E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBanka hisseleri son 20 yılın en düşük seviyelerinde---

Banka hisseleri son 20 yılın en düşük seviyelerinde

Banka hisseleri son 20 yılın en düşük seviyelerinde
02 Mayıs 2019 - 11:58 borsagundem.com

Borsanın lokomotifi olan bankalar, dolar bazında son 20 yılın en dip seviyelerinde hareket ediyor.

Banka hisselerini yakından takip edenler için yılbaşından bu yana hareketli bir süreç yaşanıyor. BIST Banka Endeksi son altı ayda yüzde 11,12 oranında değer kazandı. Hisse senetlerinde yaşanan bu yükseliş, banka hissesi alanlar için memnun edici görünebilir. Ancak daha geniş bir perspektiften bakıldığında endeksin daha yolun başında olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Zira Banka Endeksi dolar bazında son 9 yılda 119.000’lerden 21.000’lere gerilemiş durumda. Dolar bazında hisse senetlerinde çok ciddi erime var. Değer yatırımcılarından Christopher Browne, “Değer yatırımının en zorlu tarafı sabırlı olmaktır. Gerçek değerinin yüzde 50’sine satılan bir hisse senedi bulduğumda işim bitmiştir. Sonrasında iş Hisse senedine kalmıştır. Gerçek değerine bugün, yarın ya da bir yıl sonra gelebilir. Bunun ne zaman olacağım bilen yoktur.” diyor. Sabırlı olmayı bilen yatırımcılar için kritik bir süreçten geçiyoruz. Mesele ise doğru yatırımı yapıp bekleyebilme gücüne sahip olabilmek.

ÖNÜMÜZDEKİ DÖRT ÇEYREK KRİTİK

İstatistikler banka sektör endeksinde düşüşlerin en fazla sekiz çeyrek üst üste devam ettiğini gösteriyor. Banka sektöründeki hisseler son dört çeyrektir düşüş eğiliminde. Normal şartlar altında bir çıkışın başlaması beklenmeli. Ancak gerek yurtdışı gerekse yurtiçi kaynaklı gelişmeler piyasalarda dalgalanmaların arttığını gösteriyor. Bu nedenle önümüzdeki dört çeyrekte de piyasaların dipteki seyrinin devam etme ihtimali var. Şüphesiz daha erken bir çıkış da mümkün. Ancak istatistiklere göre en kötümser senaryoda 2020 baharında sektör hisselerinin artık dip seviyeleri test ederek harekete başlamış olması beklenmeli.

YABANCILARIN 2019 ALIMLARI

Banka hisselerini ellerinde bulunduran yabancıların hareketlerine baktığımızda ocak-mart döneminde 316 milyon dolarlık hisse senedi aldıklarını görüyoruz. Yabancıların banka hisselerindeki net alınılan en çok ocak ayında gerçekleşti. Şubat ayında da alımların devam ettiği görülürken mart ajana gelindiğinde 137 milyon dolarlık satış yaşandı. Banka hisselerindeki payları ise yüzde 44,98 seviyesinde bulunuyor. Yabancı payı en yüksek olan hisseler arasında yüzde 72,40 ile Garanti bankası, yüzde 66,66 ile Vakıfbank, yüzde 61,69 ile Akbank ve yüzde 57,31 ile İş Bankası C sıra ile yer alıyor.

YÜKSELİŞ POTANSİYELİ

BIST Banka Endeksi 2010 yılında dolar bazında 119 bin seviyesinde bulunurken 22 Nisan 2019 günü kapanışı 21.6l0’dan tamamladı. Banka sektör endeksi son 20 yılın en düşük seviyelerinde bulunuyor. Önümüzdeki dört çeyrek içerisinde banka sektörü hisseleri dolar bazında dip seviyelerinden yeniden çıkışı denemesi şaşırtıcı olmamalı. Yatırımcı Ekrem Tekin, Halkbank hisselerinin belirleyici rol oynayacağını düşündüğünü söylüyor. Halkbank davasındaki gelişmeler, kamu bankalarının seyri önümüzdeki dönemde banka hisselerindeki bir hareketin başlangıcı olabilir.

KURUMLARIN ÖNERDİĞİ BANKA HİSSELERİ

Analist beklentileri ve kurum önerilerine baktığımızdaysa önerilerin beş hisse senedinde yoğunlaştığını görmekteyiz. Garanti Bankası için 20 analist “al” önerisinde bulunuyor. Bu analistlerin hisse senedi için ortalama beklentisiyse yüzde24,3 oranında. Yatırım Finansman 17 Nisan’da Garanti Bankası için yayınladığı raporda “Garantiyi tercih etmemizin sebepleri arasında güçlü sermayesi, yüksek likiditesi, gerçekçi büyüme hedefleri, bilançosunun şeffaflığı ve serbest karşılıkları sayesinde karlılığında göreceli olarak düşük volatilite sayılabilir.” demekte. Kurum, hissede endekse paralel bir getiri bekliyor. Ak Yatırmadan Hakan Aygün ise, 8 Nisan’da Hisse için varlık kalitesinin beklenenden iyi olduğunu vurguladı. 17 analist ise Vakıfbank hissesi öneriyor. Bu hisse için beklenti yüzde 30 oranında değer artışı.

TSKB VE AKBANK

TSKB için 12 analist alım önerisinde bulunurken getiri beklenti ortalaması yüzde 36,2 seviyesinde. Akbank için ise 12 analist ortalama yüzde 21 getiri potansiyeli öngörüyor. Halkbank için iki analist yüzde 29,2 oranında getiri beklentisini dile getiriyor. TSKB’nin dolar bazındaki fiyatı ise 0,13 seviyesinde. Hissede şubat ayında başlayan sert satışlar ile yaşanan şelale düşüşü ağustos ayında 0,10’lara kadar gerilemesine neden oldu. Hâlâ fiyatların çok düşük seviyelerde olduğu gözleniyor. Akbank hissesi ise dolar bazında 1,06 seviyelerinde işlem görüyor. Hisse eylül ayında en düşük 0,73 Dolar seviyesine kadar geriledi ve bu seviyeden yükselişe geçti. Geldiğimiz aşamadaki fiyatların 2000 yılı seviyelerine denk geldiğini hatırlatmak isteriz.

DOKUZ BANKA DEFTER DEĞERİNİN ALTINDA

Borsada işlem gören dokuz banka hissesi, defter değerinin altında işlem görüyor. Bunlar içerisinde Halkbank hissesi piyasa defter değeri 0,24 ile defter değerinin en fazla altında işlem gören hisse. Vakıflar Bankası, Albaraka Türk, TSKB, Yapı ve Kredi Bankası, Şekerbank, İş Bankası (C), Akbank, Garanti Bankası defter değerinin altında işlem gören diğer hisse senetleri. Defter değerinin üzerinde işlem gören hisselere bakıldığında ise QNB Finansbank, ICBC Turkey Bank, Denizbank ve T. Kalkınma ve Yatırım Bankasının olduğunu görmekteyiz. Defter değerinin üzerinde olan bu bankalar kurum tavsiyelerinde en az bulunan hisseler. Banka hisselerine yatırım yapan Elif Kaya, defter değerinin altında olan banka hisselerinin uzun vadede yatırımcılar için ciddi getiri potansiyeli taşıdığını düşünenlerden. Defter değerinin altına düşen banka hisselerini takip ettiğini belirten Kaya, böylesi hisseler dalgalı bir seyir izlese de uzun vadede kazandırdığını söylüyor. (ZEYNEP AKTAŞ – FORTUNE TÜRKİYE)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • fırat14 Mayıs 2020 09:48

    en sağlam indikatör nerede öldük bittik mahvolduk yazıları geçiyorsa oraya para yatırmak. halkbank da millet ölmüş bitmiş batmış. tüm paramı yatırıyorum halkbanka hayırlısı olsun 8-) 

  • Haluk03 Mayıs 2019 09:42

    Önerilen hisse alınmaz. Herkesin aldığı hisse hisse değildir dağıtılmış sofra bezidir.

  • Anlayana03 Mayıs 2019 08:59

    Ülkeyi batırdılar. Aile şirketi olan her kasa batmaya mahkumdur.

  • ALAATTİN CAMGÖZ02 Mayıs 2019 22:58

    enflasyonun % 20 ve faizlerinde aynı miktar ve üzerinde gezindiği bir ortamda borsa bitmiş demektir.gerisi teferruat.

  • Nimet02 Mayıs 2019 22:34

    Seneye 21 yılın en düşüğü olur

  • Bankacı 02 Mayıs 2019 20:55

    Arkadaşlar bu şekerbank bankamı bütün bankaların adı geçiyor bunun hiç sesi duyulmuyor unutuldu galiba yada banka değil sıradan bi şirket gibi

  • borsamı aman dikkat 02 Mayıs 2019 20:42

    borsa zaman kaybı orda mis gibi mevduat varken kim bakar bunlara  borsada dönmeyen sahtekarlık yok dibin dibinin dibisinin dibisinin endibisi borsada alğı oyunu paranı bekletir ve sen tüm fırsatları orda zararda olduğun için kaçırırsın borsa budur 

  • mzd02 Mayıs 2019 19:38

    niye acaba-sonuç sebep ilişkisi

  • rıza02 Mayıs 2019 17:18

    koyun gibi sağıyorlar. avrupa bizi kıskaniyor neden kıskanmasın. 1000 lira emekli maaşına kimse sesinin çıkarmıyor.

  • salihlili02 Mayıs 2019 15:08

    son 20 değil tarihin en büyük krizini yaşıyoruz..dünya refah içinde ..bize özgü..dengelenme deniyor buna..bundan sonra yabancılarda ufaktan kaçış başladı..gelmezlerartık...hisselerinizi iyi saklayın kaat pahalı..en azından kaat olarak kullanırsınız...hahahhaa...dolarrrrr..uçuyomu ne..**kaatlarınızı iyi saklamaya devam...hala borsa diyenler borsamı kaldı......

  • Bika02 Mayıs 2019 12:06

    Son 20 yılın en büyük krizi yaşanıyor ki, banka hisseleri bu fiyatlarda.