E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBaşbakan'a itiraz var---

Başbakan'a itiraz var

Başbakan'a itiraz var
17 Ekim 2013 - 08:27 borsagundem.com

Tüketici örgütleri, TBMM’de yıl sonuna kadar görüşülerek yasalaşması beklenen Tüketici Kanunu Tasarısı için Başbakan Erdoğan’a mektup gönderecek

Ücret ve komisyonları düzenleyen yeni Tüketici Kanunu tasarısına görüşleri yansıtılmayan tüketici örgütleri, Erdoğan'a ortak bir mektup yazma kararı aldı.

Hürriyet'ten Neşe Karanfil'in haberine göre, bankaların vatandaştan hizmet bedeli olarak aldığı 65 çeşit ücret ve komisyonun önemli bir bölümünün yasal hale gelmesine itiraz eden tüketici örgütleri, tüketici aleyhine olan 14 maddeyi içeren mektuplarını bayramdan hemen sonra Türkiye genelindeki 102 il ve ilçedeki postaneden Başbakan Erdoğan’a gönderecek. Tüketici örgütleri, tasarının Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlamasından itibaren de TBMM önünde çeşitli eylemlere başlayacaklar. Tüketici derneklerinin karşı çıktığı bazı maddeler şöyle:

Ücret ve komisyonların Bakanlık’ın görüşüyle BDDK tarafından belirlenir hükmü tamamen kaldırılmalıdır. Bunun yerine, “Bankalar tüketiciye kredi verirken faiz dışında herhangi bir ücret alamazlar” ifadesi konulmalıdır.
Tasarının “Erken Ödeme” başlıklı 27. Maddesinin 2. ve 3. fıkraları tüketici yararına değil, sağlayıcıya çıkar sağlama yönünde bir hüküm olarak kullanılabileceği düşünüldüğünden taslak metinden çıkartılmalıdır.
Tasarıya, “Uyuşmazlık halinde ispat yükü kredi verene aittir” cümlesi eklenmelidir.
Tasarının “Tüketicinin Bilinçlendirilmesi” başlıklı 59. Maddesinde belirtilen ayda 10 dakika olan bilgilendirme “haftada en az 20 dakika” bilgilendirme olarak değiştirilmelidir.
Tasarının “Ticari Reklam” başlıklı 61. maddesine, “çocukların reklamlarda reklam aracı olarak kullanılmaması” hükmü eklenmelidir.
Reklam Kurulu’nun yürürlükteki mevcut yasadaki temsil yapısına ilişkin hükümler korunmalı, tüketici örgütlerinin temsilci sayısı 1’den 2’ye çıkarılmalıdır.
“Tüketici Mahkemeleri” başlıklı 73. Maddesinin 3. Fıkrasında belirtilen “tüketici örgütleri üst kuruluşlarınca” ibaresi kaldırılarak yerine “tüketici örgütlerince” ibaresi konulmalıdır. Çünkü, tüketicilerle ilgili açılacak davalarda bilirkişi ücreti ve vekalet ücreti dava açan her tüketici örgütüne sağlanmalıdır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KEPEKLİ EKMEKLER ORTADA YOK17 Ekim 2013 09:13

    SAYIN BAŞBAKAN EKMEKLER FIRINLARDA HALEN AYNI ŞEKİLDE ÇIKIYOR TAM TAHILLI ESMER EKMEKLER HALEN YOK BU MİLLETE DENETİM LAZIM HERKEZ ÇIKARINA GÖRE HAREKET EDİYOR ADANADAN TÜKETİCİ