E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBanka hisseleri teşvik beklentileri tükenince düştü---

Banka hisseleri teşvik beklentileri tükenince düştü

Banka hisseleri teşvik beklentileri tükenince düştü
05 Kasım 2020 - 16:38 borsagundem.com

Bazı bankaların hisseleri %11’e varan düşüşlerle karşılaştı ancak piyasaların geneli yükselişte

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Banka hisseleri Çarşamba günü düşüş göstererek, piyasaların genelinden sert bir şekilde ayrıldı. Yatırımcılar, yeni bir ekonomik teşvik paketi beklentilerinden vazgeçti. KBW Nasdaq Bank Index günü %5 düşüşle tamamladı. S&P 500 volatilite yükselişiyle birlikte %2,2 arttı.

Yatırımcılar Salı günü yapılan ABD başkanlık seçimlerinin ve oy sayımlarının uzamasının, ekonomik iyileşmeyi destekleyecek bir ekonomik teşvik paketinin çıkmasına engel olacağını tahmin ediyor. Korona virüs nedeniyle ortaya çıkan resesyon, milyonlarca insanı işsiz bıraktı ve birçok kişi fatura ve kredilerini ödemede güçlük geçti. Banka yöneticileri, yeni bir ekonomik teşvik paketi gelmezse, ekonomik iyileşmenin duracağını açıkladı.

Banka hisseleri genellikle ABD ekonomisinin gidişatını takip eder çünkü bankalara yatırılacak olan tasarruflar ve çekilecek kredilerin ödenmesi, ekonomik olarak sağlıklı bireylere ve şirketlere bağlı. Güçlü bir ekonomiye ihtiyaç duyan küçük bankaların hisseleri, Çarşamba günü en çok düşüş gösteren banka hisseleri arasında yer aldı. Comercia Inc %11 düşüş gösterdi, Huntington Bancshares Inc %9,1 azalırken, Citizens Financial Group %7,9 düştü.

Kredi veren bazı büyük ABD bankalarının da hisseleri düşüş gösterdi. Bank of America’nın hisseleri %4,1 değer kaybetti. JPMorgan Chase & Co %3,1 düşüş gösterirken, Citigroup %3,3 azaldı.

Diğer piyasa göstergeleri de hızlı bir ekonomik iyileşme tahminlerinde düşüşe işaret etti. 10 yıllık hazine tahvillerinin getirisi, Çarşamba günü %0,1 düştü. Ölçüt kabul edilen ABD hükümet borcu tahvili, %0,77’lik bir getiriyle kapattı.

Uzun vadeli getirilerin düşük olması da bankaların kredilerden elde ettiği karı zedeliyor. 

Evercore ISI Bankacılık Analisti John Pancari’ye göre, 10 yıllık tahvillerde, %0,5’lik her düşüş, bankaların yıllık hisse başı kazançlarında %1 ila %4’lük düşüşlere neden olabilir.

Tüketici bankacılığına ve ticari bankacılığa daha az ihtiyaç duyan ve Wall Street işlemleri ile yatırım bankacılığına yoğunlaşan şirketlerin hisseleri, sektörün geri kalanından daha iyi performans gösterdi. Goldman Sachs Group ve Morgan Stanley gün boyunca seviyesini korudu. Dalgalı piyasalar işlem getirilerini yükseltir ve Wall Street’in her iki devi de geçtiğimiz ay, resesyonun devam ediyor olmasına rağmen güçlü üçüncü çeyrek sonuçları açıkladı.

Bunlara ek olarak, Çarşamba gününün işlemleri, düşük faiz oranlarından fayda gören finans şirketleri için iyi geçti. Örneğin mortgage şirketleri, faiz oranları düştüğünde daha fazla refinansman sağlayabiliyor. Quicken Loans’un üst şirketi Rocket Cos, %6,4 yükseldi. PennyMac Financial Services %5,7 artış gösterdi. Bu iki şirket, ABD’nin en büyük mortgage kredisi sağlayan kurumları.

Piyasa hareketlerinden bazıları, içinde bulunduğumuz günlerin belirsizliğinden etkilendi. Haftanın başlangıcında banka hisselerindeki yükseliş düşünüldüğünde, piyasaların gelecek tahminlerine ağırlık vermediği görüldü. 2000 yılında gerçekleşen ve tartışmalı sonuçlanan seçimlerden sonra, banka hisseleri, Wells Fargo Bankacılık Analisti Mike Mayo’ya göre, S&P 500’deki düşüşün iki katı bir değer kaybı yaşamıştı. Ancak bunun ardından banka hisseleri, S&P 500’den daha hızlı bir toparlanma sergiledi.

Mayo, müşterilerine gönderdiği bir notta, seçim sonuçları tamamen açıklandıktan sonra, banka yatırımcıları daha iyimser olabilir dedi. Örneğin demokrat aday Joe Biden başkanlığı kazanır ancak senatoda cumhuriyetçi çoğunluğu sağlanırsa, Biden yönetiminin kurumlar vergisini yükseltmesi ya da daha katı finansal düzenlemeler getirmesi kolay olmayabilir.

ABD seçimleri sonuçlanmayınca dolar düşüşe geçti

 

ABD seçimlerini iki başkan kazandı: Xi ve Putin

 

ABD Başkanlık seçiminde son durum! Olası 3 senaryo var

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • demir ceyhan05 Kasım 2020 17:22

    Türkiyede de bankalar hızlı düşüşte. Borsada diğer hisseler normal. Peşinden sürüklemese bari

  • Mantık 05 Kasım 2020 17:07

    Bizdeki bankalar onlara gore daha saglam duruyor. Kâr oranlari daha iyi. Amerika da bankalar içinde zarar yazanlar bile var. Kâr oranlari iyice düşmüş. Bizimkiler maşallah, bizim bankalarin kârları geçen senenin bile üstüne çıktı. Geçen sene halbuki pandemi yoktu. Bu sene bizim bankalar genel olarak daha iyi gidiyorlar. Bu kadar zor bir ortamda bile çok kaliteliler. Dirençleri saglam. Amerika bu bankalar konusunda demek ki çuvallamış. Bizim bankalarin durumları daha sağlam. Bilançoları ortaya koyuyor zaten. Her ulkenin durumu farkli demek ki. Birde doviz yüksekliğine care bulup düşürülürse bankalar daha iyi olacak bence

  • Gerçek06 Kasım 2020 08:02

    Bizim bankalar milletin kanını sömürebiliyor o yüzden. Daha sağlam duruyor.

  • Arif05 Kasım 2020 16:57

    Bizdeki bankaların maşallahı var. En çok kar eden onlar.