E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBayramdan sonra tam açılma olur mu?---

Bayramdan sonra tam açılma olur mu?

Bayramdan sonra tam açılma olur mu?
01 Mayıs 2021 - 09:56 borsagundem.com

Kendisine yöneltilen “Tam kapanmadan sonra tam açılma mı olacak?” sorusuna Bakan Koca, “dengeli ama pratik hayatı zorlamayacak kontrollü geçiş” olacağını yanıtını verdi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Hürriyet’ten Abdülkadir Selvi'ye tam kapanma, aşı sevkiyatı ve tam kapanma sonrası izlenecek yol haritasına dair açıklamalarda bulundu. Açıklamalar şöyle:

BÜYÜK GÖÇ NASIL ETKİLEYECEK?
Tam kapanma kararıyla birlikte büyük şehirlerden sahillere büyük bir göç yaşandı. Bunun salgınla mücadele sürecine etkisi ne olur?

Doğrusu kalabalık ortamların salgının seyrini olumsuz etkilediğini iyi biliyoruz. Dar bir zaman diliminde yoğun bir çıkışın yaşanmaması için perşembe günü itibarıyla uygulanarak geçişlerin daha dengeli olması hedeflendi. Doğrusu bu şekilde yoğun çıkışların olması olumlu bir durum değil. Ayrıca gidilen yerde kalabalık ortamların oluşması, bir risk taşıyor. O nedenle vatandaşlarımızın gittikleri ortamda birbiriyle teması olabildiğince önleyen bir davranış içinde olmaları gerekiyor. Bu virüsün insandan insana geçtiğini biliyoruz. Daha önce bir buçuk metre mesafenin koruyabildiğini ama şimdi en az iki metre mesafe olması gerektiğinden bahsediyoruz. Dolayısıyla kapalı ve kalabalık ortamlarda olunmaması noktasında bir gayret içinde olması gerekir. Bu anlamda, bu hareketliliğin bir risk taşıdığını söyleyebilirim ama tedbir anlamında hassasiyet gösterilirse bu riskin daha da azalacağı kanaatindeyim.

SAHİLLERDE DAHA SIKI DENETİM
Bu riskin daha da azalması için sahillerimizde yeni tedbirler devreye sokulacak mı?

Özellikle 17 günlük zaman diliminde İçişleri Bakanlığımızın kontrollü denetimleri var. Bu denetimler planlandığı şekilde zaten sürdürülecek ama yoğunluğun yaşandığı yerlerde denetimlerin daha da yoğun olabileceğini söyleyebilirim.

BODRUM MUTASYONU OLUR MU
İngiltere mutasyonu, Hindistan mutasyonundan sonra şimdi bir de Bodrum-Çeşme mutasyonu benzetmeleri yapılıyor...

Bunun bir mutasyona sebep olabileceğini düşünmüyorum ama kapalı ve kalabalık ortamlarda bir araya gelmelerle, vaka artış riski taşıdığını söyleyebilirim.

Tam kapanmadan sonra ne bekliyorsunuz?
Tam kapanmayla birlikte insanların teması minimalize edilerek, kalabalık ortamların oluşması önlenerek, vaka sayısının olması gereken düzeye inmesini bekliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız 5 binin altı gibi bir hedeften söz ettiler. Ben bu sayının bayram sonrasında olabileceğine inanıyorum. Şimdiden 30 binli rakamlara inmeye başladı. Bu hedefe ulaşabilmek için var gücümüzle çalışıyoruz.

KAPANMA SONRASI KONTROLLÜ GEÇİŞ
Tam kapanmadan sonra tam açılma mı olacak? Bundan sonraki süreç nasıl işleyecek?

Bunun dengeli bir süreç olmasını ama pratik hayatı da zorlayan bir süreç olmaması için kontrollü geçişin daha anlamlı olacağını düşünüyorum.

Yaz aylarıyla birlikte tünelin ucunda bir ışık görüyor musunuz?
Önümüzdeki dönemin tedbirlere uyumla birlikte ve yoğun aşılamayla daha kontrollü, daha dengeli, salgının etkisinin daha azaldığı bir döneme geçeceğimize inanıyorum. Yaz dönemi bunun mümkün olduğunu düşünüyorum. Vaka sayılarının bayram sonrası belli bir düzeye doğru iniş göstermesi ve bunun devamında kontrollü bir geçiş dönemiyle sürdürülmesi ve Haziran sonunda 40 yaş üstü vatandaşlarımızın aşılamasını sağlamakta kararlıyız. Devamında 18 yaş üstünü aşılamayı sağlayabilirsek, yaz döneminin daha kontrollü geçeceğine inanıyorum. Hem tedbirler hem yaygın aşılama birlikte olacak.

DÜNYANIN AŞI SAVAŞI
Aşıların sevkinde sorunlar mı yaşanıyor?

Çok sorun yaşanıyor. Dünyada aşı savaşının olduğunu hep söylüyorum. Hiçbir ülke hedeflediği aşıyı tedarik edemedi. Buna aşı üreticisi olan Almanya gibi ülkeler de dahil. Erken dönemde alabileceğimiz aşılarla ilgili sözleşmeleri yapmak üzere yoğun gayret gösterdik. Sözleşmelere niye uyulmuyor? Şirketlerin uyumunda sorun yok, fabrika üretimde problem yok ama ülkeler öncelikle kendi vatandaşlarını aşılamak istedikleri için üretimi ağırlıklı içeride kullanıyorlar. Eğer sözleşme gereği nisan sonuna 100 milyon aşı gelmiş olsaydı şu an hiçbir sorunumuz yoktu. Çin aşısı, tedarikte yaşanan olumlu gelişmelerle yakında planlandığı şekilde sevk edilmeye devam edecek. Ayrıca Sputnik V aşısının Acil Kullanım Onayı da bugün (dün) çıktı.

AŞILAMA YÜZDE KAÇA ULAŞMALI
Aşılamada yaz aylarında hedefiniz yüzde kaça ulaşmak?

Doğrusu yaz döneminde 18 yaş ve üstünün aşılanmasını tamamlamakta kararlıyız. Belirlediğimiz hedef kitle 65 yaş üstünü, yüzde 90’ın üzerinde aşılamayı amaçlıyoruz.

UĞUR ŞAHİN’LE GECE YARISI TELEFONU
BioNTech ile ilgili durum nedir?

Uğur (Şahin) Hoca ile gece yarım saatten fazla konuştuk. Zaten sürekli olarak görüşüyoruz. Haziran ayında 30 milyon doz aşıda sorun olmadığını söyledi. Şu ana kadar BioNTech’ten 5 milyon doz aşı teslim edildi. İlave olarak mayıs ayı için 1 milyon 100 bin doz daha vermeyi planladılar. Toplamda 90 milyon doz aşının hangi aralıklarla teslim edilebileceğini konuşuyoruz. 

2.DOZ KARIŞIKLIĞI
BioNTech’in 2. doz karışıklığı neden oldu?

Bilim Kurulu’nda dünyadaki örnekleri değerlendirdik. 6-8 haftalık zaman diliminde tek doz aşının yüzde 80’e varan oranda koruduğunu değerlendiren çalışmalar var. Birçok gelişmiş ülke, 3-6 aylık uygulamaya geçti. Türkiye için 6-8 hafta arayla uygulanmasına karar verildi. Yeni uygulamadan yararlanmak isteyenlerin önceki randevularını değiştirebileceğini bildirdik. Ama bir iletişim sorunu yaşandı ve giderildi.

SPUTNİK’TE 50 MİLYON DOZ İMZASI
Sputnik ile ilgili son durum nedir?

50 milyon doz aşı 6 ay içinde teslim edilmek üzere anlaşma imzalandı. Acil Kullanım Onayı da bugün (dün) İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumumuz tarafından verilmiş oldu.

Sağlık Bakanlığı güncel korona virüs verilerini açıkladı! İşte 28 Nisan tablosu

Bakan Koca'dan 'tam kapanma' açıklaması

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Abugezer02 Mayıs 2021 17:07

    Kendini nimetten sayan arkadaşlara bu kapanma ETS nin sahibi bakanımızın otelleri dolsun zincir marketler voleyi vursun ve kureselci internetcilere ihya olsun diye yapıldı üstünüze alinmayin

  • Şadi02 Mayıs 2021 15:46

    Bekara karrı boşaması kolay gelir bakalım ev geçindir Kafası kapalılara sözüm

  • murat02 Mayıs 2021 10:12

    bir dediği bir dediğini tutmayan milletin alı ile alay edenlerin hiç bir sözüne itibar edilmez kapanma dedikleri kapanmayı bile beceremediler sonra 83 milyon suçlu diye söylerler suç altından gömlek olsa kimse üstüne giymez

  • Bunu01 Mayıs 2021 21:12

    Bunu rakamlar belirleyecek ama bu yaz kaybedildi hatta bu sene.ben 2022 ye razıyım normal hayat için.endişem 3-4 sene daha sürmesi.

  • Birden01 Mayıs 2021 20:54

    15 günde mucize olmaz.yayılma ciddi.açıldimı tekrar kapanır.

  • Erol g.01 Mayıs 2021 16:17

    65 YAŞ ÜZERI OLUP AŞI OLANLARA TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINA BİNME YASAĞI ILE GÜNDE 20 SAAT SOKAĞA ÇIKMA YASAGI MUTLAKA KALDIRILMALIDIR O GÜNDEN SONRA SABIR TASI OLAN CATLAR

  • KERİM01 Mayıs 2021 15:39

    AYNI DEREDE İKİ KEZ YIKANILMAZ AYNI HATA İKİ KEZ YAPILMAZ.KADEMELİ AÇILIMA OLUR İNŞALLAH

  • Olur01 Mayıs 2021 15:39

    Yaz geldi efendim şu anda tshirtler göbek üstü yani yarım açık ilerleyen dönemlerde tam açılma bekleniyor.

  • Nuri01 Mayıs 2021 11:45

    Herkes yollarda.kabız olan bankaya koşuyor.çocuklar sokakta parklarda.ilçe nüfusları katlandı.bu tam kapanma ise açığı nasıl olur acaba.

  • Türkoğlutürk 01 Mayıs 2021 11:43

    Sanki kapandıkta açılmayı konuşuyoruz

  • okiman0701 Mayıs 2021 16:54

    insanların %61 işlerinde sokaklarda...bizler ise evde hapis

  • Bika01 Mayıs 2021 11:29

    Son 4 aydır şu kadar doz gelecek diye açıklamalar yapılıyor da gerçeklerle örtüşmüyor. Yapılan planlama sürekli değişiyor, aşılama kervan yolda dizilir anlayışıyla devam ediyor. Yerli aşı hayata geçene daha çok varyant çıkar.

  • Berk01 Mayıs 2021 11:18

    Tam kapanalım da tam açılırız, bu tam kapanmada böyle ise aman Allah yardımcımız olsun zira bize Allah’tan başkası yardım edemez,görmüyorum yetkililer tam kapanınca ne oldu tam açılırsa ne olacağını saçma sapan sorular sormayın insanlara

  • Berber Bekri 01 Mayıs 2021 11:17

    Dünya da uygulanan tam kapanma bu değil çinici demirci büyük fabrikaların hepsi açık Dünya ya Türkiye tam kapandı görüntüsü verip turist gelmesini sağlayabilir miyiz çabası o yüzden tam açılırız zaten aşı da yok artık rakamlarla oynarız yaz boyu kapak çiçeği gibi açık oluruz...Haydi Türkiye ileri...

  • okiman0701 Mayıs 2021 10:32

    önce bir tam kapanmayı yapın da görelim. bunun neresi tam kapanma.