E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBankalara manipülasyon suçlaması---

Bankalara manipülasyon suçlaması

Bankalara manipülasyon suçlaması
06 Aralık 2013 - 07:03 borsagundem.com

Döviz kurlarının bir grup banka tarafından hileli olarak belirlendiğine ilişkin soruşturma, İngiltere ve İsviçre’den sonra Almanya’da da başladı

Uluslararası birçok büyük bankanın döviz kurlarını manipüle ettiği ileri sürülüyor. ABD ile Avrupa ve Asya ülkelerinde yetkili makamlar konuyla ilgili inceleme başlattı.

Süddeutsche Zeitung ’un haberinde, bankaların döviz kurlarını belli bir zaman dilimi içerisinde etkilemek için yabancı para birimleriyle yapılan ticari işlemleri bilinçli olarak hareketlendirdiği ileri sürülüyor. Döviz kurunun ne yönde değişeceğinin önceden bilinmesi sayesinde bankaların kazanç sağlandığı belirtiliyor. Bankalar hakkında döviz kurlarının manipüle edilmesinin yanı sıra ayrıca aynı çerçevede yasadışı anlaşmalar yaptıkları şüphesi bulunuyor.

BAFİN DOĞRULADI

Alman Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu BaFin de bu şüphenin mevcut olduğunu doğruladı. Şüphenin kesinleşmesi halinde ortaya çıkacak skandalın bankaların referans kurlarını manipüle ettiği Libor Skandalı’nı da aşan boyutlara sahip olacağı belirtiliyor. Zira küresel döviz piyasası günlük ortalama 5 trilyon 300 milyar dolarlık bir hacme sahip. Muhtemel manipülasyondan büyük şirketlerden özel şahıslara döviz alan ya da bozduran herkes etkilenmiş olacak.

Habere göre İngiliz mali denetleme kuruluşu FCA iddiaları nisan ayından bu yana araştırıyor. Bafin ise yaz mevsiminden beri şüphelerle ilgili inceleme başlattı.

RÖSELER: İNCELEME SÜRÜYOR

BaFin Başkanı Raimund Röseler henüz bir Alman bankasının manipülasyonlara dahil olduğuna dair ellerinde bir dayanak noktası olmadığını belirtti ancak incelemelerin devam ettiğini de sözlerine ekledi. Dünya çapındaki pazarın en büyük aktörleri arasında Deutsche Bank da bulunuyor.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)