E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarBaşarısız olmalarına izin veriyoruz---

Başarısız olmalarına izin veriyoruz

Başarısız olmalarına izin veriyoruz
24 Haziran 2022 - 16:11 borsagundem.com

Binance, 2018 ve şimdinin kripto ayı piyasaları arasındaki farkı açıkladı: “Başarısız olmalarına izin veriyoruz.”

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto para piyasası, piyasaların geneline hakim olan havadan fazlasıyla etkilendi. 2018’de düştüğü değerlerin de altına inen kripto paralar, yeni bir ayı piyasasında olup olmadığımız belirsizliğini de sona erdirmiş oldu.

Fortune’dan Taylor Locke’un haberine göre, ayı piyasaları belirgin düşüşleri ifade etse de her ayı piyasası aynı dinamiklere sahip olmayabiliyor. Dünyanın en büyük kripto para borsası olan Binance de yayınladığı bir blog yazısında bu noktaya değiniyor. 2018 yılındaki ayı piyasası ile bugünün ayı piyasası arasındaki anahtar farkı “Başarısız olmalarına izin verin” sözleriyle ifade eden Binance, Terra Luna’nın delist edilmesiyle zirve noktasına ulaşan bugünün kripto ayı piyasasını da tanımlamış oluyor. Binance, kötü şirketleri ve düpedüz ponzi olan projeleri kurtarmaya karşı çıkıyor.

Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre, ilk bakışta bugünün ayı piyasasını anlamamıza neden olduğu için içimizi rahatlatan bu tanım aslında kripto para piyasalarının işlerlik mekanizmalarına ve bu mekanizmalar üzerinde benimsenen politikalara yönelik bir değişikliğe işaret ediyor; ve bir itirafa da: Terra Luna’nın çöküşüne biz izin verdik ve bundan sonra da benzer projelerin başarısız olmasına izin vermeye devam edeceğiz.

Binance, ayı piyasaları arasındaki farkı anlatmak için yaptığı bu tanımı aslında sadece Terra Luna’nın çöküş süreciyle alakalı olarak yapmıyor. Bugünün ayı piyasasını 2018 yılı ayı piyasasından ayıran bir başka önemli nokta daha var. O da Terra Luna gibi bazı kripto para birimlerinin çöküşünün yanında, Celsius gibi büyük kripto para borsalarının çöküşü. Hatırlanacağı üzere ABD merkezli kripto para borsası Celsius, kısa süre önce para çekim işlemlerini süresiz olarak durdurmuştu. Listenin Celsius’la sınırlı olmaması ise piyasanın geneliyle ilgili endişeleri artırırken Binance, paylaştığı blog yazısında, yaşanan çöküşün nedenlerini bir başka açıdan da ele alıyor.

Daha fazla kaldıraç

Binance, 2018 ve bugünün ayı piyasaları arasındaki önemli bir diğer farkın da sektördeki kaldıracın fazlalığı olduğunu söylüyor. Binance, “Artık sektörümüzde daha fazla kaldıraç var.” Ancak şirketlerin birbirine olan borçlarının ya da kaldıraçların türü ancak bu kaldıraçların ve borçların ne kadarının ödenmemiş olduğuyla ilişkili olarak önemlidir. Binance bu noktada iki kaldıraç tipinden bahsediyor: Hızlı ve yavaş kaldıraç. Binance bu iki kaldıraç tipini, “Hızlı kaldıraç merkezi borsalarda bulunur ve genellikle vadeli ürünlerle gerçekleştirilen yatırımlarda mevcuttur. Yavaş kaldıraç ise fonların diğer fonlara ya da merkezi olmayan finans (DeFi) protokollerine yatırım yapmak için borç verdiğinde ortaya çıkar” şeklinde tanımlıyor.

Borç alıp verme döngüsüne dahil olanlardan biri likit olduğunda, borç vermiş olanların bundan etkilenmesi bazen birkaç gün hatta hafta alabiliyor.

Bu iki kaldıraç türünün yarattığı domino etkisinden bahseden Binance, bunun nedeninin ise yavaş kaldıracın sistemden çıkışından kaynaklandığını belirtiyor. Borç alıp verme döngüsüne dahil olanlardan biri likit olduğunda, borç vermiş olanların bundan etkilenmesinin ve acıyı hissetmesinin bazen birkaç gün hatta hafta alabildiğini belirtiyor. Bu süreçlerin kademeli etkisinin de olabileceğini belirten Binance ancak bunun yayılma hızının çok daha düşük olduğunun altını çiziyor.

Kademeli etki henüz sonlanmadı

Sektördeki bazı kripto paraların ve kripto para borsalarının zor duruma düşmesinin ardından bunun devamının gelebileceğini belirten Binance, kademeli etki adını verdiği bu sürecin henüz sonlanmadığını belirtiyor. Bazı platformaların ve projelerin daha önemli ve büyük oyunculardan aldıkları kredilerle desteklendiğini belirten Binance, bazılarının ise bu kadar şanslı olmadığını altını çiziyor. Binance’e göre hangi tür şirketlerin kurtarılacağına karar verilirken açık şekilde ‘kötü proje’lerin elenmesi gerektiğini ve ikircikli bir durum oluşmaması adına bunların gizlenmemesi gerektiğini belirtiyor.

Kötü tasarlanmış, yönetilen ya da işletilen şirketler kötü projelerdir.

Kötü projeler saklanmamalı

Blog yazısında ““Sağlıklı nakit rezervlere sahip sektörün en büyük oyuncularından biri olarak konumumuz itibariyle kullanıcılarımızı koruma görevimiz bulunuyor. Ayrıca sektör oyuncularının hayatta kalmasına ve umutla gelişmelerine yardımcı olma sorumluluğumuz da var. Bize doğrudan bir faydası olmasa veya olumsuz yatırım getirisi yaşasak bile durum böyle” diye yazan Binance, bütün kurtarma paketlerinin ise aynı olmadığına dikkat çekiyor. Blog gönderisinde Binance, kötü tasarlanmış, yönetilen ya da işletilen şirketlerin kötü projeler olduğunu söylüyor.

Bırakın başarısız olsunlar

Bu kötü projelerin maalesef çok sayıda kullanıcısı olduğunu belirten Binance, bu şirketlerin genellikle şişirilmiş teşvikler, bazı pazarlama hileleri ya da ponzi projeler sayesinde  bu kadar kullanıcı edindiğini söylüyor. Bu şirketlere yönelik kurtarma paketlerinin mantıklı olmadığını belirten Binance, “Kötü şirketlerin yaşamasına izin vermeyin” diye uyarıyor. Binance blog yazısında, “Bırakın başarısız olsunlar. Bırakın onların yerine daha iyi projeler gelsin” diyor.

Küçük hatalar yapan iyi niyetli şirketler

Küçük hatalar yapan iyi niyetli şirketler ise Binance için bu sınıfa girmiyor. ‘İyi’ kavramını ürün-market uyumu, normal piyasa koşullarında gelir elde etme, sağlam iş modelleri ve düzgün ekipler şeklinde tanımlayan Binance, ‘hata’ kavramını ise harcama konusunda aşırı agresif olma ya da yetersiz rezervlere sahip olma şeklinde tanımlıyor.

Kripto para borsası Binance işlemleri durdurdu

 

Kripto paralar yükselişe geçti

 

Kripto piyasasına yatırım için doğru zaman mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)