E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBankacılık öncülüğünde kar satışı baskısı sürebilir---

Bankacılık öncülüğünde kar satışı baskısı sürebilir

Bankacılık öncülüğünde kar satışı baskısı sürebilir
03 Haziran 2021 - 09:35 borsagundem.com

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, TL’deki değer kayıplarının devam etmesi BIST’te bankacılık öncülüğünde kar satışı baskısının sürmesine neden olabileceği vurgulandı.

Güne TL’deki değer kayıplarının etkisiyle satıcılı başlangıç yapan BIST-100 endeksi TL’nin değer kayıplarını büyük oranda geri almasıyla kayıplarını geri alarak günü %0,09 düşüşle 1.430,73’den tamamladı. Global risk alma iştahı güçlü kalmaya devam ederken, yurtdışı borsalar günü genel olarak sınırlı yükselişle kapattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faizler konusundaki açıklaması erken faiz indirimi endişesine neden olurken, yurtiçi piyasaların kapalı olduğu dönemde TL’de güçlü değer kayıpları oluştu.

Yurtiçi piyasaların açılması ve TCMB başkanının açıklamaları sonrası TL değer kayıplarının büyük kısmını geri aldı. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu yatırımcılarla yapılan toplantıda piyasalarda oluşan erken gevşeme beklentisinin uygun olmadığını, para ve kur politikalarının PPK metinde belirtilen esaslara göre uygulanacağını vurguladı. TL’de değer kaybetme ve negatif ayrışma devam ederken, TL’deki değer kayıplarının devam etmesi BIST’te bankacılık öncülüğünde kar satışı baskısının devam etmesine neden olabilir.

Halka arzların yeniden yoğunlaşması BIST’te yükselişlerin sınırlı kalmasına ve endeksin zayıflamasında etkili oluyor. CDS’ler günü 406 seviyelerinden kapatırken, mevcut fiyatlama TL’de yaşanan değer kayıplarına rağmen TL varlıklara yönelik risk fiyatlamasında henüz kayda değer bir yükseliş olmadığına işaret ediyor. Bu nedenle BIST’te kar satışları yaşansa da sınırlı kalması ve tepki yükselişi eğiliminin devam etmesi beklenmektedir. Bugün açıklanacak TÜFE enflasyonu ortalama piyasa beklentisi aylık %1,50 iken Şeker Yatırım olarak tahminimiz %1,44 artış yönündedir. Enflasyon verilerinin beklentilerden yüksek gelmesi kurlarda yükseliş eğilimini devam ettirebilir. BIST kapanışına göre ABD vadelileri hafif negatif, Almanya vadeli endeksleri hafif pozitif seyrediyor. Asya borsalarında ise genel olarak pozitif eğilim hakim. Endeksin güne hafif pozitif eğilimle başlamasını ve gün içinde dalgalı seyrin devam etmesini bekliyoruz.

Para ve Döviz Piyasaları:

Dün 8,5860-8,6084 bandında işlem gören Dolar paritesi önceki gün sonuna göre %0,91 oranında değer kazanarak gün sonunu, 8,5931 seviyesinden tamamladı. Döviz sepeti karşısında ise Lira %0,80 oranında değer yitirdi. Borçlanma araçları piyasasında on yıllık gösterge tahvilinin getirisi %18,72-%18,85 seviyeleri arasında hareket ederek günü, önceki kapanışa göre 24 baz puan artışla %18,83 seviyesinden tamamladı

Yurt İçi Gündem:

Bugün makroekonomik gündemde, Mayıs ayı TÜFE ve ÜFE verileri açıklanacak. Piyasa beklentisi Tüketici Fiyatlarının Mayıs’ta aylık %1,5 ve yıllık %17,41 artacağı yönünde. Şeker Yatırım olarak beklentimiz aylık %1,44 ve yıllık %17,23 artış. Veri sonrası detaylı analizimiz gün iç inde yayımlanacaktır.

Sektör Haberleri:

Mayıs 2021 Yurtiçi Otomotiv Pazar Sonuçları: ODD (Otomotiv Distribütörleri Derneği) tarafından açıklanan yurt içi perakende satış rakamlarına göre 2021 yılı Mayıs ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarı geçen senenin düşük baz etkisiyle birlikte yıllık %69,8 artarak 54.734 adet oldu (Mayıs 2020:
32.235 adet). 5A21’de ise Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, geçen yılın aynı dönemine göre %72,0 artarak 314.882 adet olarak gerçekleşti. Binek Araç perakende satışları %72,1 artış göstererek geçen senenin Mayıs ayındaki 25.073 adetten 43.138 adede yükselirke n Hafif Ticari Araç perakende satışları %61,9’luk artışla geçen senenin Mayıs ayındaki 7.162 adetten 11.596 adete yükseldi (Tüm markaların büyüme performansı sürüyor, Tofaş’ın hem binek hem de hafif ticari araçlardaki performansını olumlu buluyoruz).

Yılın ilk dört ayındaki güçlü iç Pazar sonuçlarını takip eden Mayıs ayında, yükselen faiz ortamına ve artan kurlara rağmen geçen senenin düşük baz etkisi ve olumlu iç talep sayesinde Pazar büyümesine devam etmiştir. Tofaş'ın (TOASO) binek araç satışları, Mayıs 2020’deki (aylık) 3.309 adetten Mayıs 21’deki 7.376 adete yükselerek yıllık %122,9’luk artış göstermiştir. Fiat markası (alt-orta segment) altında yapılan binek araç satışları ise yıllık %122,9 oranında artarak 7.135 adet olarak gerçekleşmiştir. Tofaş, Mayıs ayında hafif ticari araç pazarında da güçlü bir performans sergilerken, Şirket’in hafif ticari araç satışları yıllık %43,7 oranında artarak 2.883 adede yükselmiştir (Mayıs 2020: 2.007 adet). Ford Otosan’ın (FROTO) ise Mayıs ayında hafif ticari araç pazarında satışları yıllık %13,1 oranında artarak 3.369 adede yükselmiştir (Mayıs 2020: 2.979 adet). 2021 yılının ilk yarısında yüksek seyreden faiz ortamına rağmen iç talebin yüksek gerçekleşmesine paralel 2Ç20’deki düşük baz etkisi sayesinde de pazarın olumlu seyredeceğini, yılın ikinci yarısının ise yatay bir performansla tamamlanacağını öngörüyoruz 

Şirket Haberleri:

Aksa Enerji (AKSEN), Odessa Belediye Meclisi ile Ukrayna'nın Odessa şehrinde kurulması planlanan kombine çevrim elektrik santral projesine ilişkin 1 Haziran 2021 tarihinde bir işbirliği anlaşması imzaladığını açıkladı 

Günün önemli şirket haberleri 03/06/2021

Yabancıların en fazla alım satım yaptığı hisse senetleri

Vanet ve Burçelik sorusu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Gardrop Fuat03 Haziran 2021 12:22

    Bunu yazdıklarında bankalar uçar hep böyle olmuştur.Satmayın

  • MELİS MARMARİSLİ03 Haziran 2021 10:59

    Hani ben biliyorum diyor idin.hiç otomobilin direksiyonunu hızlı gider iken aniden oynanırmı oynanır ise ekonomi böyle olur.ama karsısında muhalefet var chp nin başında öyle basiretsit yönetici ve ekibi var ki hiç bir çözümü olmayan  projesi olmayanlar o yüzdün çeresizlik içinde  terörestleri destekleyenlerden medet uymakta o yüzden sürünmeye devam.