E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBanka hisselerinde pandemi etkisi sona erdi---

Banka hisselerinde pandemi etkisi sona erdi

Banka hisselerinde pandemi etkisi sona erdi
11 Ekim 2021 - 18:06 borsagundem.com

Banka hisselerinde pandeminin etkileri sona erdi. Ancak şimdi bankalar için çok daha zorlu bir dönem başlıyor. Banka karlarının durgunlaşacağı ve ana faaliyet alanlarındaki zayıf büyümeyi gözler önüne sereceği tahmin ediliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bankalar, pandemi boyunca çeyrek bilançolarında yükselişler gösterdi. Ancak bankalarda pandemi etkisi sona ererken, zayıf noktalar gün yüzüne çıkıyor. ABD’nin en büyük bankaları bu hafta üçüncü çeyrek için bilanço açıklamalarını gerçekleştirecek. İlk bilanço açıklaması çarşamba günü JPMorgan Chase’den gelecek. Analistler S&P 500 endeksinde yer alan bankaların toplamda yaklaşık 31 milyar dolar kar açıklamasını bekliyor.

Bu rakam ise bir yıl öncesine kıyasla %20 yükselişe işaret ederken, bir önceki çeyreğe göre %20 düşüş anlamına geliyor. Banka karlılığında duraklama oldukça hareketli geçen 18 ayın ardından gelecek. Bankalar 2020 yılının büyük bir bölümünü, tüketici ve işletme kredilerinde yaşayabilecekleri kayıplara hazırlanmak için on milyarlarca doları stoklayarak geçirdi. Bu da karlılığın sert bir şekilde düşmesine neden oldu.

Wall Street Journal’ın haberine göre toparlanma gösteren ekonomi bankaların bu kredi-kayıp rezervlerinin büyük bir bölümünü yeniden kullanmaya başlamasına imkan tanıdı. Bu şekilde de karlarda artış gerçekleşti.

Pandemi döneminde ayrılan rezervlerin kullanılmasının beraberinde getirdiği karlılık, bankaların kredi faaliyetlerindeki zayıf büyümenin üzerini örterken, geçici olarak artan yatırım bankacılığı gelirlerini şişirdi. Analistler şimdi bankalarda yeni normalin nasıl olacağını tahmin etmeye çalışıyor. Banka hisseleri bu yılın en iyi performans gösterenleri arasında yer aldı ve banka hisselerinde yükseliş henüz sona ermedi. KBW Nasdaq Bank Index bu yıl neredeyse %40 yükseliş gösterdi. Ancak üçüncü çeyrekte yatay seyretti.

ABD hükümetinin ekonomiyi pandemi sürecinde destekleme çabaları piyasalarda nakit miktarını artırdı. Bu nedenle de krediye talep olmadı.

ABD bankalarında toplam krediler haziran ayının sonundan bu yana yalnızca %1 yükseldi. Geride bıraktığımız çeyrekte banka yöneticileri özellikle de seyahat ve yemek alanında artan kredi kartı harcamalarının kredi büyümesini destekleyeceğini söyledi. Ancak bunun yerine tüketiciler kredi kartı borçlarını ödedi ve işletmeler yeni kredi çekmedi. Yöneticiler şimdi beklenen harcamaların gerçekleşmesi için Noel sezonunu bekliyor.

Goldman Sachs analistleri, “kredi büyümesi yavaş toparlanma gösterse de kırılma noktasına ulaştığımızı düşünüyoruz” dedi. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre ABD Merkez Bankası (FED) faiz oranlarını düşük tutarak bankaların kredi karlarını baskı altında bıraktı. Net faiz marjları, yani bankaların kredilerden kazandığı paradan, mevduatlar için ödenen para çıkarıldığında kalan miktar ikinci çeyrekte düşüş gösterdi.

Analistler üçüncü çeyrekte de bu alanda bir gelişme beklemiyor. JPMorgan, Bank of America, Citigroup ve Wells Fargo analistleri hem kredi karlarının hem de marjlarının yatay seyredeceğini tahmin ediyor. FED’in gelecek yıla kadar faiz oranı artırımı gerçekleştirme ihtimali düşük. Banka yöneticileri oranlar yükseldiğinde sağlanacak gelirler konusunda sorularla karşılaşabilir. Bununla beraber FED beklenen hamleyi gerçekleştirmediği takdirde neler olacağı da soru işareti olarak kalmaya devam ediyor.

Korona virüs pandemisinin ortaya çıkmasıyla birlikte Wall Street’in en yüksek gelir sağlayan alanı yatırım bankacılığında da sular duruluyor. Hisse yatırımı gelirleri halen pandemi öncesi seviyelerin üzerinde olsa da banka yöneticileri sabit getirili gelirlerinde düşüş bekliyor.

Tüm bunlara rağmen küresel şirket birleşme ve satın alımları rekor hızda devam ediyor. Özellikle de halka arzlar ve yüksek getirili tahvillerde bankaların gelirleri oldukça yüksek.

Banka hisseleri için kritik bilanço dönemi

 

Yatırım bankacılarının korkusu kripto yükselişini kaçırmak

 

Temettüler borsa getirilerinin itici gücü olacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)12 Ekim 2021 10:34

    Ya pandemi suruyor, karşlılıksız basılan paralar ekonomılerı bozacak daha... ordan oraya savruluyor globalde gezıyor paralar... elektornık sistemın kolaylıkları sayaesınde. sistemde erimedı bu paralar.. 

  • yunus11 Ekim 2021 20:15

    temettüler yemden başka bir şey değil.

  • Tahir Can 11 Ekim 2021 18:32

    Haberde Banka karlarının durgunlaşacağı söylenmiş. Bu durumda banka hisseleri yükselmez. Her zaman olduğu gibi manipülatif hareketler olur, hepsi bu