E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBaşçı'dan piyasalara mesaj!---

Başçı'dan piyasalara mesaj!

Başçı'dan piyasalara mesaj!
06 Kasım 2013 - 11:00 borsagundem.com

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, İSO toplantısında konuştu

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, İSO'nun 2013 Meslek Komiteleri toplantısına katıldı. Merkez Bankası'nın önümüzdeki döneme yönelik dört mesaj vermek istediğini söyleyen Başçı, bunların başında enflasyona dikkat çekti.

ENFLASYON BİRİNCİ ÖNCELİĞİMİZ
Başçı, TCMB olarak fiyat istikrarına bağlı çalışacaklarını, enflasyonu daha düşük hale getirmek ve yüzde 5 olan hedefle daha uyumlu hale getimenin MB olarak bir numaralı hedefleri olacağını söyledi. Enflasyonla mücadelenin bir maraton koşusuna benzediğini ifade eden Başçı, Türkiye'nin son dönemde bunu başardığını belirtti.

İŞLENMEMİŞ GIDADA SÜRPRİZ OLABİLİR
Enflasyonun Ekim'de yüksek çıkması sonrasında hedefin tutmayacağına yönelik söylemlerile ilgili olarak Başçı, “Kasım-Aralık enflasyonunu izleyelim, tahminler tutmayacak diye acele etmeyelim. İşlenmemiş gıdada aşağı yönlü bir sürpriz olabilir. Enflasyonda düşüş sürebilir. Yıl sonunda gıda enflasyonunun yüzde 7'ye, enflasyonun yüzde 6,8'e düşeceğini tahmin ediyoruz” diye devam etti. MB, enflasyonun yıl sonunda yüzde 6,8'e ineceğini öngörmüştü. Enflasyon Ekim itibariyle yüzde 7,71 seviyesinde bulunuyor.

TEMKİNLİ DURUŞ KORUNACAK
Başçı, ilk mesaj olarak “Merkez Bankası enflasyon görünümü orta vadeli hedeflerle uyumlu olana kadar para politikasındaki temkinli duruşunu koruyacaktır” dedi. MB Başkanı, Türkiye için yüzde 5 enflasyon hedefinin makul ve ulaşılabilir bir hedef olduğunu söyledi.

ILIMLI BÜYÜME EĞİLİMLERİ KORUNUYOR
Başçı ikinci mesajında yurtiçi nihai talep ve ihracatın ılımlı büyüme eğilimlerini koruduğunu vurguladı.

CARİ AÇIKTAKİ İYİLEŞME SÜRER
Merkez Bankası Başkanı üçüncü mesaj olarak ise “Altın ticareti hariç tutulduğunda cari işlemler açığındaki kademeli iyileşme eğiliminin süreceği tahmin edilmektedir” dedi.

GEREKEN TEDBİRLERİ ALACAĞIZ
Başçı, son mesajında MB'nin fiyat istikrarını etkileyen gelişmeleri yakından takip ederek gereken tedbirleri almaya devam edeceğini söyledi. Başçı, 5 yıllık kalkınma planında 2018 için enflasyon hedefinin yüzde 4,5 olduğunu, bu orana gelmek için gidilmesi gereken mesafenin olduğunu belirtti. Başçı sözlerine şöyle devam etti: “Enflasyon kalıcı olarak yüzde 5 civarında kalırsa uzun vadeli faizler tek haneye iner. Uzun vadeli faizlerin tek haneye inmesi Türkiye'nin önünü açar.”

ÖNGÖRÜLEBİLİR YAPI İÇİN ADIM ATACAĞIZ
Başçı Merkez Bankası’nın para politikasıyla ilgili de konuştu: "Haftada 1 günlük ek parasal sıkılaştırmayı gelecek hafta için 2 güne çıkardık. Para politikası esnek ama öngörülebilir olsa iyi olur diye düşündük. Kasım-Aralık ve 2014 programında öngörülebilirliği ele alıp açıklayacağız. Para politikasında daha öngörülebilir bir yapıya geçmek için adım atacağız."

FAİZ EN FAZLA 325 BAZ PUAN ARTIŞ
Başçı kısa vadeli faizlerde en az 225 baz puan, en çok 325 baz puan artışa denk politika uygulanacağına dikkat çekti.

CİDDİ SIKILAŞTIRMA YAPTIK
Başçı, faiz artıran ülkelere kıyasla TCMB’nin Mayıs’tan bu yana ciddi sıkılaştırma yaptığını belirtti.

TÜKETİCİ KREDİLERİNDE BÜYÜME HIZI YÜZDE 15'E İNECEK
BDDK’nın tedbirleri sonrası tüketici kredileri artış hızında düşüş başladığını kaydeden Başçı, tüketici kredilerinde büyüme hızının yıl sonununda yüzde 25 seviyelerine ineceğine ifade etti. MB Başkanı, 2014 ortalarında kredi büyüme oranının yüzde 15’e inmesini beklediklerini belirtti.

DÖVİZ REZERVLERİMİZİ DİKKATLİ KULLANIYORUZ
Başçı döviz rezervleriyle ilgili de açıklama yaptı. Reel efektif kur endeksinin şu anda düşüşte olduğunu ifade eden Başçı, “Odak noktamız fiyat istikrarı. Enflasyon iyice düşene kadar fiyat istikrarına odaklanarak hareket edebiliriz” diye devam etti. MB Başkanı, "Döviz rezervlerimizi gerektiğinde dikkatli kullanıyoruz. Reeskont kredilerinden bu yılın tamamında 13 milyar dolar civarında bir döviz girişi geldi, bizden 13 civarı bir satış olursa yıl sonunda başabaş oluyor. Reeskont kredilerinin gelecek yıl 15 milyar dolara çıkmasını bekliyoruz, bu nedenle rezervlerimiz artabilecek” diye devam etti.

DÖVİZ SATACAK
Başçı, Ekim ayında döviz rezervi biriktirmeye devam ettiklerini, Kasım’da da döviz rezervlerinde 1,7 milyar dolar artış beklendiğini, artan dövizi satmayı planladıklarını söyledi.

UZUN VADELİ MEVDUATA TEŞVİK YOLDA
MB Başkanı uzun vadeli mevduata ilave teşvik konusunda çalıştıklarını söyledi ve “Türkiye’de büyümede dengelenme yavaş ve kademeli olarak devam ediyor” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • doğru söyle06 Kasım 2013 14:47

    Dolar 2013 yıl sonu 1.92 olmazsa sana çocukların bile inanmaz sen bunu düşün. Acaba rüyalarına giriyormu yıl sonu dolar fiyatı