan kaçıyor

 

Kripto krizi derinleştikçe kullanılan elektrik miktarı da düşüyor

 

Kripto para piyasasında büyük vurgun

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucize Reis : )30 Haziran 2022 07:48

    BTC asla çökmez... altın çamura düşse de yıkanınca değerini bulur.. BTC de öyle.. kriptolar bu düzenden sağ sağlım çıkmayı bazıları başaracak, başaranlar daha güçlü tedbirli önlemli olarak kendini modifiye edecek ve geçmişinden ders alarak yoluna devam edecek. bir sürü çöp coin vari zamanında borsada işlem gören tahtası kapanmış gibi... kriptolarda usd karşıtı değerleri düşen coinler yüzüne, insanlar borsalarda paralarını tutmamayı reel usd tutmayı terih etti. malum luna da 1 =1 olması gereken usd malesef soğuk cüzdanlarda dahi düşüş yaşadı. buda park edilen parayı bankalara çektırdı. ekonomık programlar düzene girince adımlar ortaya çıkar

  • VS29 Haziran 2022 14:11

    Evet doğrudur bit in ederi 3000 usd ether in ederi 25 usd dir