E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBankacılık işlemlerinde yeni dönem! BDDK duyurdu...---

Bankacılık işlemlerinde yeni dönem! BDDK duyurdu...

Bankacılık işlemlerinde yeni dönem! BDDK duyurdu...
21 Eylül 2020 - 12:04 borsagundem.com

BDDK'nın hazırladığı düzenleme yürürlüğe girdikten sonra uzaktan kimlik tespiti mümkün hale gelecek. Yeni dönemde uzaktan kimlik doğrulamasıyla hem müşteri olunabilecek hem de mevcut müşteriler bankacılık işlemlerini gerçekleştirebilecek.

BDDK, bankalar tarafından yeni müşteri kazanımında ve müşteri  kimliğinin doğrulanmasında kullanılabilecek uzaktan kimlik tespiti yöntemlerini  belirlemek üzere "Bankalarca Kullanılacak Uzaktan Kimlik Tespiti Yöntemlerine  İlişkin Tebliğ Taslağı" hazırladı.

Buna göre gerçek kişilerin uzaktan kimlik tespiti, banka çalışanı ile  kişinin; fiziksel olarak aynı ortamda bulunmasına gerek olmadan, çevrim içi  olarak görüntülü görüşmesi ve birbiriyle iletişim kurması ile gerçekleşecek.  Islak imza zorunluluğu kalkacak.

Yapılan görüntülü görüşmede olası riskler dikkate alınarak yeterli  güvenlik ve gizlilik seviyesi oluşturulması zorunlu olacak. Görüntülü görüşme  şifrelenmiş güvenli iletişim ile gerçekleştirilecek.

Uygulamanın hayata geçmesiyle bankacılık hizmetlerine daha hızlı ve  rahat erişim sağlanacak. Zamandan, maliyetten ve iş gücünden tasarruf edilmesi  imkanı doğacak. Müşteri olma süreci en fazla 10 dakikalık bir sürede  tamamlanabilecek. Bankalar açısından kağıt ve doküman kullanımının azaltılıp  hizmet maliyetinin düşürülmesi sağlanacak. Müşteriler açısından ise esnek,  yenilikçi ve açık fikirli müşteri deneyimi fırsatı oluşacak.

Çalışmasının 2021 yılına kadar tamamlanması öngörülüyor

Görüntülü görüşme ile uzaktan kimlik tespiti yönteminin, Almanya,  İspanya, Fransa ve Estonya’da etkili bir şekilde kullanıldığı biliniyor.  Türkiye'de ise BDDK tarafından yürütülen düzenleme çalışmasının 2021 yılına kadar  tamamlanması öngörülüyor.

Türkiye'de tamamen dijital olarak uzaktan kimlik tespiti  yapılabilmesinin önü 26 Haziran 2020 tarihinde 5411 sayılı Bankacılık Kanununda  yapılan değişiklik ile açıldı. Söz konusu değişiklik kapsamında, bankalar ve  müşterileri arasındaki ilişkilerin, uzaktan iletişim araçlarının kullanılması  suretiyle mesafeli olarak gerçekleştirilebilmesi ve müşteri kimliğinin  doğrulanmasına imkan veren yöntemler yoluyla kurulacak sözleşmeler ile  düzenlenebilmesinin önü açıldı. 

BDDK kaynaklarından edinilen bilgiye göre uçtan uca  dijital ortamda gerçekleşecek kimlik tespiti işleminde kullanılabilecek kimlik  belgeleri, bunların güvenlik öğeleri ve doğrulanması konusunda çalışmalar  sürüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kenan21 Eylül 2020 15:19

    bu dijital çağda uygulama çok yanlış  kişinin birebir organik maskesi yapılıyor, mevduat sahibinin birebir maske kopyası ile yüzyüze görüşülerek soygun düzenini başlatırsınız, mernis den 3 yıl önce internete düşen 80 milyonun kimlik verileri dolandırıcılarda olduğunu unutmayın. bu uygulamayı derhal iptal edilmelidir

  • Okie Dokie21 Eylül 2020 12:48

    Aktif rasyo saçmalığından sonra sen bir rahat dur artık BDDK. Yeni yeni icat çıkartma başımıza.

  • Mucise Reis ;)21 Eylül 2020 12:31

     Kimliklerimizin güvenliği nasıl sağlanacak? mesela ben whatsaup ağı ile istenen grubun bilgilerine ulaşırsam, bütün paylaşımları görebilirim. yani kimliklerin saklanıp depolanacağı alanlar ne kadar güvenli? hangi güvenlik s ertifikası ve onay ile bu hak bankalara verilecek? banka personelının işlemleri yanlış yaptığında, efendim wahtsup ile gönderin bana, yanlışlık var dediğinde ne yapmalıyım?   alt yapı sorunlarında mahduriyeti bankalar nasıl gidermek zorunda ? ben ABD de online hesap açtığımda çok prosefyonel işlem yapılıyor. senin resminii stiyorlar ama,  BAŞINIZ SAĞDA , ORTADA, SOLDA RESİM İSTERLERKEN, BİR ELDE KİMLİK KARTINIZ, DİĞER ELİNİZDE İLGİLİ TARİH VE XBANK yazılı metin oluyor. sonrasında ilgili kimlik ön ve arkası ayrıyeten isteniyor. bunların onayı gerçekleşiyor. Eğer çok büyük ve yüklü transfer edekceniz, gerektiğinde transfer büyüklüne göre, resim güncelleme, yada transfer emrinde anlık resim yükleme isteniyor.