E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisBatan 1,7 milyarlık fonun perde arkası---

Batan 1,7 milyarlık fonun perde arkası

Batan 1,7 milyarlık fonun perde arkası
21 Nisan 2021 - 16:11 borsagundem.com

Infinity’nin batan 1,7 milyar dolarlık fonu, devasa türev portföyündeki anomalileri ve hatalı değerlemeleri ortaya çıkardı

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin yatırım fonu neredeyse 500 milyon dolarlık kayıpla karşılaştı. Fonun devasa türev araçları portföyündeki hatalı değerlemeler ise dikkat çekti. Infinity’nin Q Diversified Alpha Fund isimli çeşitlendirilmiş fonunun ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) bildirdiği yatırım değerlemelerinin en az üç raporda yanlış ya da piyasa koşullarıyla tutarsız olduğu ortaya çıktı. Morgan Stanley’nin eski direktörlerinden biri ise değerlemelerden birinin matematiksel olarak imkansız olduğunu söyledi.

Fonun yaptığı açıklamaların birinide Infinity neredeyse birbirinin aynısı olan ve aynı dönemde, aynı endekse referans veren iki swap kontratı gerçekleştirdi. Ancak yine de iki işlemden biri diğerinden üç kat fazla getiri sağladı. Bu durum ise analistlere göre oldukça mantıksız. Swap işlemleri, yatırımcıların hisse fiyatları, faiz oranları ya da diğer finansal trendler üzerine tahminleri için kullanılan ve bankalar aracılığıyla gerçekleştirilen işlemlerdir.

Şubat ayında şirket sıra dışı bir hamle yaparak yatırımcıların paralarını geri almalarını durdurdu ve fon elindeki varlıkları değerleyemediğini açıkladı. İki kişi fonla ilgili SEC’e şikayette bulundu ve fon düzenleyici kurum tarafından soruşturma sürecine alındı. SEC Infinity’i şirketin CEO’su James Velissaris’in türev araçlarını fiyatlamak için kullanılan üçüncü parti fiyatlama modellerini düzenlediği konusundaki delillerle ilgili uyardı.

Infinity bunun üzerine Velissaris’in işlem yapmasını yasakladı ve idari izne ayırdı. Aynı zamanda önceki değerlemelerini de, yatırımcılara paralarını geri vermeden önce yeniden değerlendiriyor. Infinity ve Wildcat Capital Management’ın sözcüsü, şirketin “SEC ve diğer hükümet kurumlarıyla işbirliği içinde çalıştığını ve yatırımcılara geri verilecek paranın maksimize edilmesi için atılan adımları desteklediklerini” söyledi.

Velissaris’in sözcüsü ise, eski CEO’nun açıklama yapmayı reddettiğini söyledi. Velissaris’in avukatı Sean Hecker, Wall Street Journal’ın haberinde bahsi geçen iki hatalı değerlemenin “yazım hatası” olduğunu ve sorunun çözüldüğünü söyledi. Aynı zamanda Velissaris’in “yatırımcıların çıkarlarına en uygun şekilde davrandığını” ifade etti. Wall Street Journal Infinity’nin raporlarını inceleyen birçok uzman yatırımcı ve akademisyenle görüştü. Uzmanlar ise, fonun portföyünün standart pratiklerden ayrıldığını söyledi.

2014 yılında kurulan fon, Infinity Q Capital Management LLC’nin bir parçası. 2020’nin mart ayında, S&P 500’de %12,4 düşüş görülürken %7 getiri sağladı. Bu süreçte fona kuruluşundan beri en yüksek miktarda yatırım yöneldi. Infinity geçtiğimiz yıl 1 milyar doların üzerinde yatırım çekti ve bunda özel sermaye devi TPG’nin kurucu ortaklarından David Bonderman’ın aile ofisi olan Wildcat ile olan ilişkisi de etkili oldu. Infinity’nin websitesinde o dönemde, Infinity Q Capital’ın “David Bonderman’ın aile ofisi tarafından yönetildiği” belirtilmişti.

Aynı zamanda Infinity Q’yu da temsil eden Wildcat sözcüsü şirketin, Velissaris ile ilgili “SEC tarafından yapılan suçlamaları duymaktan şaşkınlık ve hayal kırıklığı duyduğunu” söyledi. Aynı zamanda Infinity Q’nun “büyük oranda Velissaris tarafından yönetildiğini” ifade ederken Bonderman’ın aile yatırım araçlarının Infinity Q Capital Management’ta yalnızca pasif yatırımcılar olduğunu iddia etti.

2020’nin şubat ayında Infinity bir pozisyonda 5,6 milyon dolarlık getiri gösterdi. Ancak o günkü piyasa koşullarına göre, Morgan Stanley’in eski direktörlerinden Peter Carr, bu işlemden elde edilebilecek getirinin en fazla 5,2 milyon dolar olabileceğini söyledi. Carr, “bu getirinin hiçbir açıklaması yok” dedi. 2020’nin mayıs ayında ise fonun birbirinin aynısı olan iki swap işleminin biri 13 milyon dolar getiri sağlarken diğeri 4,1 milyon dolarda kaldı. Carr, “bu getirilerin ikisi de doğru olamaz” ifadesini kullandı.

Carr’a göre kullanılan girdilerden en az bir tanesi hatalıydı. Infinity Russell’da beklenen volatilite için her iki swapta da aynı girdiyi kullanmalıydı. Bu ise swaplardan en az birinin değerlemesinin hatalı olduğunu gösteriyor. Ancak Hecker, “açıklanan örneklerin ikisinde de yazım hataları var ve bunlar daha önce tespit edilerek sorun çözüldü” dedi.

Fon mayıs ayının sonunda yaklaşık 5 milyon dolar kayıp bildirdi. Ancak volatilite oldukça fazla yükselmişti. borsagundem.com'un derlemesine göre, Cboe Volatility Index o ay swap yürürlüğe girdiğinde, şubat ayındaki 16 seviyesinden 37’ye çıktı. Böylelikle Infinity’nin kaybı uzmanlara göre bu rakamın üç katı olmalıydı. Yatırımcılar büyük kayıplar bekliyor. Infinity yakın zamanda sahip olduğu varlıkların 1,2 milyar dolar olduğunu açıkladı. Bu rakam ise 18 Şubat günü açıklanan 1,7 milyar doların yaklaşık %28 altında.

Infinity’nin fonları yatırımcılara 24 Mayıs’a kadar geri vermek için bir plan açıklaması bekleniyor.

Kısa vadede güçlenecek yatırım trendi

 

Thodex çöktü mü neden açılmıyor? Şirketten açıklama

 

Dünyanın en büyük varlık fonundan 46 milyar dolar kar

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)