E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBankacılık öncülüğünde satış baskısı sürebilir---

Bankacılık öncülüğünde satış baskısı sürebilir

Bankacılık öncülüğünde satış baskısı sürebilir
07 Haziran 2021 - 09:51 borsagundem.com

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende endeksin güne hafif pozitif eğilimle başlaması bekleniyor.

Haftanın son işlem gününe yatay eğilimle başlangıç yapan ve gün içinde dar bantta sıkışık seyrini sürdüren BIST-100 endeksi günü %0,34 yükselişle 1.432,93’den tamamladı. Yurtdışı borsalar ise haftanın son gününü genelde yükselişle tamamladı. ABD istihdam verileri beklentilerin altında gelirken, hafta içinde oluşan tapering (Fed’in varlık alımlarını azaltması) endişelerinin bir miktar zayıfladığı görüldü. Tapering endişelerinin zayıflamasıyla DXY dolar endeksi ve ABD tahvil faizleri tekrar düşüşe geçerken, risk alma iştahı güçlenmeye devam etti. EM para birimleri DXY’deki düşüşün desteğiyle haftanın son gününü güçlü değer kazançlarıyla kapattı. TL ise EM para birimlerindeki eğilime paralel hafta içindeki değer kayıplarının bir kısmını geri alsa da haftayı değer kaybı ve negatif ayrışma ile kapattı. TL’deki negatif ayrışma ve zayıf seyir kısa vadede devam edebilir. TL’deki değer kayıplarının güçlenmesi durumunda BIST’te bankacılık endeksi öncülüğünde satış baskısı oluşması beklenir. CDS’ler haftayı 407 seviyelerinden kapatırken, mevcut fiyatlama TL’de yaşanan değer kayıplarına rağmen TL varlıklara yönelik risk algısında bir yükseliş olmadığına işaret ediyor. Global risk alma iştahındaki güçlü seyir ve halka arz yoğunluğunun azalmasıyla BIST’in yükseliş eğilimini düşük momentumla da olsa devam ettirmesi beklenir. Ancak, yükselişlerin belli seviyelerde kar satışı olarak kullanılmaya devam edeceğini düşünüyoruz. ABD Hazine Bakanı Yellen’in faizlerin biraz yükselmesinin olumlu olacağı yönündeki açıklaması borsa endekslerinde bir miktar satış baskısına neden olsa da bu etki sınırlı kaldı. Moody’s Cuma günü Türkiye ilişkin değerlendirme yapmadı. BIST kapanışına göre ABD ve Almanya vadeli endeksleri yataya yakın seyrederken, Asya borsaları yeni haftaya karışık bir görünümle başlangıç yaptı. Endeksin güne sınırlı pozitif başlangıç yapması beklenirken, yükseliş eğiliminin düşük momentumla devam etmesi beklenmektedir.

Para ve Döviz Piyasaları

USD/TRY paritesi haftanın son işlem gününde 8,6360-8,7532 bandında işlem görerek gün sonunu, önceki gün sonuna göre %0,51 oranında değer kaybıyla 8,6580 seviyesinden tamamladı. Sepet bazında ise Lira %0,35 oranında değer kazandı. Borçlanma araçları piyasasında %18,85-%18,94 seviyeleri arasında hareket eden on yıllık gösterge tahvilinin getirisi önceki kapanışa göre 5 baz puan azalışa günü %18,86’dan tamamladı.

Sektör Haberleri

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, TL'deki değer kaybının bankaların kredi profillerine ilişkin riskleri artırdığını belirtti. TL'nin değer kaybının aynı zamanda bankaların karlılığını da aktif kalitesi baskıları ve işlem zararları üzerinden etkilediği belirtildi. Ek olarak bankaların sermaye yeterlilik oranlarının TL'deki değer kaybına karşı hassas olduğu ancak büyük ölçekli Türk bankalarının genel olarak, sermaye yeterliliğinde temel riskleri oluşturan kredi zararlarını ve potansiyel TL değer kayıplarını emebilecek yeterli sermaye tamponlarına sahip oldukları belirtildi. TL'de sert değer kaybı halinde zayıf çekirdek sermaye tamponlarına sahip bankaların ise sermaye güçlendirme tedbiri almak ya da sermayelerini kaldıraç üzerinden optimize etmek durumunda kalabileceği yorumu yapıldı. Fitch, 2021 yılı sonunda sektörün TGA oranının %6-6,5 seviyelerine ulaşabileceğini belirtti. 2021 yıl sonu için takip ettiğimiz bankaların kredi riski maliyetinin (net) 210 baz puan seviyesine gerilemesini, TGA oranının ise 2020 yıl sonundaki % 5,0 seviyesinden 2021 yıl sonunda %7 seviyesine ulaşmasını bekliyoruz.

Şirket Haberleri

Borsa İstanbul’da Mayıs ayında yabancı yatırımcılar toplam 36 mn dolar net satış gerçekleştirdi. Mayıs ayında en çok alınan pay 49mn USD ile Garanti Bankası (GARAN) olurken, onu Şişe Cam (SISE), Turkcell (TCELL), Kardemir (KRDMD) ve Akbank (AKBNK) izledi. En çok satılan pay ise 71mn USD ile Tüpraş (TUPRS) olurken, onu Yapı Kredi Bankası (YKBNK), Arçelik (ARCLK) ve Türk Hava Yolları (THYAO) izledi.

Türk Hava Yolları (THYAO), Pegasus (PGSUS), TAV Havalimanları Holding (TAVHL) Almanya’nın Robert Koch Enstitüsü, Türkiye’nin koronavirüs risk kategorisini yüksek insidans bölgesi’nden risk bölgesine indirmiştir. Buna göre Türkiye'den gelirken yanında COVID-19 negatif olduğunu gösteren geçerli bir test bulunduranlar izolasyona girmek mecburiyetinde kalmayacaklardır. Almanya’dan Türkiye’ye gelen turistler 2019 ve 2020 yıllarında toplam turist sayısının sırasıyla %11.6 ve %8.8’ini oluşturmuşlardır. Gelişmenin Tük havacılık sektörü payları üzerinde olumlu etkili olabileceğini düşünmekteyiz

Günün önemli şirket haberleri 07/06/2021

Yabancıların en çok işlem yaptığı hisseler

Pınar Süt ve Kalekim sorusu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)