E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBankacılık ne zaman gözde olacak?---

Bankacılık ne zaman gözde olacak?

Bankacılık ne zaman gözde olacak?
15 Ocak 2014 - 14:50 borsagundem.com

Yabancılar 17 Aralık süreci sonrasında özellikle bankalardan ve GYO’lardan çıkış yaparken, perakende sektöründeki paylarını ise artırdı

Piyasalarda üç haftadır devam eden gerginlik geçen hafta biraz da olsa frenlemeye başladı. Hafta başında BİST-100’ün 68.000 seviyesine çıktığını görsek de siyasi gerginliğin ve dolar kurunda yüksek seyrin devam ediyor olması, endekste şu an için yukarı trendi çok olası kılmıyor.

Yabancı yatırımcıların takas saklama oranlarındaki değişiklikleri mercek altına alan Ekonomist’e göre özellikle son bir ayda 17 Aralık sürecinden etkilenen yabancı yatırımcılarda GYO’lar ve bazı bankalardan çıkışlar gözlendi. Yabancılar teknoloji perakendesi ve diğer perakende şirketlerindeki paylarında ise artışlar dikkat çekiyor. 2014’te yabancıların yine bu iki sektörde paylarını artırması beklenirken, bankalardaki yabancı ağırlığının da yılın ikinci yarısında artacağı tahmin ediliyor.
 
OPERASYON ETKİSİ
 

17 Aralık 2013 tarihinde başlayan rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun etkileri, o tarihten günümüze her alanda olduğu gibi borsa da yankı buldu. Üstelik de çok yoğun bir biçimde… Yabancı paylarının en çok azaldığı tabloya bakıldığında, bu operasyonda ismi geçen dört şirketin olduğu görülüyor. Özellikle Emlak GYO, Sinpaş GYO, Halkbank ve Koza Altın’daki yabancı payı değişimleri dikkat çekici. Bu dört hissenin tümünde yabancı payı azalırken, en büyük azalış yüzde 8,15’le Sinpaş GYO’da yaşandı. Aylık getiride ise Koza Altın yüzde 32’lik kayıpla yatırımcısına en çok kaybettiren şirket oldu. Emlak GYO’da genel müdür Murat Kurum’un bilgisine başvurulmak üzere İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne çağrılması ve Halkbank Genel Müdürü Süleyman  Aslan’ın tutuklanması bu iki hissedeki yabancı satışlarını beraberinde getirildi. Hizmet Hareketi’ne yakınlığı ile bilinen Koza Grubu hisselerinde de yabancı çıkışı yoğun olarak yaşandı.
 
GYO’LARDAN ÇIKIŞ VAR

2013 yılının ortalarında bugüne kadar GYO hisselerinde yaşanan gerileme yatırımcılara bilinen bir gerçek. Yabancıların özellikle GYO’lardaki paylarını düşürdüğü gözlerden kaçmazken, Burgan Yatırım Kıdemli Sektör Analisti Murat İğnebekçili, 2014 yılında konutla ilgili beklentilerin zayıf olduğunu, konut üreten yeni projelerin de hız kaybettiğini  belirtiyor.

‘’17 Aralık sürecinde özellikle Emlak GYO ve Sinpaş GYO’nun adının sıkça anılması bu iki hissedeki çıkışlarının en büyük nedeni’’ diyen İğnebekçili, bu noktada kurlara da değiniyor. İğnebekçili’ye göre Torunlar GYO ve Sinpaş GYO’nun döviz borçlarının yüksek olması, yabancı yatırımcıyı tedirgin eden bir diğer konu. 2014 yılında yabancıların bu sektöre ilgi göstermesi beklenmiyor.
 
BANKACILIK İKİNCİ YARIDA
 
2014 yılında yabancıların yoğun olarak alım yapması ve saklama payını artırması beklenen sektörlerin başında bankacılık geliyor. BİST’in lokomotifi olan bankacılık sektöründe ise beklentiler daha çok yılın ikinci yarısını kapsıyor. İlk altı ayda Merkez Bankası’nın faizleri artırması beklentisi ve ücretli komisyonlarla ilgili regülasyonların tedirginlik yaratmaya devam edeceğini belirten Global Menkul Değerler Kıdemli Banka Analisti Sevgi Onur, ikinci yarıda ise politik risklerin de fiyatlanmış olacağına dikkat çekiyor. Onur, ‘’Dolayısıyla haziran sonrası için banka hisselerinde yabancı ilgisi olacağını  söyleyebiliriz. Bu noktada sert satış baskısına maruz kalarak fiyatı alım için uygun seviyelere gelen Halkbank, hem fiyatı hem de uygun değerlemelere sahip olması ile tercih edilecektir’’ diyor. Onur, Garanti Bankası’na da dikkat çekiyor. BBA’nın önümüzdeki dönemde Garanti Bankası hisselerinin yüzde 1’ini daha alabilme opsiyonunun hisse üzerinde belirleyici bir fiyat etkisi olacağı biliniyor.
 
TEKNOLOJİ PERAKENDESİ

Son bir aydaki değişim dikkate alındığında özellikle perakende ve teknoloji perakendesi sektörleri ön plana çıkarıyor. Teknosa ve Bimeks’teki yabancı saklama paylarındaki değişim de bunun kanıtı.

Ak yatırım uzmanları özellikle bu iki hissenin ucuz kaldıklarını düşünüyor.”2014’te ekonomide yavaşlama olacak. Ama özellikle bu iki şirkette büyüme çok hızlı. Bu sektördeki sekiz aylık büyüme isi yüzde 33 civarında” diyen Ak Yatırım uzmanları, özellikle Bimeks’in Electroworld ve Darty’nin Türkiye operasyonlarını satın almasıyla, Teknosa’nın satış alanlarını genişleteceği haberlerinin yatırımcıların ilgisini bu iki şirket üzerine çektiğini söylüyor. Ak Yatırım uzmanları, “2014 yılında da bu sektör ve şirketlerde beklentiler yüksek. Dolayısıyla yabancı ilgisinin bu noktada artarak devam edeceği bir yıl izleyebilriz” diyor.

ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut ise 2014’te geçen yılın şampiyonu ulaştırma ve Telekom sektörünün yine gözde olacağını söylüyor. “ THY ve TAV Havalimanlarındaki yabancı paylarındaki artış bu yıl da devam edecektir diye düşünüyoruz. Turkcell ve Türk Telekom’da da hareketlenme izleyebiliriz” diyen Karabulut, bankacılıkta ise Vakıfbank ve Halkbank’ın ön plana çıkacağına vurgu yapıyor. (MUSTAFA GÜNDOĞDU – EKONOMİST)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)