E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBatan ABD ekonomisi henüz dibe vurmadı---

Batan ABD ekonomisi henüz dibe vurmadı

Batan ABD ekonomisi henüz dibe vurmadı
26 Nisan 2020 - 18:29 borsagundem.com

Korona virüs ekonomilerde görülmemiş bir çöküşün ortaya çıkmasına neden oldu. Krizin dibine gelinmediğini düşünen uzmanlar ikinci çeyrek rakamlarını korkuyla bekliyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs, ABD tarihindeki en uzun genişlemeyi alabora etti. Şimdiyse, ekonominin dibe batmadan önce ne kadar düşebileceğini görmek için bekleyiş devam ediyor.

Geçen hafta, tüketici güveninin Nisan ayı sonuna doğru istikrara kavuştuğunu göstermesi ve ekonominin büyük oranda yaz aylarında toparlanmaya başlayacağı yönündeki raporlar küçük de olsa umut verici işaretlerin ortaya çıkmasını sağladı. Bir başka araştırma ise ABD’de korona virüs sebebiyle işlerini kaybeden beş Amerikalıdan dördünün işlerine geri dönebileceğini gösteriyor.

Bir ay öncesine kadar birçok ekonomist bu raporlara katılabilirdi. Fakat şu anda büyük bir kısmı daha zorlu bir sürecin beklediğine inanıyor. Ekonomistlere göre, Kovid-19 salgınıyla ortaya çıkan sosyal mesafe çağı ekonomilerin de yeniden şekillenmesine neden olacak ve kalabalık gruplara hitap eden birçok endüstrinin bu sürece nefesi yetmeyecek. Kapanmaya yüz tutan endüstriler arasında perakendeciler, restoranlar, oteller, havayolu şirketleri ve spor mekanları gibi pek çok sektör yer alıyor.

Hususi varlık yönetimi firması CIBC’nin Baş Yatırım Yetkilisi Dave Donabedian, “Yaz ayları boyunca sürecek uzun bir uyum süreci olacağını düşünüyorum. Asıl soru ise işyerleri açıldığında müşterilerin ortaya çıkıp çıkmayacağı ve çalışanların geri dönmek isteyip istemeyeceği” ifadelerinde bulundu.
Fakat tüm bunlar gelecekle alakalı. Şu anda devam eden süreçse ekonominin 1930 Büyük Buhran zamanından beridir yaşamamış olduğu derinlikte bir düşüşü tecrübe ettiğini gösteriyor.

İkinci çeyrek korkutuyor

MarketWatch’un konuyla ilgili yaptığı çalışmaya göre sadece ilk çeyrekteki gayri safi yurtiçi hasıla ABD ekonomik büyüme rakamlarında %3,3 oranın düşüş gösteriyor. Bu rakamlar 2008 Finansal Krizi sonucunda oluşan resesyondan beri oluşan en derin düşüş. Fakat ikinci çeyrek rakamlarında ise %25 ya da daha fazla bir çöküşün olabileceği tahmin ediliyor.

Gelecek hafta ABD ekonomisinin ikinci çeyrek performansına ilişkin daha güncel okumalar getirecektir.

Gelecek hafta zorlu olacak

Otomobil satışları, üretim faaliyetleri ve tüketici güveninin Nisan ayında çökmesi bekleniyor. Birkaç milyon kişinin de büyük olasılıkla işsizlik yardımlarına başvurarak salgın sırasındaki iş kayıplarını 30 milyon rakamına yaklaştırması de gelecek haftaya ilişkin olumsuz beklentilerin arasında.

ABD Merkez Bankası (FED) önümüzdeki hafta düzenli politika toplantılarından birini gerçekleştirecek ve Başkan Jerome Powell daha sonra halka brifing verecek. FED halihazırda ekonomiyi ayakta tutmak için bir dizi stratejini sahaya sürmüş ve potansiyel olarak trilyonlarca doları piyasaya salmış durumda.

Powell’ın çarşamba günü FED’in büyüyen cephanesinden başka silahı ortaya çıkarması beklenmiyor. Fakat Wall Street yıl içinde potansiyel bir iyileşme hakkında FED Başkanı’nın söyleyeceklerini duymak için oldukça istekli.

ABD’de son durum: 24 saatte bin 978 kişi öldü

 

New York'ta eczaneler de virüs testi yapılabilecek

 

Avrupa virüs tedbirlerini gevşetiyor

 

New York borsası son işlem gününde yükselişle kapandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (21)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Rizeli27 Nisan 2020 10:23

    Haziranda yavaş yavaş dışarı çıkacağız. Deprem bitmiş olacak. Hasar tespitine başlayacağız. Kaç milyon insan işsiz kalmış belli olacak. Kaç yüzbin işyeri kapanmış ve bir daha açılmayacak belli olacak. Turizmden ettiğimiz zarar belli olacak. Bir umudum var o da tabiat biraz kendine gelecek. Kısa da olsa bir nefes alacak.

  • Celal Özdemir. 27 Nisan 2020 04:04

    1976 yilindan beri VÂKIF HANDA Banker kestelli hisse senedi alırdım Körfez kirizi Petkim 1liraya düştü sonrasında yüksek miktarda bedelsiz verileceğini açıklayınca 1.lot 250 liraya çıktığını yaşadim.Beyler dikkat edin para babalarına zararına hisseleri satmayın.

  • ZELİHA KARAKAŞLI27 Nisan 2020 00:52

    Böyle haberler çıkartıp milletin elindeki tüm hisseleri alıp büyük fonlar ve para babaları servetlerine servet katacaklar.ben pek inanmıyorum abd bir şey olacağına.ülkeler batmaz firmalar ve şahışlar batar.zararda iseniz malınızı kaptırmayın eğer nakitte iseniz altın ve döviz geçini derim.ortalık düzelene kadar.şu an hisse senedi almak oldukca riskli bence.

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU27 Nisan 2020 00:16

    bu batma ise can kurban.borsaları rekor üzerine rekor kırıyor ve hiç bir olumsuzluk şuan için yoktur.eğer batmış olsa idi şuan endeksleri 1000-3000 arasına gelir idi.ama olmayacak diye de bir şey yoktur.

  • mustafa temiz27 Nisan 2020 00:13

    adamlar porsche araclarla yemek siparisi dagitiyorlar ve boyle bir ulkenin yakinda batacagini soylemek ahmaklik ve gerzeklikten baska bisey degildir dunya da donen 900 trilyon dolar fiziki ve sanal varliklar usa dolari cinsindendir yakin gelecekte batmaz tabiki para basma avrupa ve amerika ve ingiliz devletlerinin dususe gecmesini saglayacaktir ama o zamana bi caresini bulurlar hala dunyanin en iyi okullarina amerika ve avrupa sahip egitimi ve adaleti kuvvetli olana bisey olmaz inanmayin her denene .....

  • Aslan.27 Nisan 2020 06:34

    Ölenlerin çoğu zenci evsiz yaşlılar. Paragöz bir emperyalist devletin umurundami. 350 milyon insan var. 200 bin kişi ölmüş cokmu.

  • Go home yankee27 Nisan 2020 00:02

    Apple = imkb x 2...

  • madura27 Nisan 2020 03:44

    1 ay sonra ABD dekiiiiiiii iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiişssszlik türkiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiyeeeeeee nufusu kadar oooooollllllllacak appllllle  görürsün ooooooooo  zaman

  • Zeki27 Nisan 2020 01:34

    :) guzel tesbit

  • Mucise Reis ;)26 Nisan 2020 23:16

    ABD ekonomisi batıyor. Elinizdeki USD ler pul olacak. değersiz kağıt olacak  :D madem abd ekonomisi batacak, ne diye usd ile borç alırsın ? devlet ihalelerini Usd ile yaparsın ? ne diye bankalarda swaplarını USd temelli gerçekleştirirsin ? TV de abd batıyor deniliyor, yandaş tv debatan ekonomının parası Türkiye de neden bukadar kök salmış ? sorsan bilmem ne ekonomistleri, öğretim üyeleri zart zurt... sonrada üniversiteliler neden cahil yetişiyor :D hocaları ilim bilim matematikten uzak olunca, bilgisizliğini, onun bunun yağdanlığı ile örtüp kıdem alınca... bu ülkenin olanı yemesi, tüketmesi, yeni atılım ve üretime geçememsi çok normal gleiyor :D faiz neden mi ? sonuç mu ? yıl 2020. Adam smıtler Keynesler vb. duymayanların safsataları bugunun krizinin temelidir

  • MELİS MARMARİSLİ28 Nisan 2020 11:28

    batarsa batsın kardeş ben full altın dayım .abd yi yönetenler ve elinde dolar olanlar düşünsün.reisi dinledim üç yıllır altın dayım parayı bayağı katladım.

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU27 Nisan 2020 00:18

    bu işler hemen bir gecede olmaz.sen hiç gördüm mü batan bir geminin bir anda battığını her şey yavaş yavaş olur .eğer abd ekonomiside batacak ise zamanla batar en az 10 yıl sürer diyor uzmanlar.bence abd batmaz bu işin için de büyük oyunlar dönmekte ve yeni bir sistem dünya ya getireceklerdir.

  • JBT 26 Nisan 2020 22:48

    ABD ekonomisi niye batsın..aksine büyüyor..dolar gücünü pekiştiriyor..zırvalamayın..

  • Vatandaş 26 Nisan 2020 20:29

    Tüm dünyanın rezerv parası dolar matbaası elinizde ise ekonominiz batmaz.

  • Okie Dokie26 Nisan 2020 19:52

    Bu ramazanda da kalbimiz ve dualarımız ABD'li kardeşlerimiz ile birlikte. Tüm Türkiye olarak sizi seviyoruz. Bu ramazanda yardımlarımız siz ABD'li kardeşlerimiz ile olacak. Biz bize yeteriz Amerika diyoruz.

  • Aslan27 Nisan 2020 06:27

    Oki kaç milyar dolar gelir Türkiye ye.

  • madura27 Nisan 2020 03:49

    OOOOKIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE   DOOOOOOOOOOOOOOOOOOKİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİ SEN İİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİSRALLLLL DE DEĞLLLLLLLLLLLLMSİİİİİİN  SENİN  ABD Lİ  KARDEŞLLLLLERİNİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİ ............ ANLLLLLLLLLLLLLLADIN SEN OONU.

  • Btc26 Nisan 2020 19:35

    Abi valla komedisiniz :)

  • Cezmi26 Nisan 2020 19:26

    Bas paraları ver piyasaya biraz şu doların suyu çekilsin

  • ..26 Nisan 2020 18:50

    ABD ekonomisi çöktü Battı . ahahaha

  • ABD 26 Nisan 2020 18:47

    Amk ABD ekonomisi batmaz adamlar karşılıksız para bastıkça batmaz