E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaHisse Öneri ListesiBanka karlılıklarındaki güçlü görünümün sürmesi bekleniyor---

Banka karlılıklarındaki güçlü görünümün sürmesi bekleniyor

Banka karlılıklarındaki güçlü görünümün sürmesi bekleniyor
20 Ekim 2021 - 11:00 borsagundem.com

Vakıf Yatırım tarafından hazırlanan 2021 yılı 3. Çeyrek kar beklentileri yayınlandı.

Borsa İstanbul’da bilanço dönemi başlarken, kurumlar BİST şirketlerinde beklentilerini yayınlamaya devam ediyor. Şirketler 3Ç21 sonuçlarını bu hafta itibariyle açıklamaya başlayacak. Araştırma kapsamında bulunan bankaların toplam net karında, bir önceki çeyreğe göre %16,6, yıllık bazda ise %41,6 artış öngörülüyor. Finans dışı şirketlerin, özellikle havacılık sektörü şirketlerinin finansallarındaki toparlanma ve demir-çelik şirketlerinin güçlü finansalları eşliğinde, net kar tarafında ise %118 artış bekleniyor.

Vakıf Yatırım raporu şu şekilde olurken, raporun geri kalan kısmında şirketlerin detaylı analiz ve finansal görünümleri yer allıyor. İşte beklenti analizi:

Artan emtia ve enerji fiyatları ile birlikte gözlenen arz kısıntıları, son dönemde küresel ölçekte yüksek enflasyonun geçiciliğinin sorgulanmasını beraberinde getirirken, merkez bankalarının alacağı aksiyonlar, global piyasaların odak noktası haline geldi. Yurt dışında salgın ile ilgili endişelerin nispeten yatışması ve jeopolitik gündemin sakinliği içerisinde bilanço sezonu takip ediliyor. Yurt içinde ise bilanço sezonu öncesinde TL’de süregelen değer kaybı süreci ile birlikte Borsa İstanbul’da yükselişlerin daha sınırlı kaldığı, düzeltmelerin ön plana çıktığı bir seyir görüyoruz.

Borsa İstanbul şirketleri 3Ç21 sonuçlarını bu hafta açıklamaya başlıyor. Banka dışı şirketler için konsolide olmayan sonuçların açıklanması için 1 Kasım, konsolide finansallar için ise 9 Kasım son gönderim tarihi durumunda. Bankalar için ise solo finansalların son gönderim tarihi 9 Kasım, konsolide sonuçların açıklanması için son gönderim tarihi ise 19 Kasım olarak izlenecek. Araştırma kapsamında takip ettiğimiz, 21 Ekim tarihinde finansallarını açıklayacağını ilan eden TAV Havalimanları Holding ve Arçelik sonuçlarını açıklayan ilk şirketler olurken, bankalar tarafında ilk sonuçları 26 Ekim tarihinde Akbank’ın finansalları ile görmeye başlayacağız. 3Ç21’de iyileşen net faiz marjı ile banka karlılıklarındaki güçlü görünümün sürmesini bekliyoruz

3Ç21 döneminde araştırma kapsamımızda bulunan bankaların toplam net karında, bir önceki çeyreğe göre %16,6, yıllık bazda ise %41,6 artış öngörüyoruz. Mevduat bankaları arasında, 2021 yılı üçüncü çeyrekte net faiz gelirlerindeki güçlü toparlanmasının etkisi ile çeyreksel bazda net karını en çok artırmasını beklediğimiz bankanın, %38,2 kar büyümesi ile Halk Bankası olacağını tahmin ediyoruz. Ayrıca net faiz marjındaki iyileşme ve net risk maliyetindeki gerilemenin katkısı ile Akbank’ın net karının, bir önceki çeyreğe göre %29,2 yükseliş ile 2,72 mlr TL’ye ulaşmasını bekliyoruz.

3Ç21’de araştırma kapsamımızda bulunan bankaların toplam kredi hacminde bir önceki çeyreğe göre %4,0 büyüme tahmin ederken, toplam mevduat büyümesinin %5,4 düzeyinde gerçekleşeceğini öngörüyoruz. 3Ç’de Akbank (+%7,8) ve Yapı Kredi Bankası’nın (+%7,5) ile çeyreksel bazda en yüksek kredi büyümesi elde eden bankalar olacağını öngörüyoruz.

3Ç’de mevduat maliyetlerindeki yatay seyir ve kredilerdeki yeniden fiyatlandırmaların yardımı ile bankaların kredi-mevduat makasındaki iyileşme olacağını bekliyoruz. Ayrıca bu dönemde enflasyon güncellemesinin katkısı sonucunda da artan TÜFEX gelirlerinin de net faiz marjına pozitif etkisinin olacağını değerlendiriyoruz. Diğer yandan, devam eden swap kullanımı ve yükselen maliyetler nedeniyle bankaların swap fonlama giderlerindeki artışın sürmesini bekliyoruz. Ayrıca bankaların 3Ç21’de net risk maliyetlerinde ise bir önceki çeyreğe göre bir miktar düşüş olacağını tahmin ediyoruz. Demir-çelik ve havacılık sektörü şirketlerinin güçlü sonuçlar açıklamasını bekliyoruz

3Ç21’de araştırma kapsamımızda yer alan finans dışı şirketlerin, özellikle havacılık sektörü şirketlerinin finansallarındaki toparlanma ve demir-çelik şirketlerinin güçlü finansalları eşliğinde, satış gelirlerinde yıllık bazda %49 büyüme öngörürken, FAVÖK büyümesinin %88,5 seviyesine ulaşmasını, net kar tarafında ise %118 artış öngörmekteyiz.

Nihai ürün fiyatlarındaki yüksek seyrin etkisiyle demir-çelik sektörü şirketlerinin (EREGL-KRDMD) yanı sıra trafik verilerindeki toparlanmanın desteğinde havacılık sektörü (THYAO-TAVHL-PGSUS) şirketlerinin güçlü finansal sonuçlara imza atmasını bekliyoruz.

TL'deki değer kaybı ve piyasa takas fiyatlarındaki yükseliş eşliğinde Aksa Enerji’nin, düzcam segmentinin güçlü seyri, TL'deki değer kaybı ve fiyat ayarlamalarının desteğinde Şişe Cam’ın, GYO  sektöründen Emlak Konut GYO ve Torunlar GYO’nun, nispeten güçlü operasyonel ve net karlılık büyümesi kaydedeceğini öngörüyoruz.

Analizin tamamı için tıklayınız...

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ HAYDAR TANRIKULU20 Ekim 2021 20:20

    Kar olsa ne olacak bakın ben oyak çimentonun karı bir önce döneme göre % 21 000 arttı diye aldım külliyen zarardayım.ben artık bunlara inanmıyorum.bu tür haberlere artık kanmak istemiyorum.bir hisseye para girmez ise kesinlikle yükselmiyor.

  • Mehmet Baydar20 Ekim 2021 19:13

    İlk 3-4 özel bankanın kar sıralaması yıllardır değişmiyor ve değişmez. Bı sebeple özel bir beklenti oluşmazZ