E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaHisse Öneri ListesiBankacılık sektör raporu---

Bankacılık sektör raporu

Bankacılık sektör raporu
08 Nisan 2014 - 14:22 borsagundem.com

Yapı Kredi Yatırım tarafından hazırlanan raporda bankacılık sektörü değerlendirildi


Yapı Kredi Yatırım tarafından  hazırlanan analiz raporu:
   
"Marj daralması Şubat ayında da devam etti
   
Sektör karı Şubat ayında zayıf kaldı. TRY1,796 milyon olan bankacılık sektörü net karı yıllık %1 düşüş, aylık %25 yükseliş kaydetti. Kümüle basda 2 aylık karı TL3,184 milyon ile geçtiğimiz yıla gore %26 düşüş kaydetti. Sektörün özsermaye karlılığı rasyosu %2.1 aylık yükseliş ile %10.8e ulaşırken, kümüle bazda %9.8 oldu, ve %13.2 ve %14.6 olan 2013 ve 2012 özsermaye karlılığının oldukça altında kaldı. 
   
Sektörün net kar marjı 30 baz puan düşerek %3.1 oldu. Bu net kar marjı 2013 aylık averajınının 90 baz puan, 2013 yılının en düşüğü olan Eylül ayı net kar marjının da 20 baz puan altında geldi.  Kredi getirilerinde sürpriz bir düşüş gözümüze çarpıyor. (TRY tarafında 60 baz puan ve yabancı para tarafında daha da yüksek 90 baz puan bir düşüş) Mevduat maliyetleri ise aynı seviyelerde seyretti.  (TRY tarafında 20 baz puanlık bir düşüş kaydedilmiş) Burada Merkez Bankası’nın ocak sonunda yaptığı faiz artışlarının şubat ayına yansımadığını, muhtemelen ortalamada 1 ay olan mevduat vadelerinin dolması ile Mart ayından itibaren yansıyacagını düşünebiliriz.  
   
Menkul deperler portfoyü pozitif etkiledi, aylık bazda 50 baz puan getiri artişı kaydedildi.    

Katılım bankalarının toplam özsermaye getirisi %7.7’ye düştü.  Diğer yandan özel bankaların özsermaye getiri %3 artış ile %12.0, kamu bankalarının özsermaye getirisi ise  +2.4 artaraak %11.9a ulaştı.  
   
Varlık kalitesi şubat ayında korundu. Takipteki kredilerin kredilere oranı %2.8 ile aynı kaldı, provizyonların takipteki kredileri karşılama oranı da 76.5% rasyosunu korudu.  Kredilerin takibe dönüşmesi ödeme gecikmesinden sonra 90 gün aldığı için, ve son zamanda görülen kredi büyümesi yavaşlamasının da takipteki kredileri tetikleyebileceği düşüncesiyle bu rasyolara önemizdeki donemde dikkat etmek gerekebileceğini not ediyoruz. "

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)