E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBaşkan kim olursa olsun 2021 boğaların yılı olacak---

Başkan kim olursa olsun 2021 boğaların yılı olacak

Başkan kim olursa olsun 2021 boğaların yılı olacak
29 Eylül 2020 - 10:43 borsagundem.com

Wall Street’te gündem başkanlık seçimleri olsa da artan likidite ve kurumsal verimlilik gibi temel göstergeler ABD borsalarının 2021’i boğa piyasasını güçlendireceğini gösteriyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amerika Birleşik Devletleri’ne başkanlı seçimleri yaklaşıyor. ABD yatırımcıları ise seçim sürecinin atlatılmasından sonra borsalarda oluşacak yeni seyri anlamlandırmaya çalışıyor. Ancak Wharton School Finans Profesörü Jeremy Siegel CNBC’ye verdiği röportajda seçilen başkan hangi aday olursa olsun borsaların gelecek yıl güçlü kazançlar elde edeceğini görüşlerini açıkladı.

Uzun yıllardır boğa piyasası destekçisi olan Siegel röportajında korona virüs sürecindeki para arzının arttırılması gibi teşvik çabalarının ve iş piyasasındaki artan üretkenliğin borsalardaki yükselişin sebepleri olacağını belirtti. Siegel, “Bana kalırsa bu unsurlar üzerinde büyük ihtimalle gelecek sene boğa piyasası devam edecek. Borsanın gerçekten iyi bir 2021’i başkan kim olursa olsun sabırsızlıkla beklediğini düşünüyorum” dedi.

Siegel'ın yorumları, ABD ekonomisinin ve korona virüs salgının neden olduğu hasarın odak noktasını oluşturması muhtemel olan Trump ve Biden arasındaki ilk televizyon tartışmasından bir gün önce geldi.

Wall Street yeni başkanı bekliyor

Wall Street çevreleri giderek daha fazla başkanlık yarışına odaklanıyor ve etkileri işletmelerde ve yatırım çevrelerinde gün geçtikçe daha fazla hissediliyor. Barrack Obama yönetiminde başkan yardımcılığı yapan Demokratların adayı Joe Biden seçilmesi durumunda kurumsal vergilerin oranını %21’den %28’e yükseltmeyi öneriyor. Halihazırda yürürlükte vergi oranları ise Trump destekli 2017 tarihli GOP vergi yasasına göre belirleniyor. Biden ayrıca uzun vadeli sermaye kazançlarına ilişkin vergi oranını da yükseltmeyi istiyor.

Trump, önerilen vergi artışlarının borsaya zarar vereceğini öne sürerek, bu politikaların uygulanması halinde hiçbir işe yaramayacağını iddia etti. Trump, başkanlığı döneminde borsaların elde ettiği kazanımları sık sık dile getiriyor. Eylül ayındaki keskin düşüşlere rağmen S&P 500 endeksi 2016 seçimlerinden Cuma günkü kapanışa kadar %54 oranında yükseliş gösterdi.

Biden’ın bazı destekçileri seçimlerde Demokratların zaferi olması durumunda kısa vadeli düşüşlerin olacağını tahmin ediyor. Bununla birlikte Demokratlara bağış yapan ve eski bir riskli fon yöneticisi olan Michael Novogratz Biden’ın politikalarının zaman içerisinde daha iyi sonuçlar vereceğini söyledi. Kripto para yatırımcısı Novogratz, “Uzun vadede eğer ülkeyi düzene sokarsanız doğru bir denge sağlarsınız ve borsalar daha güçlü olur” ifadelerine yer veriyor.

Temel veriler başkan kim olursa olsun boğa piyayası diyor

Jeremy Siegel’se röportajında borsanın korona virüs diplerinden kurtulmak için oluşturduğu yeteneğin daha temel faktörlere dayalı olduğunu belirtti. Finans profesörü ABD Merkez Bankası ve ABD Kongresi’nin ekonomiye trilyonlarca dolar pompalamasının likiditede muazzam bir patlama yarattığına dikkat çekti.

Siegel, “Ben bir parasal politikalar teorisyeniyim. Bu benim çalıştığım ve eğitim verdiğim alan. Böyle bir şey İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana 75 yıldır görülmedi. Bana kalırsa piyasada oldukça fazla bastırılmış likidite var. Aşı ve salgın korkular 2021'de yok olduğunda ekonomik aktivitede büyük bir patlama göreceğiz” ifadelerine yer verdi.

Boğa piyasası destekçisi finans profesörü “firmalar ihtiyaç olmayan, verimsiz çalışanları çıkararak harcamaları kıstı” görüşlerini paylaşarak pandemi sürecinde artan çalışan verimliliği sayesinde kurumsal kârlarında destekleneceğini belirtti. Siegel ikinci çeyrekte verimliliğin %10,1 yükseldiğine dikkat çekerek bunun 50 yılın zirvesi olduğunu açıkladı.

Riskler etkisini sürdürüyor

Siegel, borsanın son zamanlarda gelecekteki korona virüs teşvikleri ve Biden ile Trump arasındaki seçim konusundaki belirsizlikten rahatsız olduğunu düşündüğünü söyledi. Pazartesi günü izlenen güçlü ralliye rağmen ABD’deki büyük endeksler art arda gelen kazançlar sonunda eylül ayında önemli bir düşüş yaşadı.

Eylül ayında teknoloji ağırlıklı Nasdaq endeksi %7,3’le en sert düşüşü gösterirken Dow Jones ve S&P 500 endeksleri de ay boyunca sırasıyla %4,4 ve %5,8 düşük performans gösterdi.

Siegel kasım ayının ilk haftasına kadarki gelişmeleri öngörmenin oldukça zor olduğunu söylüyor. Zira seçimlerin belirsizliğiyle birlikte ekonomi teşvik paketinin hala ortada olmamasını ileriyi görmek için kısıtlayıcı etkenler. Finans profesörü seçim süreci için yapığı yorumlarında, “Bu belirsizliğin piyasalara ağırlığını koyacağını düşünüyorum” dedi.

Bankacılık ve enerji sektörleri rallinin liderleri

 

Altın yeniden 2 bin doları görecek mi?

 

Pelosi sordu: Trump'ın yabancı çıkar gruplarına ne kadar borcu var

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Oksenis Karert29 Eylül 2020 18:18

    ben boğa piyasasını artık Türkiye de kovalamaya başladım.her gün 30-40 senet hemen hemen hergün tavan tavan artıyor.benim robotta Türk yatırımcısı ile borsa da oyun oynuyoruz.

  • Okie Dokie29 Eylül 2020 11:03

    Jeremy amca nedir senin bu boğalara olan merakın? Ufakken çiftlikte topun boğaların olduğu ahıra mı kaçtı bakayım? Sürekli boğa boğa boğa. Bıkkınlık geldi artık.