E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknolojiBayraktar TB2'den yeni bir rekor---

Bayraktar TB2'den yeni bir rekor

Bayraktar TB2'den yeni bir rekor
28 Kasım 2021 - 08:54 borsagundem.com

Türkiye'nin ilk milli ve özgün SİHA'sı (Silahlı İnsansız Hava Aracı) Bayraktar TB2, 400 bin uçuş saatini başarıyla tamamlayarak Türk havacılık tarihinde yeni bir rekora imza attı.

Bayraktar TB2, önemli bir kilometre taşını daha geride bıraktı. Bayraktar TB2 SİHA Sistemi, Türk havacılık tarihinde ilklere imza atarken, 400 bin uçuş saatini başarıyla tamamlayarak gökyüzünde en uzun süre görev yapan milli hava aracı oldu.

Baykar tarafından geliştirilen, teknik özellikleri ve katıldığı operasyonlar değerlendirildiğinde kendi sınıfında dünyanın en iyisi olan milli SİHA Bayraktar TB2, 2014 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterine girdi.

2015'te silahlandırılan insansız hava aracı şu anda TSK, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve MİT tarafından operasyonel olarak kullanılıyor.

​​​​​​​Bayraktar TB2 SİHA, güvenlik güçleri tarafından 2014'ten beri yurt içi ve yurt dışında terörle mücadelede etkin olarak görev yapıyor.

BAYRAKTAR TB2 SİHA’LAR İLE İHRACAT SÖZLEŞMESİ İMZALAN ÜLKE SAYISI 13’E ULAŞTI

Türkiye'nin dünyaya ihraç ettiği ilk SİHA sistemi olan Bayraktar TB2’ler, dünya havacılık ve savunma sektörü tarafından ilgiyle takip ediliyor.

Bayraktar TB2 SİHA’lar ile ihracat sözleşmesi imzalan ülke sayısı 13’e ulaşırken, halen Türkiye, Ukrayna, Katar, Azerbaycan ve teslimat yapılan ülkelerin envanterinde toplam 257 Bayraktar TB2 SİHA görev yapmaya devam ediyor.

Türk havacılık tarihinde ilklere imza atan Bayraktar TB2 SİHA’lar, önümüzdeki yıl Polonya semalarında da uçacak. Böylece Türkiye ilk defa NATO ve Avrupa Birliği (AB) üyesi bir ülkeye yüksek teknoloji içeren SİHA ihraç etmiş olacak.

BAYKAR 2021'DE GELİRLERİNİN YÜZDE 80'DEN FAZLASINI YİNE İHRACATTAN ELDE ETTİ

Geçtiğimiz yıl Baykar'ın gelirlerinin büyük kısmı yurt dışına yapılan ihracattan elde edilirken, ilk milli İHA ihracatını 2012'de gerçekleştiren Baykar, 2020 yılında 360 milyon dolarlık SİHA sistemi ihracatıyla savunma sanayii gibi stratejik bir alanda büyük bir başarıya imza attı.

Baykar, 2021'de de gelirlerinin yüzde 80'den fazlasını yine ihracattan elde ederken, Milli SİHA’lara ilgi duyan birçok ülke ile görüşmeler devam ediyor.

Tüm kritik aksamı, tasarım ve yazılımları Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar TB2 SİHA’lar dünyada rekor sayılacak düzeyde yüzde 93'lük bir yerli sanayi katılımıyla İstanbul'da bulunan Özdemir Bayraktar Milli İHA Ar-Ge ve Üretim Kampüsü'nde üretiliyor.

MİLLİ SİHA EN UZUN SÜRE BAŞARIYLA TÜRKİYE'YE HİZMET EDEN HAVA ARACI UNVANINI DA KAZANDI

Bayraktar TB2 SİHA, 16 Temmuz 2019 tarihinde Kuveyt'te katıldığı demo uçuşunda yüksek sıcaklık ve kum fırtınası gibi zorlu coğrafi ve iklim şartlarında tam 27 saat 3 dakika kesintisiz uçarak rekor kırdı.

Milli SİHA'lar Katar, Suriye, Ukrayna ve Karabağ’da karşılaştığı çöl sıcağı, dondurucu soğuk, kar ve fırtına gibi tüm olumsuz hava şartlarında görev yapmaya devam ediyor.

Türk havacılık tarihinde taktik sınıfta 27 saat 3 dakika havada kalarak en uzun havada kalış süresi ve 27 bin 30 feet yükseklikle Türkiye irtifa rekorunu kıran milli SİHA, 400 bin saatlik uçuşla birlikte Türk havacılık tarihine geçti.

Milli SİHA en uzun süre başarıyla Türkiye'ye hizmet eden hava aracı unvanını da kazandı.

ZEYTİN DALI HAREKATI'NA DAMGASINI VURDU

Açıklamada yer alan bilgiye göre, Milli SİHA Bayraktar TB2, TSK tarafından sınır içi ve ötesinde gerçekleştirilen Hendek, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarında oyun kurucu olarak rol aldı.

Savunma uzmanları harekâtların beklenenden çok daha kısa sürede sona ermesini ve daha az kayıp yaşanmasında en önemli etkenlerden birinin milli SİHA'lar olduğunu belirtti.

Bayraktar TB2 SİHA sistemleri özellikle Afrin'de düzenlenen Zeytin Dalı Harekatı'nda bütün uçuşlarının yüzde 90’ından fazlasını yaparak, 5 bin 300 saat uçuşla adeta harekata damgasını vurdu.

Terör örgütüne yönelik Pençe ve Kıran gibi birçok operasyonda görev yapan Bayraktar TB2 SİHA’lar, Kırmızı Liste'de aranan terör örgütünün sözde yöneticilerine yapılan operasyonlarda da önemli bir rol üstlendi.​​​​​​​

Milli SİHA'lar Mavi Vatan’ın korunmasında da görev alıyor. Bu kapsamda Bayraktar TB2 SİHA’lar, Doğu Akdeniz’de görev yapan Fatih ve Yavuz sondaj gemilerine güvenlik için havadan refakat etti.

Yine aynı kapsamdaki görevler için KKTC’de konuşlandırılmak üzere 16 Aralık 2019’da Dalaman Deniz Hava Üs Komutanlığından kalkarak Geçitkale Havaalanına inen Bayraktar TB2 SİHA tarihi bir uçuşa imza attı.

"ORMAN YANGINLARININ ERKEN TESPİTİ VE SÖNDÜRME ÇALIŞMALARINDA DA ETKİN GÖREV ALIYOR"

Bayraktar TB2 SİHA’lar 24 Ocak 2020’de meydana gelen Elazığ Sivrice merkezli 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından 25 dakika gibi çok kısa bir sürede bölgeye intikal ederek ulaşımın zor sağlandığı noktalardan Ankara'ya ve deprem olan illerin komuta merkezlerine görüntülü bilgi aktardı.

Arama ve kurtarma çalışmalarına gökyüzünden destek vermenin yanı sıra deprem sonrası oluşan yoğun araç trafiğinin kontrol edilmesi ve gelecek yardımların aksamadan devamı için görev yaptı.

Tüm bunların yanı sıra Bayraktar TB2 SİHA’lar güvenlik ve insani yardım görevleri ile birlikte orman yangınlarıyla mücadelede de rol üstleniyor.

Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ile yapılan iş birliği ile Bayraktar TB2 İHA’lar, orman yangınlarının erken tespiti ve söndürme çalışmalarının verimli yönetilmesinde de etkin görev alıyor.

Bu sayede Avrupa'da ilk kez yüksek teknolojiye sahip İHA'lar orman yangınlarıyla mücadelede kullanılıyor. OGM verilerine göre, 2020’de yaz döneminde görev yapan 1 adet Bayraktar TB2 İHA yaklaşık 3,5 milyon hektarlık alanı havadan izleyerek 361 yangın izleme kulesinin yaptığı işi gökyüzünden gerçekleştirdi.

Böylece 2020'de 345 adet orman yangını başlangıç aşamasında tespit edilerek büyümeden söndürüldü. Türkiye’nin orman yangınlarıyla mücadelede izlediği öncü ve yenilikçi çözüm 2021’de büyüyerek devam etti.

OGM’nin belirlediği 3 ana merkez olan Manisa/Akhisar, Muğla/Milas ve Denizli/Çardak’ta konuşlu Bayraktar TB2 İHA’lar, Baykar’ın uzman ekibinin koordinasyonunda görev yaptı.

Baykar’ın geliştirdiği yazılım ve kurduğu teknolojik altyapı ile görev yapan Bayraktar TB2, tek seferde 400 kilometrekarelik alanı termal kamera vasıtasıyla tarayabiliyor ve 185 kilometre kadar uzaklıktaki yangınları başlangıç aşamasında tespit edebiliyor.

​​​​​​​Bayraktar TB2 İHA’lar, 2021’de 19 Kasım’a kadar 267 orman yangının tespiti ve söndürülmesinde aktif olarak çalıştı. Milli İHA’lar 155 yangını başlangıç aşamasında tespit etti, 112 yangının söndürülmesinde ise takip ve koordinasyon görevleri yaptı.

GÖÇMENLERİN KURTARILMASINDA DA ROL ALIYOR

Bayraktar TB2'ler, Ege ve Akdeniz'de devam eden düzensiz göç hareketlerini gökyüzünden takip ederek birçok düzensiz göçmenin hayatının kurtarılması ve insan hakları ihlallerinin belgelenmesine de önemli katkı sağlıyor.

Barış Pınarı Harekatı’nda da Türk Silahlı Kuvvetlerinin keşif gözetleme kabiliyetlerini büyük oranda artırarak başarıya ulaşılmasına katkı sağlayan Bayraktar TB2 SİHA’lar aynı zamanda harekat boyunca birçok hedefi başarıyla imha etti. Son olarak Bahar Kalkanı Harekatı’nda ilk defa sürü halinde filo olarak uçuşlar yaparak birçok zırhlı araç, obüs, Çok Namlulu Roketatar (ÇNRA) ve hava savunma sistemini imha etti.

Bayraktar TB2 SİHA dünyada ilk defa muharebe sahasında birincil unsur olarak SİHA’ların kullanıldığı Bahar Kalkanı Harekatı’na katılan hava araçlarının yaptığı tüm sortilerin yüzde 80’ini gerçekleştirdi.

Suriye’nin İdlib bölgesinde düzenlenen harekât kapsamında her türlü elektronik harbe rağmen başarıyla görev yapan Bayraktar TB2 SİHA’lar, 2 bin saatin üzerinde uçtu.

Bayraktar TB2 SİHA’ların dünya muharebe tarihinde ilk kez filolar halinde uçarak harekâtta etkin görev yapması dünya basınında büyük yankı uyandırdı.

KARABAĞ’IN KURTARILMASINDA ÖNEMLİ ROL ÜSTLENDİ

Bayraktar TB2 SİHA’lar kardeş ülke Azerbaycan’ın yaklaşık 30 yıldır devam eden Karabağ işgalini sonlandırmasında da önemli bir rol üstlendi.

Azerbaycan, Ermenistan’ın işgali altındaki Dağlık Karabağ’a yönelik olarak 27 Eylül 2020 tarihinde bir askeri harekat başlattı. Harekatın başlangıcından 44 gün sonra, 10 Kasım 2020 tarihinde Azerbaycan Ordusu, Ermenistan’ın işgalini sonlandırarak Dağlık Karabağ'ı kontrol altına aldı.

Ermenistan'a yönelik harekat esnasında Azerbaycan Ordusu, Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar TB2 SİHA’ları tüm cephe hattında kullandı.

Savunma analistleri tarafından teyit edilen çalışmalara göre Bayraktar TB2 SİHA’lar ile Ermenistan Ordusu’na ait birçok hava savunma sistemi, radar sistemi, tank, zırhlı araç, kamyon, cephanelik, mevzi ve birlik imha edildi.

Azerbaycan Ordusu'nun dünyayı şaşırtan bu başarısı dünya medyası ve savunma uzmanları tarafından Türk SİHA’larının harp tarihini değiştirerek oyun kurucu bir güce ulaştığı şeklinde yorumlandı.

Yunanistan Türkiye sınırında gerilim: ABD'den yeni sevkiyat!

 

Türkmenistan'da tarihi gün! İmzalar atıldı

 

Erdoğan, Türkmenistan'da resmi törenle karşılandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • serok agopyan28 Kasım 2021 14:13

    İha ve siha üretimine karşıyım.zira çok çok ucuza amerika ve israilden alınabilir .Sanırım mandacı bir zihniyet iktidara gelirse bunu başarabilir .

  • ali28 Kasım 2021 12:41

    chp  100  senelık tarıhınde ne yapti

  • Murat28 Kasım 2021 15:42

    heykel yaptı ...küçük bir belediye kazanınca yine heykel yapmaya devam ediyor...sünger bob , gülen eşşek.....

  • Bir yorum28 Kasım 2021 12:01

    Terörden çok çeken Afrika ülkelerine (ki bunların kurucuları Amerikan İngiliz ortak yapımı)  Boko haram daeş  pkk gibi soysuzların canına okuması  tam bir can suyu olmuştur.  Yani Afrika ya huzur gelmesi  bu alçakların hiç işine gelmez!  Sonra nasıl müdahale  edip   petrol yeraltı yer üstü zenginliklerine el koysun.  

  • Bir yorum28 Kasım 2021 18:55

    Acaba bu yukarıdaki yorum hangi p..g.in işine gelmedi!  Malum şerefsiz takımı daeş i hükümete devlete yamaya çalışıyordu cümle Amerika Fransız  İngiliz köpekleri ile beraber!  Sonra JOn dandır s...tir oldu gitti fto cu itleri ile beraber! Sonra mı AMerika  pkk itleri ile aynı kamyonlarla  daeş itlerini bıraktı. 

  • ŞENOL KARAIRMAK28 Kasım 2021 10:43

    ABD dostlarım dediği MİLLET İTTİFAKINI  iktidara getirir ise bütün silah sanayi, otomotiv sanayi ve diğer ağır sanayilerin kapısına kilit vurduracağını düşünmekteyim.çünkü bu tür üretimleri ancak bizler yaparız diyorlar.

  • Aktrol28 Kasım 2021 23:02

    yooü adamlar geliştirecek daha iyisini yapacak katarlılar. hatta tan paletli uçak yapacak. boşunamı sattık. tank paleti zaten yapıyorduk biz. yaptığımız şeyi neden satalım.

  • mert oluk28 Kasım 2021 19:13

    Tank palet fabrikası değil bir kere tank paleti fabrikası kapişş

  • Aktrol28 Kasım 2021 12:42

    Ever. hepsini kaptacaklar. Tank palet fabrikası gibi katara satılacak. Aselsan gibi bae ye satılacak. varmı itirazın ? .Nasış sümerbank satıldı. nasıl seka kapatıldı satıldı. nasıl şeker fabrıkaları satıldı. nasıl fındık tesisleri kapandı. iha siha larda satılıp kapatılacak.  2023 de millet ittifakı tek başına iktidar olacak. ne varsa kapatıp satacak.üretime karşılar. üretmeye gerek yok. Merkez bankası faiz indirecek okadar. usd 15 olsada olur. Millet ittifakı böyle diyor. :D