E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBankacılık endeksindeki satış baskısı çıkışa işaret ediyor---

Bankacılık endeksindeki satış baskısı çıkışa işaret ediyor

Bankacılık endeksindeki satış baskısı çıkışa işaret ediyor
31 Mart 2021 - 09:25 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende TL varlık fiyatlamalarına dikkat çekiliyor

Küresel çapta büyüme beklentilerinin artan frekanslar ile yukarı yönde güncellendiği haber akışları takip ediliyor. Söz konusu furyaya son olarak IMF’nin de katılacağı dün Başkan Georgieva’nın açıklamaları ile anlaşılırken, açıklanan birçok öncü göstergenin de beklentilerin haksız olmadığı düşüncesini teyit ettiğini söylemek mümkün. ABD’de takip edilen Conf. Board tüketici güven endeksi Mart ayında 109.7 seviyesine ulaşarak 1 yılın en yükseğinde gerçekleşirken, mali destek paketinin yasalaştığı dönemde Şubat ayına kıyasla +19.3 puan değişim gösterdi. Böylece geriye dönük 18 yılın en yüksek aylık değişim rakamı da takip edilmiş oldu. Tek başına bu veri dahi yarın başlayacak olan ikinci çeyrek sürecinde ABD’de iç tüketimin ekonomiyi destekleme eğiliminde kuvvetlenme olacağını ve bir nevi ‘büyüme patlaması’ ihtimalinin yaşanabileceğine dair sorgulamaları destekliyor. Bunun yanında Çin’de açıklanan resmi PMI verilerinde de Şubat ayına kıyasla –tatil etkisini kabul etmekle birlikte ayrıştırmak oldukça güç- benzer eğilimi gözlemlemek mümkün. İmalat PMI 50.6’dan 51.9’a yükselirken, hizmet cephesindeki değişim çok daha belirgin bir toparlanmaya işaret etti ve 51.4’ten 56.3’e ivmelendi. Bileşik PMI ise 51.6’dan 55.3’e yükseliş gösterdi. Global ekonominin ABD ve Çin önderliğinde 2021’de toparlanma göstereceğine dair beklentiler kuvvetlenirken, Euro Bölgesi’nin zayıf aşılama performansı kaynaklı geride kalma durumunun ne noktada son bulacağı EUR eğilimi açısından da merak konusu.

Türk lirası ve cinsinden değerlenen varlıklardaki denge arayışı süreci ise bir süre daha devam edebilir. Kısa vadeli fonlamanın en önemli kaynağı olan swaplardaki çıkışın vadelerin dolması ile kapatılması lira üzerindeki baskıyı devam ettirirken, offshore faizlerin hala daha yüksek seyretmekle birlikte geride kalan haftaya kıyasla gerilemiş olması da çıkış için imkan tanıyor. Hisse senetleri cephesinde ise dün bankacılık endeksinde seans kapanışına doğru gözlenen satış baskısı da çıkışın sürdüğü düşüncesini destekliyor. Bankacılık endeksi günü %1’e yakın değer kaybı ile tamamladı.

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %-1.51 ile tamamlarken, BIST 100 endeksi kapanışı %0.23 yükselişle 1395 puan seviyesinden takip edildi. 10y vadeli gösterge tahvilde faizin son düzeyi +19bp ile %19.17, ülke risk primi ise %3.8 yükselişle 487bp oldu.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları genele yayılır şekilde değer kazançları şeklinde oldu. Euro Stoxx 50 %1.12, FTSE 100 %0.53, DAX %1.29 ve Rusya (RTS, USD) grubu varlıkları %-0.53 düzeyinde performans sergiledi. Ortalama işlem hacimleri genel olarak azalma eğilimlerini korurken, Rusya’daki artış ve boyutunun %70 (5 gün ort. göre) olması dikkat çekti.

Amerika kıtası işlemlerinde majör ABD endeksleri ile gelişmekte olan ülke varlıkları arasındaki ayrışma dikkat çekti. Her 3 endeks nezdinde de kapanışlar sınırlı düzeyde değer kayıplarına işaret ederken, bugün açıklanması beklenen altyapı paketi ve Archegos Capital endişelerinin etkili olduğunu söylemek mümkün. Dow Jones ve S&P 500 %-0.3, Nasdaq ise %-0.1 ile günü tamamladı. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıklarından Bovespa %1.24, Merval ise %1.80 ile günü tamamladı.
Asya’da yeni gün işlemleri değer kayıplarına işaret ediyor. TSİ 08.25/ NKY 225 %-0.81, Hang Seng %-0.42, CSI 300 %-1.31 ve KOSPI %-0.03 ile fiyatlanırken, USDCNH paritesi offshoreda 6.5734 ile yuan değer kaybını gösteriyor.

Türk lirası ve cinsinden değerlenen varlıklarda son gelişmeler ışığında kısa vadede dalgalanma,
devam eden süreçte ise dengelenme olmasını bekliyoruz. Nitekim kısmen 23 Mart Salı, ağırlıklı
24 Mart Çarşamba günü başlayan yaklaşımları bu istek çerçevesinde yorumlamak mümkün.
Ancak, dengelenmenin belirginleşmesi zaman alacak. BIST 100 endeksinde haftalık kapanışın
1407 puan seviyesi aşağısında gerçekleşmesi 1300-1400 puan aralığında dengelenme arayışının bir
süre daha gözlenebileceğini düşündürüyor. Günlükte ise 1370-1345 puan civarı yakından izlenebilir.

USDTRY paritesinde 8.16 destek, 8.42 direnç olarak takip edilebilir. EURUSD paritesi fiyatlamalarında temel belirleyici global Amerikan doları yaklaşımı olmaya devam ederken, genel risk iştahı ve bölgeye ait aşılama performansı da son dönem içerisinde öne çıkmakta. EUR negatif yaklaşım ilk çeyrek işlemleri tamamlanana dek devam edebilir. Bu durumda 1.16-1.17 bölgesi civarında paritenin konsolide olmasını bekleriz. 1.1695-1.1620 seviyeleri destek, 1.1740-1.1770 ise direnç olarak izlenebilir.

Yabancıların en çok işlem yaptığı hisseler

Günün önemli şirket haberleri 31/03/2021

Alkim Kimya ve Yeşil GYO sorusu

Küresel piyasalarda yön arayışı sürüyor

TL’de düşüş sınırlanınca borsada toparlanma dikkat çekti

Dolarda denge arayışı, borsa ayakta durmaya devam ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)