E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBanka hisseleri neden yükselmiyor?---

Banka hisseleri neden yükselmiyor?

Banka hisseleri neden yükselmiyor?
14 Ekim 2021 - 11:34 borsagundem.com

JPMorgan’ın üçüncü çeyrek bilançosu banka hisselerinin neden yükselmediğini gösterdi. Bankanın güçlü temelleri, zorlu geçen üçüncü çeyrekte direnç sağladı. Ancak bu durum hisse fiyatlarını yükseltmek için yeterli olmadı.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin en büyük bankası bir gösterge kabul edilirse, banka hisseleri hala yükseliş gösteremiyor ve ekonominin yükseleceği dönemi bekliyor. JPMorgan Chase’in üçüncü çeyrek bilançosundan gelen güzel haber, korona virüsün delta varyantının ve tedarik zincirlerindeki sorunların bankanın güçlü temeline darbe vurmamış olması. Banka kayıp kredi rezervlerini kullanmaya devam etti ve 2021 yılı için kredi kartı borçlarındaki görünümünü yılın ilk dönemlerindeki %2,5’ten %2’ye düşürdü.

Tüketiciler ve şirketler devasa nakit miktarlarına sahip olduğu için şimdiye kadar zayıf görünen kredi büyümesi dahi bir miktar direnç gösteriyor. Wall Street Journal’ın haberine göre banka, “kart ödemesi oranları stabilize oldu” dedi ve kart kredilerinde bir önceki çeyreğe kıyasla yükselişe işaret etti. Bankanın Mali İşlet Direktörü Jeremy Barnum analistlere bankanın “mevduat fazlasının normalleştiğini” söyledi. Başka bir deyişle bazı müşterilerin nakit miktarı azalmaya başladı ve yakın zamanda kredi almak durumunda kalabilirler.

Barnum bankanın ticari emlak kredisi biriminin dahi “şimdi güçlü bir organizasyonu” olduğunu belirtti. Ancak bunlar yeterli olmadı. Barnum kart kredilerinin toparlanma göstermesi için zamana ihtiyaç olduğunu söyledi. Banka orta pazar şirketlerinde kredi kullanımının arttığını söyledi. Ancak büyük kurumlarda kredi alımı oldukça düşük seviyelerde. JPMorgan’ın ortalama kredileri ikinci çeyrekten bu yana %2 büyüdü. Ancak banka bugün bedel ödeyerek geleceğe yatırım yapıyor.

JPMorgan kredi kartlarında pazarlama maliyetlerinin daha yüksek olduğunu ancak kredi kartı kullanımının artmasıyla bunun telafi edilebileceğini söyledi. Aynı zamanda müşterilerin bankanın toplam kredi potansiyelini oluşturduğunu ifade etti. Ancak kart kredileri şimdilik gelir getirileri üzerinde baskı oluşturuyor. JPMorgan sahip olduğu devasa miktardaki nakdi kullanarak faiz gelirlerini yükseltebilir. Ancak bunu yapmıyor. Banka ABD Hazine tahvilleri ya da mortgage tahvilleri gibi daha yüksek getiri sağlayacak araçlara geçmek için yüz milyarlarca dolar nakde sahip.

Yine de bankanın bu çeyrekte ortalama yatırım varlıkları, ikinci çeyreğe kıyasla düşüş gösterdi. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre banka oranların son dönemde bir miktar yükseldiğini söylese de, sunulan oranlar halen sistemdeki nakit miktarının yüksek olması nedeniyle düşük seyrediyor. JPMorgan CEO’su James Dimon analistlere, bankanın sahip olduğu likiditenin potansiyel enflasyona hazırlıklı olmak için kullanılacağını söyledi. Enflasyondaki yükseliş gelecekte oranları ve kredi miktarlarını yükseltebilir.

Genel olarak JPMorgan aktivitedeki yükselişten fayda görmek için iyi bir pozisyonda. Tedarik zincirlerindeki sorun ortadan kalktığında ve kredi talebi yükseldiğinde bankanın da gelirlerinde yükseliş olacak. Banka perakende mevduatlarında pazar payı kazanmaya devam ediyor ve yeni pazarlarda şube açıyor. Düşük faiz oranlarının bilanço üzerinde yaptığı baskıya rağmen banka kendi hedeflediği sermaye oranının üzerinde seyrediyor.

Yine de bu güçlü temeller ve veriler yakın zamanda bankanın hisse fiyatında yükselişleri sağlamayacak.

JPMorgan’ın gerçekleştirdiği bilanço açıklamasının ardından bankanın hisselerinde %2’nin üzerinde düşüş görüldü. Hisseleri yılbaşından bu yana %25’in üzerinde yükselen bankanın güçlü hisse performansı da yeni yükselişlerin gerçekleşmemesinin nedenlerinden bir tanesi. Yönetimin hisse geri alımlarına olan ilgisi, hissenin değerlemesi yükselirken azalıyor. Elbette Hisse geri alımları için kullanılabilecek olan sermaye daha sonra çok daha iyi bir bilanço ortamında kullanılabilir. Hissedarların yüksek getiri elde etmek için biraz daha beklemesi gerekecek.

Dolar küresel piyasalarda değer kaybediyor, içeride rekor kırıyor

 

Özel sektör yurt dışı kredi borcu arttı

 

Yabancıların radarındaki hisse senetleri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Volkan14 Ekim 2021 16:52

    Dünyadaki durum bize benziyor. Geçmiş krizlerden ders alan şirket ve vatandaşlar düşük faizden uzun vadeli bolca kredi alıp likit varlıklarda park etti. Faizler yükselirse bankalar ellerindeki varlıklardan zarar edecek. Kar elde etmeleri için çok daha yüksek faizler ile kredi vermeleri lazım ama kredi talebi zayıf alan kredisini zaten almış. Konut fiyatları yükseldiği için oraya geçmek de anlamlı değil, emlak en kolay vergi salınan alanlardan biri zaten. Emlak alan ileride çok ağır vergilere maruz kalabilir.

  • osman14 Ekim 2021 14:22

    REİS VARKEN BANKALAR DEĞİL DOLAR YÜKSELİR

  • Dolarman14 Ekim 2021 21:57

    Reisi seviyorum borsaya 1 kurus vermem dolar ile devamke.