E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBankadan sır bilgileri alan çete SEC’e yakalandı---

Bankadan sır bilgileri alan çete SEC’e yakalandı

Bankadan sır bilgileri alan çete SEC’e yakalandı
17 Ağustos 2017 - 12:48 borsagundem.com

ABD’nin SPK’sı SEC, Bank of America çalışanı sayesinde gizli bilgilere ulaşan 7 kişilik çeteyi ortaya çıkardı. Çete üyeleri milyonlarca dolar haksız kazançla suçlanıyor.

BORSAGUNDEM.COM

ABD’de bulunan dev bir bankanın eski IT çalışanının, kuruma ait gizli bilgileri dışarıya sızdırdığı, bu yolla meblağı açıklanmayan bir servete sahip olduğu ortaya çıkarıldı.

İsmini açıklamadığı bankada gerçekleştirilen insider trading’i yakalayan SEC tarafından hazırlanan rapora göre, Daniel Rivas, gizli bilgi ticaretini, bankanın özel bilgisayar sistemini, dışarıdan anlaştığı kişilere açarak gerçekleştirdi. Bilgilerin, 2014’ten bu yana banka ile anlaşma yapan 30 şirketle ilgili olduğu belirtildi. Bankanın ismi ise CNBC'de yayınlanan haberde Bank of America olarak yer aldı.

Şirketlere ve özel anlaşmaların içeriğine yönelik bilgiler, bir ‘zincir’ içinde piyasaya sızdırıldı.

İŞTE VURGUN ZİNCİRİ

İddialara göre büyük skandal su şekilde işledi:

Gizli bilgileri satmakla suçlanan Rivas, ilk irtibatı sevgilisinin babası ile kurdu. James Moodhe adlı şahıs, çok özel bilgileri finans danışmanı arkadaşına ulaştırdı. Michael Siva adlı aracı kurum çalışanı, bankadan çalınan anlaşma şartları ve şirket bilgilerini büyük komisyonlar karşılığında müşterilerine kullandırdı. Siva ayrıca bilgilerle kendisi ve eşi adına işlemler yaparak büyük kazanç sağladı. Bu arada ‘insider trader’ Rivas, bilgileri Florida’daki iki arkadaşı ile de paylaştı.  Roberto Rodriguez ve Rodolfo Sablon adlı kişiler de yasa dışı kullanımla çok küçük bir meblağ karşılığında 2 milyon dolardan fazla kar sağladı. Bu arada Rodriguez, işbirliği yaptığı arkadaşı Jhonatan Zoquier’e, o da Jeffrey Rogiers'e ilettiği sır olması gereken bilgilerle büyük vurgunun yayılmasına yol açtı.

SEC'in resmi internet sitesinde yer alan gelişmeye göre olayla ilgili soruşturma sürüyor. Ayrıca New York Güney Bölgesi adli makamları tarafından skandal ve vurguna adı karışan 7 kişiye dava açılması için iddianame hazırlandığı ifade edildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yatırımcı17 Ağustos 2017 23:58

    bizdeki bütün şirketler patron şirketi ve işlem yapanlarda hep yön.kurulu üyeleri.küllüyen insider var ama karışan yok.

  • hasan paşa17 Ağustos 2017 22:19

    Aynı bizdeki spk gibi. hahaha

  • MT17 Ağustos 2017 20:38

    Bıst'de günlük olaylar bunlar. Bilanço açıklamadan 1-2 gn önce kağıdın olağan dışı hareketlerini inceleyen görür. Bir tek spk göremiyor ne hikmetse

  • borsavurguncusumıu17 Ağustos 2017 14:38

    varmıdır böyle şirket ya.bizde bulalım böyle şirket.

  • mercan dede17 Ağustos 2017 13:49

    peki diyelimki** borsada herhangi bir şirket yönetimi şirket hisselerine **içerden bilgili **içerden güçlü** baskı koyuyor organize bir çetede beleş hisseleri topluyor sonra şirkete ortak oluyor hatta temettü desteğide veriyor zaten temettü hisseleri hepten beleş***nasıl iş ama....