E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBankacılık endeksinde görünüm güçlü seyrediyor---

Bankacılık endeksinde görünüm güçlü seyrediyor

Bankacılık endeksinde görünüm güçlü seyrediyor
08 Haziran 2021 - 09:19 borsagundem.com

Vakıf Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BIST100 endeksinin güne yatay seyirle başlaması bekleniyor.

Güne yatay seyirle başlayan BIST100 endeksi açılışın ardından güçlendi ve %1 artışla 1,447 seviyesinden kapanış yaptı. İşlem hacmi hala düşük sayılabilecek 14.3 milyar TL seviyesinde gerçekleşirken, endekse dahil olan 75 hisse değer kazandı, 23 hisse ise değer kaybetti. Güne başlarken, sabah saatlerinde dolar/TL 8.63 seviyesinden işlem görürken, yurtdışı vadeli piyasalarda ise yatay bir seyir izleniyor.

Haftaya sakin başlangıç yapan küresel piyasalarda Perşembe günü açıklanacak olan ABD enflasyonu öncesinde bugün Almanya’da sanayi üretimi ve beklenti endeksi, AB bölgesinde ise büyüme verisi açıklanacak. Genel olarak piyasalarda fiyatlamalarda değişiklik yok. Dolar endeksinin 90 seviyesinde üzerinde kaldığını izliyoruz. FED'e yönelik beklentiler ise enflasyona verisine endekslenmiş durumda, bu aşamada içeride TL varlıklarda dün oluşan güçlenmeyi kendi dinamiklerimize bağlayabiliriz. Özellikle bankalarda gün boyunca oldukça iştahlı bir seyir izlendi.

BIST-100 endeksinin güne yatay seyirle başlamasını bekliyoruz. Dünkü kapanış sonrasında umut vaat eden bir görüntü var ancak 1,450 direnci halen korunuyor. Bu aşamada 1,440-1,430 destek seviyeleri olarak izlenebilir. 1,450 üzerinde hareketin ivme kazanması beklenebilir. Bankacılık endeksinde birkaç gündür bahsettiğimiz gibi teknik görünüm güçlü ve 1,190 üzerinde kalındıkça hareketin devamına işaret ediyor.

Hazine nakit dengesi mayıs ayında 29,0 mlr TL açık verdi 

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, hazine nakit dengesi 2021 yılı Mayıs ayında 29,0 mlr TL açık verirken, bu dönemde faiz dışı denge ise 18,0 mlr TL açık olarak gerçekleşti. Böylece 2021 Ocak-Mayıs döneminde hazine nakit dengesi 31,0 mlr TL açık vermiş oldu. 

2021 Mayıs ayında hazine gelirleri geçen yılın aynı ayına göre %13,5 artarak 85,3 mlr TL olarak gerçekleşirken, hazine giderleri ise geçen yılın aynı kıyasla %34,0 yükselerek 114,3 mlr TL’ye ulaştı.

Şirket Haberleri:

Havacılık Sektörü: Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı verilere göre, 2021 Ocak-Mayıs döneminde Türkiye geneli havalimanları iç hat yolcu trafiği yıllık bazda %5,1 düşüşle 18,4 mn olurken, dış hat yolcu trafiği yıllık bazda %23,2 düşüşle 10,9 mn oldu. Böylece toplam yolcu trafiği yıllık bazda %12,7 düşüşle 29,4 mn seviyesinde gerçekleşti. 

Emlak Konut GYO (EKGYO): Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Şirket arasında imzalanan "Dönüşüm Uygulamalarına İlişkin İş Birliği Protokolü" çerçevesinde; Bakanlık adına Şirket tarafından ihale edilen “İstanbul Fikirtepe Kentsel Tasarım Projesi 3419/1 Parsel İnşaatı İşi” için 198,5 mn TL+KDV bedel ile taraflar arasında sözleşme imzalandığını açıkladı. 

Şise Cam (SISE): Küresel cam ambalaj pazarının önemli bir hacmine sahip Avrupa pazarındaki fırsatları değerlendirmek amacı ile iki fırınlı ve yıllık 330 bin ton net üretim kapasiteli, işletme sermayesi gereksinimleri dahil yaklaşık 255 mn € tutarında Avrupa'daki ilk cam ambalaj fabrikası yatırımının Macaristan'da yapılmasına ve yatırımın gerçekleştirilmesi amacı ile de Macaristan'da %100 hissedarlık ile şirket kurulmasına karar verildiğini açıkladı. Avrupa'daki bu ilk cam ambalaj tesis yatırımının ilk fırınının 2023 yılında operasyona başlaması ve 2025 yılı itibariyle tesisin tam kapasiteye ulaşmasının ve gerçekleştirilecek bu cam ambalaj tesisi yatırımı ile hem Macaristan hem de Avrupa'da artan cam ambalaj talebinin karşılanmasının hedeflendiği belirtildi. Yorum: Şirketin yeni yatırımının mevcut rakamlar üzerinden ciroya ve FAVÖK’e katkısının sırasıyla %4 ve %3 olarak değerlendiriyoruz. Gün içinde gelen haber akışı ile birlikte şirket hisseleri günü %1,49 yükselişle tamamladı.

TAV Havalimanları (TAVHL): Şirketin işlettiği yurt içi ve yurt dışı tüm havalimanlarındaki toplam yolcu trafiği 2021 yılı mayıs ayında 2,38 mn oldu (Mayıs 2020: 39,7 bin). Şirket’in Ocak–Mayıs toplamındaki yolcu trafiği ise yıllık bazda %21 düşüşle 8,46 mn oldu.

Günün önemli şirket haberleri 08/06/2021

Yabancılar hangi hisselerde işlem yapıyor

Intema ve Batıçim sorusu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)