E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisBatık fon skandalı neden önlenemedi?---

Batık fon skandalı neden önlenemedi?

Batık fon skandalı neden önlenemedi?
31 Mart 2021 - 15:00 borsagundem.com

Archegos Capital Management’ın çöküşü Wall Street için riskli kaldıraç ve spekülatif yatırımcı davranışının tehlikeleri konusunda yeni bir uyarı

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Archegos Capital Management’ın dramatik çöküşü, Wall Street’e, düşük faiz oranları nedeniyle ortaya çıkan riskli kaldıraç ve spekülatif davranışın tehlikelerini hatırlattı. Bu durum aynı zamanda düzenleyicilerin de finansal sistemin içinde gizlenmiş olan riskler konusunda daha dikkatli olması gerektiğini ortaya çıkardı. 

Finansal reform grubu Better Markets CEO’su Dennis Kelleher, “bu durum Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), ABD Merkez Bankası (FED), ABD Hazine Bakanlığı ve diğer kurumlar için görev ihmali anlamına geliyor” dedi.

Kelleher, kurumların “bu sistemik risklerin devam etmesine ve görülmeden büyümesine izin vermeleri” nedeniyle eleştirdi. Bu haftaya kadar çok az kişi Archegos ismini duymuştu. Ancak yatırım şirketi, yüksek miktarda borç para ve karmaşık türev araçlarını kullanarak medya şirketlerine yaptığı yatırımların kötü sonuç vermesi nedeniyle, odak noktası haline geldi. Bunun sonucunda Wall Street’in dev bankaları müdahalede bulundu ve Archegos’un satış yapmasını talep etti.

Credit Suisse ve Nomura’nın da içinde bulunduğu büyük bankalar, şimdi şirketle olan ilişkileri nedeniyle devasa kayıplarla karşı karşıya. Bazı piyasa gözlemcileri olayın sonuçlarının kontrol altına alınabileceği beklentisini taşıyor. Ulusal Menkul Kıymetler Kurumu Baş Piyasa Stratejisti Art Hogan CNN’e yaptığı açıklamada, “bu durum yüksek ihtimalle Long-Term Capital olmayacak” dedi. Bu devasa serbest fonun 1998 yılındaki çöküşü finansal sistemi tehdit alında bırakarak, ABD hükümetinin müdahale etmesini gerektirmişti.

Ancak diğer uzmanlar bu konuda farklı fikirlere sahip ve 2007 yazında Bear Stearns fonlarının çöküşünü hatırlıyorlar. Themis Trading yöneticilerinden Joe Saluzzi, “fonun ilişkilerinin nerelere uzandığını bilmiyoruz” dedi. Açıklamasının devamında, “Bear Stearns krizinin ilk dönemlerinde, piyasalar oldukça iyidi, daha sonra her şey kötüye gitti” ifadesini kullandı.

Bu endişelerin büyümesine neden olan faktörlerden biri de SEC’te Archegos’la ilgili herhangi bir dosya bulunmaması. borsagundem.com'un derlemesine göre, şirketin kurucusu Bill Hwang, şirketi bir aile ofisi olarak yönetiyordu. Bu tip şirketler ise düzenleyicilerin genellikle dikkatini çekmiyor. Finans devi Pierpont Morgan’ın liderliğinde ortaya çıkan aile ofisleri, zenginlerin servetlerini yönetmesi ve paralarını nesilden nesile aktarabilmeleri için kullanılıyor.

Earnst&Young özel aile sermayesinin şimdi özel sermaye ve girişim sermayesinin toplamından daha büyük olduğunu ve tüm dünyada en az 10,000 aile ofisinin bulunduğunu tahmin ediyor. 

Geçmişte aile ofislerinin SEC’ten onay alması gerekmiyordu. Bunun nedeni ise 1940’ta çıkan yatırım danışmanları yasasının 15 müşteriden az kişiyle çalışan şirketlere muafiyet tanımış olmasıydı.

2008 finansal krizinin ardından yürürlüğe giren Dodd-Frank reformları, SEC’e serbest fonları ve diğer özel fon danışmanlarını denetim altına alabilmek için daha fazla yetki tanıdı. Ancak yasalar aynı zamanda aile ofislerinin tamamen ve özel olarak aile müşterileri tarafından yürütüldüğü ve kontrol edildiği sürece muaf kalmasına devam etmesini sağladı. Ancak Archegos’un iflasının ardından bu durumun değiştirilmesi için bir baskı meydana gelebilir.

Virtu Financial’ın CEO’su Doug Cifu, “bence piyasaların hangi pozisyonlara sahip olduklarını ve ne yaptıklarını bilmeye hakkı var” dedi. Serbest fonlara yönelik daha sıkı düzenlemeler, yılın ilk dönemlerinde GameStop hisselerindeki sert yükselişin Melvin Capital’ı vurmasının ardından tartışılmaya başlanmıştı. Serbest fonlar şimdiden ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’ın ajandasında. Ancak Archegos nedeniyle, aile ofisleri de bu alana dahil olacak gibi görünüyor.

Çinli teknoloji şirketine ABD yaptırımları darbesi!

 

Bankacılık endeksindeki satış baskısı çıkışa işaret ediyor

 

Borsalar paket ve Yellen'i takip edecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)