E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBankaları olumlu etkileyecek gelişme---

Bankaları olumlu etkileyecek gelişme

Bankaları olumlu etkileyecek gelişme
20 Ocak 2016 - 09:44 borsagundem.com

BDDK'nın yayımladığı kredi tebliğinden bankalar olumlu etkilenebilir

TL varlıklarda olumlu ayrışma buraya mı kadar?

Piyasalarda yılbaşından bu yana sular durulmuyor. Çin ile ilgili artan endişeler, petrol ve emtia fiyatlarındaki sert düşüşler nedeniyle, geçen yılı %17 kayıpla tamamlayan MSCI gelişmekte olan ülke endeksinin yılbaşından bu yana kayıpları %10’a ulaştı. MSCI Türkiye endeksindeki kayıp ise BIST hisse senetlerinin rekor seviyelere yükselen göreceli ıskontolarının kapanması ile %4.5’de sınırlı kaldı.  

Geçtiğimiz bir haftada GÖÜ endeksinden olumlu ayrışan MSCI Türkiye endeksi dün öğleden sonra açılıştaki kazançlarını geri vererek GÖÜ endeksinin %1.7 gerisinde kaldı. 2015 yıl sonunda F/K oranı bazında %30’lara kadar çıkan BIST’in GÖÜ’lere olan ıskontosu %25’e kadar gerilemişti. Iskontonun kısa vadede daha da gerilemesi zor gözüküyor. Merkez Bankası dün beklendiği gibi faiz oranlarında bir değişikliğe gitmedi, sadeleştirme ifadelerine açıklamada yer vermedi. Önceki toplantıdan anlaşıldığı üzere sadeleştirme ek sıkılaştırma anlamına gelmediğinden, dünkü kararı bir duruş değişikliği olarak algılamamak gerekir diye düşünüyoruz. Tam aksine üst bantta indirim ihtimalinin azalması olumlu karşılanabilir. 

Bu sabah resmi gazetede BDDK’nın tüketici kredilerinde risk ağırlıklarını düşüren beklenen tebliğ yayınlandı. Düzenlemeler bankaların sermaye yeterlik rasyolarını 100-150 baz puan arttırıyor. Diğer yapılması beklenen düzenlemeler ile birlikte net etkinin ilk çeyrek sonu itibarı ile +40- 50 baz puan olmasını bekliyoruz. Bütün bankaları olumlu etkileyecek düzenleme göreceli olarak Vakıfbank, Garanti ve Akbank’ı daha fazla etkileyecek.  Düzenlemeler beklenti dahilinde olduğundan önemli bir piyasa etkisi beklemiyoruz bugünkü işlemlerde. 

Bugün BIST ‘de yurtdışı piyasalara bağlı aşağı yönlü bir açılış bekliyoruz. 

Emre Sezan - İş Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)