E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBaşçı’nın açıklamalarının piyasalara etkisi---

Başçı’nın açıklamalarının piyasalara etkisi

Başçı’nın açıklamalarının piyasalara etkisi
30 Nisan 2014 - 16:35 borsagundem.com

Erdem Başçı'nın enflasyon raporunu açıklamasının ardından, raporun piyasalar üzerindeki etkisini İş Yatırım analiz etti

Konu ilgili olarak İş Yatırım tarafından hazırlanan analizde, faiz indirimi beklentileriyle fonlama maliyetlerinin gerileyebilecek olmasının banka hisselerini olumlu etkileyebileceğine vurgu yapıldı.

Raporda şu görüşlere yer verildi:


''TCMB Başkanı Başçı’nın Açıklamaları ve Piyasalar

2014 2. Enflasyon Raporu’nda Merkez Bankası (MB) yıl sonu enflasyon tahminini Ocak tahmini olan %6,6’dan %7,6’ya yükseltti. Yükselişin büyük kısmı Banka’nın gıda fiyatı enflasyon beklentisini %8’den %9’a çıkarmasından kaynaklanıyor. Böylelikle MB’nin yıl sonu tahmini bizim tahminimiz olan %7,8’e yaklaşmış oldu.

Çelişkili olarak değerlendirmeye açık bir şekilde, MB Başkanı Başçı para politikasında ek sıkılaştırmaya gerek kalmadığını ve önümüzdeki dönemde faiz indirimleri beklenebileceğini belirtti. Ancak, faiz indirimlerinin uzun vadeli (vade priminden arındırılmış) faizlerin kısa vadeli faizlerin altında kalmaya devam edecek şekilde olmasını amaçlayacaklarını belirtti. Uzun vadeli vade priminin %0,5-1 civarında olduğu düşünülecek olursa, vade priminden arındırılmış negatif getiri verimli getiri eğrisi olacağı açıklamasının faiz indirimi önünde bir engel oluşturmadığını belirtiyoruz.

Başçı mevcut koşulların faizlerde bir miktar indirim imkanı verdiğini belirtti. Bu açıklamadan sonra faiz indirimi beklentilerinin hızlı bir şekilde artmaya başlayacağını düşünüyoruz. Banka’nın 22 Mayıs’taki para politikası kurulu toplantısına kadar olan süreçte TL’nin mevcut seviyelerde stabil seyretmesi durumunda %10 olan 1 hafta vadeli repo faizini 25 ile 50 baz puan arasında indirmeye hazırlandığını düşünüyoruz.

Piyasa etkisi:

- Hali hazırda TL-dolar vadeli işlemleri 3 aylık süreçte 50 baz puan faiz indirimi fiyatlıyordu. Dolayısıyla, açıklamanın tek başına TL’de bir olumsuz hava yaratmayacağını düşünüyoruz.

- 0-3 ay vadeli Hazine tahvili faizlerinin %9,5 seviyesinde oluşması doğal olacaktır. Daha uzun vadelerde ise (6ay-2yıl) faiz indirimlerinin devam edeceği beklentileriyle %9 seviyeleri hedeflenebilir.

-10 yıllık faizlerde faizlerin büyük oranda TL’nin performansı ve küresel risk primi tarafından belirleneceğini belirtmekte fayda görüyoruz. Uzun vadelerde %9 seviyesine gevşemeden bahsedebilmek için, küresel risk iştahında muazzam bir toparlanma yaşanması gerekiyor.

-Pay senetleri taraflarında, faiz indirimi beklentileriyle fonlama maliyetlerinin gerileyebilecek olması banka hisselerini olumlu etkileyecektir. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)