E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBanka krizi resesyon korkularını şiddetlendirerek, piyasaları altüst ediyor---

Banka krizi resesyon korkularını şiddetlendirerek, piyasaları altüst ediyor

Banka krizi resesyon korkularını şiddetlendirerek, piyasaları altüst ediyor
20 Mart 2023 - 08:06 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Geçen hafta, regülatörler Amerikan bankaları Silicon Valley Bank ve Signature Bank’ın son iflaslarının ardından, First Republic Bank içinde  on bir bankadan oluşan bir grup  tarafından mevduat likiditesi  enjekte edilerek kurturulurken , üçüncü bir sarsıntıya neden olan mevduat akışından sonra büyük bir bankacılık krizini kontrol altına almak için çalışırlarken, Avrupa tarafında ise, Credit Suisse, İsviçre Ulusal Bankası’nın istisnai desteği sayesinde dizlerinin üzerinde ve hayatta kalıyordu.

Hisse senedi piyasalarına gelince, tüm sektöre sistematik bir bulaşma korkusuyla bankacılık hisseleri kitlesel olarak satıldı ve merkez bankalarının finans sektörüne biraz nefes alma alanı sağlamak için katı para politikalarını tersine çevirmek zorunda kalacaklarına inanmaya devam ettiler. Yatırımcılar, finans sektörünü zayıflatma riskini enflasyon riskinden üstün tuttukları için parasal sıkılaştırma politikasının tarihe karıştığını düşünüyor gibi görünüyor. Sonunda, hafta boyunca büyük bir artış olmasına rağmen hisse senetleri korkulduğu kadar düşmedi

Hafta sonu, Avrupalı ​​ve Amerikalı merkez bankacılarının güven verici konuşmalarının ardından daha sakin geçti.

Avrupa Merkez Bankası, daha önce bildirildiği üzere, kilit faiz oranlarını etkin bir şekilde 50 baz puan artırarak %3,50’ye yükseltirken, Lagarde bir sonraki adım için renk vermedi ve belirsizlikte bıraktı. Kabul edilmelidir ki, banka başarısızlıklarının bir kez daha manşetlere çıktığı bir ortamda, ECB’nin kendisine manevra alanı bırakmayı tercih etmesi pek de şaşırtıcı değil.

ABD ve Almanya 10 yıllık getirileri, sırasıyla %3,35 ve %1,99 ile dönüm noktalarına yakın. Bu seviyelerin kırılması, yaklaşmakta olan bir durgunluğun somut bir işareti olarak yorumlanabilir

Bankacılık çalkantısına rağmen stratejisinden sapmayan ECB’nin parasal sıkılaştırması euroyu bir miktar destekleyerek 1.0633 USD’ye geri döndü. Ancak toparlanma daha etkileyici olmadı çünkü piyasalar hala Fed’in kendi politikası hakkında bir karar vermesini bekliyor.

İsviçre Ulusal Bankası, Credit Suisse’in imdadına yetişse de, bankacılık sisteminden gelen bu ikinci uyarı, ekonomik yavaşlama korkularını şiddetlendirerek, petrol dahil riskli varlık fiyatlarını altüst ediyor. Ekonomik bir yavaşlama, açıkça daha az petrol tüketimi anlamına geliyor ve bu da hafta ortasında ham petrol fiyatlarındaki aşırı zayıflığı açıklıyor. ABD’de haftalık stoklardaki artış yatırımcıların moralini daha da etkiledi. Fiyatlar açısından, Kuzey Avrupa Brent ve ABD WTI fiyatları sırasıyla varil başına 75 USD ve 69 USD’de geriledi.

Bu haftanın takvimine baktığımızda; Salı günü Alman ZEW endeksini ve Christine Lagarde’ın konuşmasını, çarşamba, İngiltere enflasyonu ve Fed’in oran kararı. ABD Merkez Bankası’ndan 25 baz puanlık bir artış bekleniyor. Yatırımcılara enflasyonla mücadeleyi savaş atı haline getirdiğini söyledikten sonra, mevcut statüko özellikle kötü yorumlanabilir. Halihazırda başlamış olan kredibilite kaybının ötesinde, 2008’de olduğu gibi sistemik bir bankacılık krizinin kapıda olduğunu düşünenlerde sürekli artıyor. Perşembe günü, SNB ve BoE’den para politikası kararları ve haftalık ABD işsizlik rakamları, cuma günü ise  büyük ekonomiler ve ABD dayanıklı mal siparişleri için mart flaş PMI endekslerine odaklanacağız.

Goldman Sachs'tan petrol tahmini

 

Asya borsaları düşüş seyrinde

 

Signature Bank, 38,4 milyar dolara satıldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • xyz20 Mart 2023 12:02

    BİZİM BORSAYA BİR ŞEY OLMAZ.BİZİM KEMAL KILIÇTAROĞLU MUZ VAR ZATEN ANKET YAPTIRMIŞLAR % 85 İLE İKTİDARA GELECEĞİZ.AYRICA ALMAN BİLD GAZETESİDE BUNU TEYİT ETMİŞ.BİZİM KEMAL YAKIN TARİHTE LONDRA YA GİDİP SOROS UN TEFECİ BANKASI VAR İMİŞ BURADAN 100-500 MİLYAR DOLAR GETİRECEĞİNİ BASINA SÖYLEMİŞ İDİ.ARACI KURUMLAR BU PARA GELİR İSE DOLAR 10-14 TL OLUR ENDEKS TE EN AZ 10 000 OLUR DİYORLAR.BENİM ENDİŞEM YOKTUR.