E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaBankacılıkBankaların karlılığını ne destekledi---

Bankaların karlılığını ne destekledi

Bankaların karlılığını ne destekledi
01 Mart 2016 - 13:04 borsagundem.com

Şeker Yatırım'ın banka kar analiz raporunda, çekirdek dışı gelirlerin karlılığı desteklediği belirtildi.

Ocak ayında bankalar 2.467 milyon TL net kar elde etti. Bu sonuç bir önceki aya göre yüzde 14, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 19 artışa işaret etmektedir. Azalan sermaye piyasası zararları, düşen faaliyet giderleri ve normalleşen karşılık giderleri Ocak ayında karlılığı desteklemiştir.
 
TÜFE'ye endeksli menkul kıymet getirilerindeki düşüşün ve kredi getirisi/mevduat maliyeti makasının 30 baz puan daralmasının etkisinde net faiz marjı Ocak ayında 47 baz puan zayıflamıştır. Komisyon gelirlerinin de yüzde 19 azalmasıyla çekirdek bankacılık gelirleri yüzde 10 gerilemiştir.
 
Swap maliyetlerindeki oynaklık nedeniyle sermaye piyasası zararları Ocak ayında da devam etmiştir. Diğer bankacılık gelirleri ise tahsilatların yavaşlaması ve yılsonu karşılık iptalleri sayesinde yükselen bazın etkisinde yüzde 31 düşmüştür. Faaliyet giderleri ise personel dışı giderlerinin düşmesi ve kur baskısının azalmasıyla yüzde 13 azalmıştır. Aktif kalitesi Ocak ayında korunurken, genel karşılıkların kurdaki değer kaybı neticesinde azalması ve zayıf kredi büyümesi sayesinde toplam karşılık giderleri yüzde 27 gerilemiştir.
 
Sermaye yeterlilik oranı ise bir önceki aya göre 33 baz puan gerileyerek yüzde 15,23 olarak gerçekleşmiştir.
 
Yerli özel bankaların performansı devlet bankalarına göre daha iyi gözükmektedir. Yerli özel bankalarda net kar yüzde 9 azalırken devlet bankalarında yüzde 21 gerilemiştir. Katılım bankalarında ise geçen aya göre yüzde 19 düşüş gözlemlenmektedir. Devlet bankaları ile yerli özel bankalar arasındaki karlılık performansının farklılığını yerli özel bankaların çekirdek kalemlerdeki ve faaliyet giderlerindeki görece daha iyi performansı ile açıklayabiliriz.
 
Bu sonuçların birinci çeyrek için olumlu olduğunu düşünüyoruz. Geçen senenin son çeyreğine kıyasla bu çeyrek TÜFE'ye endeksli menkul kıymetlerin getirilerinin sınırlı geri çekilecek olması, kurdaki baskının zayıflamasıyla azalacak genel karşılık ve faaliyet giderleri karlılık ivmesini birinci çeyrekte koruyacak unsurlardır.
 
Yatırımcılara ticari kredilerde aktif olan, fonlama maliyetlerini rakiplerine göre daha iyi kontrol edebilen ve sermaye yeterlilik oranları rakiplerine göre daha yüksek olan bankaları öneriyoruz. Halkbank, Garanti ve Akbank tavsiye ettiğimiz bankacılık hisseleri arasındadır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)