E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBaşbakan Yıldırım'dan flaş döviz açıklaması---

Başbakan Yıldırım'dan flaş döviz açıklaması

Başbakan Yıldırım'dan flaş döviz açıklaması
29 Kasım 2016 - 11:50 borsagundem.com

Başbakan Yıldırım, partisinin grup toplantısında anayasa çalışmaları ve döviz cephesinde atılacak adımlar hakkında konuştu

Başbakan Binali Yıldırım, anayasa çalışmaları ile ilgili olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile en kısa zamanda görüşeceklerini bildirdi. Şu sıralar partisinin TBMM grup toplantısında konuşan Yıldırım, anayasa çalışmalarının mutabık kalınmadan açıklanmayacağını söyledi.

Döviz cephesinde atılacak adımlar hakkında konuşan Başbakan Yıldırım, "Devletin alacaklı olduğu kurumlar var, kişiler var, bunlarla yapılan sözleşmeler döviz üzerinden, bunun miktarı kısa vadede 5 milyar dolar, dedik ki siz de TL olarak ödeyin. Devletin yapacağı döviz ödemelerinde böyle bir değişiklik söz konusu değil, döviz borcu yarsa içeriye, dışarıya ona döviz olarak devam edecek" dedi.

Yıldırım'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Küresel hareketler ve piyasalardaki oynaklık karşısında tedbirliyiz. Piyasalarda yaşananlar Türkiye'ye has bir durum değildir. Geçen hafta yaptığımız toplantılarda durumu enine boyuna müzakere ettik. Dalgalanmalar diğer ülkeleri olduğu gibi Türkiye'yi de olumsuz etkiledi, bu bir gerçek. ABD Başkanlık seçimi sonrası ortaya çıkan sonuç, piyasalar için tedirginlik nedeni oldu. 

Suriye ve Irak'ta terör örgütleri cirit atıyor. Milli güvenliğimiz için mücadele ediyoruz. FETÖ ile aynı kararlılıkla mücadelemizi sürdürüyoruz. Bütün terör örgütlerine elinde emzikli masum bebek muamelesi yapan ülkelerle de diplomatik zeminde gerekli mücadeleyi veriyoruz. 

Ekonomik kriz, ardından Gezi olayları, sonra FETÖ'nün ihanet girişiminde döviz yine yükseldi. Dövizin yükseldiği zamanlarda serinkanlılığımızı koruyarak o günleri atlattık. Milletimizin desteğiyle kriz döneminden çıktık. Bugün de vatandaşlarımızın desteğiyle bu işi çözeceğiz. Bugün açıklandı, 8.5 milyon vatandaşımız, 78 milyar lira müraacat etti, Maliye Bakanlığı'na. 

Kriz tellalları ortada kol gezdiği sırada 10 milyon vatandaşımız devletin kasasına para koymak için sıraya girdi. Böyle milleti siz nerede bulacaksınız. Bunların adı felaket tellalları korosu. Bu koro Sayın Cumhurbaşkanımız 2008'de kriz bizi teğet geçecek dediğinde devreye girmişlerdi. Biz karınca gibi çalışıyoruz, onlar ağustos böceği gibi şarkı türkü. Bu millet kime inanacağını biliyor. 

Artık eski Türkiye yok. Türkiye'nin ekonomisi güçlü, temelleri sağlam. Biz ekonomimizin gücünü daha da artıracak reformlara devam ediyoruz. Reel sektörü, ekonomiyi desteklemeyi sürdürüyoruz. Merkez Bankası fiyat istikrar için elindekileri kullanıyor. 

Bu söylentilere rağmen Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinde herhangi bir azalma söz konusu değil. Planlarımızı en kötü senaryoya göre yaptık. Biz ekonomik tedbirlerde önümüzü kış tutuyoruz, yaz çıkarsa bahtımıza. Önemli uygulamaları devreye aldık.

Merkez Bankası bazı tedbirler aldı. Bunlardan birisi, ihracatçılarımız mal satmak için Merkez Bankası'ndan döviz alıyorlar satış yaptıktan sonra borçlarını ödüyor. Merkez Bankası döviz olarak aldığın parayı bana Türk Lirası olarak ödeyebilirsiniz diyor. Merkez Bankası'nın amacı piyasanın ihtiyacı olan parayı sağlamaktır. Bu büyük bir kolaylık. 2 milyar doların piyasada kalması için önemli bir katkı. 

Bununla kalmadık. Hükümet olarak önemli bir karar aldık. Devlet mecbur kalmadıkça dövizle sözleşme yapmayacak. Böylece piyasaya 5 milyar dolar sıcak para bırakmış oluyoruz. Bu milli paramızın güçlü kalmasına da katkı sağlıyor. Bizim yapacağımız sözleşmelerde yabancı parayla sözleşme yapmayacağız, Türk Lirası üzerinden sözleşme yapacağız.

Devletin yapacağı döviz ödemelerinde ise böyle bir değişiklik söz konusu değil. İçeriye dışarıya döviz olarak ödemeyi devam edeceğiz. Devletin bunu yapacak gücü var. 

FETÖ'cüler sermayeye kısıtlama olacak diye senaryo uyduruyorlar. Bunlar alçak. Türkiye ekonomisini çökertmek için bütün gayretlerini gösteriyorlar. İstiyorlar ki Türkiye ekonomik belirsizliğe girsin. Milleti, 15 Temmuz'da yıldıramadınız, para hesabıyla mı yıldıracaksınız? Bir daha himmet değil bu milletten zırnık bile alamayacaksınız.

Bütün para birimleri, 8 Kasım'dan bu yana değer kaybetti. Elle gelen düğün bayram. hala birileri çıkmış diyor ki, bunun üzerinden siyasi prim yapmaya çalışıyorlar. Ana muhalefetin ekonomi kurmayları döviz üzerinden siyasi rant kazanmayı bir kenara bıraksınlar. Dünyaya baksınlar, ne oluryor ne bitiyor görsünler. Bugün olanlar dünyada olan küresel bir olaydır ve Türkiye'deki bunun bir yansımasıdır. Yatırımcıların Türkiye'den ayrılmasını gerektirecek hiçbir veri yok. Uluslararası yatırımcının işini kolaylaştırmaya gayret ediyoruz. 

Bütçede en büyük payı yine 122 milyar lira ile eğitime ayırdık. 2017 için kamu yatırımlarını yüzde 30 artırdık.

Yabancı yatırımcıların oturum izni alması, vatandaşlık hakkı kazanması için kanunda değişiklik yaptık. Yatırım yapanın her zaman yanındayız. 

Dün gerçekleştirdiğimiz Bakanlar Kurulu'nda turizmle ilgili bir karar aldık. 2016'da yaşananlardan dolayı işler istediğimiz gibi gitmedi. Rusya ile ilişkilerimizin bozulması ve 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle istediğimiz gibi olmadı. 2017'de Türkiye turist getiren acentalara yakıt desteği meselesini görüştük. Tarifeli ya da tarifesiz seferlerle 2017 yılı boyunca misafir getiren A grubu seyahat acentalarına her uçak başı 6 bin dolar destek vereceğiz. 

Eğer uçak 200 yolcu üzerinde kapasiteye sahipse ve en az 150 yolcuyla geliyorsa bu destek yüzde 30 daha artırılacak. Esnaf ve sanatkarlara verdiğimiz destek de devam ediyor." 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (19)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hayri usta29 Kasım 2016 18:54

    egonomi çoh eyi

  • İşler harika eğitim süper 29 Kasım 2016 17:09

    Milli irade kötü gidince haber verir siz rahat olun

  • egitim sart29 Kasım 2016 16:36

    En cok para egitime diyorsunuz ama 600 kisilik okula milli egitim 2000 tl gonderiyor. Sonra ogretmen okul aile birligi toplantisinda temizlikci yok guvenlik yok okulun catisi akiyor siralar cok eski vs.vs..... Sonu sayin veliler kendi sinifini kendin yarat egitime sahip cik hani para nerede yalan dolan fakir edebiyati ile millet somurulsun. Bu millete dini duygulari kullanarak yalan soyleyinin o inandigi din dilini bogazina kacirir

  • İyiki enflasyon yok maaşlar süper 29 Kasım 2016 16:01

    Bir markete uğrayın bakın fiyatlar ne olmuş orada sorun vatandaşa örneğin iki hafta önce 5.75 lik bir kutu yumurta iki gün önce 7.75 olmuş zam tusanamizi geliyor her şeye % 25-50 arası zam

  • garip29 Kasım 2016 15:49

    boş gelmesin o koltuklarada siz oturun yaa bu mu destek dediğiniz. destek yapacaksanız turizmde çalışanların 1 yıl ssk ücretini devlet ödesin.

  • torku29 Kasım 2016 15:09

    eğitime çok para ayırdık diyorsunuz ama hiç kimse çocuğunun devlet okulundda aldığı eğitimden memnun değil. ne ingilizce ne de bilgisayar öğreniyor çocuklar. kitap okuma alışkanlığı yok, büyüğe saygı yok. bu paralar nereye harcanıyor

  • yakup29 Kasım 2016 14:19

    durum çok kötü ve sebebi sizsiniz. milleti kandırmaktan başka birşey yaptığınız yok.

  • jale29 Kasım 2016 13:49

    bu kadar açıklama yapıldı, dolar hala 3,42. bu dolar konuşarak fazla düşmeyecek anlaşılan

  • abdülkerim29 Kasım 2016 13:20

    şimdi soruyorum dolarları kim aldı? Efgaaaan belgeleri getir.

  • fidel29 Kasım 2016 13:19

    ankaşıldı, binaliyi de harcayacaklar matmazel

  • yiğit29 Kasım 2016 13:01

    iyi iyi dolar 3.40 ta sabitlencek, 4e gitmeyecek anlaşılan.

  • vahdettin29 Kasım 2016 13:00

    15 yıldır iktidarlar, tüm ihaleler-ödemeler dövizle yapılıyor. ama suçlu yine FETÖ. Hay Allahım bu millete akıl ver

  • Cüneyt Özdemir 29 Kasım 2016 12:55

    Ne yaptığınız açıklamalar flaş nede kendiniz siz bir hiçsiniz...

  • GAF DIR GAF29 Kasım 2016 12:52

    MİLLETİMİZİN KARŞISINDA OLACAĞIZ DERKEN NE DEMEK İSTEDİ..YADA GAF YAPTI YADA KALPDEN KONUŞUYORDU YADA NİYETİNİ ACIKLADI YADA SİYASİ SIRLARI AGIZINDAN KAÇIRDI

  • coşkun29 Kasım 2016 12:50

    bi sus artık herşeye mazeretiniz var. sanki bunlar muhalefet hiçbişeyden sorumlu değiller.

  • Şappak şaplakçıoğulları29 Kasım 2016 12:30

    Numan bey dolar 3 tl iken de düşecek demişti.yiğit bulut beyde 2 liradan dolar alanın eli yanacak demişti.şimdi aynı vırvırlar devam ediyor.bende diyorum ki dolar düşmeyecek.neden mi ihracat yok turizm yok sanayi yok ticaret yok.ne var başkanlık var anayasa var seçim var terör var zam var.akp yi yıkamadılar ama bu sefer kriz patlatacak ampülü.

  • DOLAR YÜKSELİYOR BORSA DÜŞÜYOR...29 Kasım 2016 12:20

    artık bilinçli yapıldığını düşünmeye başlayacağım bu nedir yahu ocakta tepeden tırnaga her şeye zam görünüyor sayın vatandaşlar..

  • ÜRETİME YÖNELİK YATIRIM29 Kasım 2016 12:10

    inşaat yol köprüden çok memleketin üretime ve istihtama yönelik yatırıma yönelmesi bu yönde ciddi teşvikler olması şart...bunun dışında doların önüne geçebilecek güç yok.

  • yatırımcı29 Kasım 2016 12:09

    demek vaziyet çok kötümki bu açıklamayı yapmak zorunda kalıyor