E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBank of America: S&P 500 yüzde 27 düşebilir---

Bank of America: S&P 500 yüzde 27 düşebilir

Bank of America: S&P 500 yüzde 27 düşebilir
09 Mayıs 2022 - 15:42 borsagundem.com

Wall Street endeksleri 2022 yılını sert düşüşlerin etkisiyle geçiriyor. BoA Baş Stratejisti Michael Hartnett FED etkisiyle bu düşüşlerin daha da derinleşeceğini öngörüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında S&P 500 Endeksi’nin geçtiğimiz hafta içerisinde uğradığı satış dalgası endekste yıl boyunca görülen düzeltmenin etkilerini derinleştirdi. Bank of America'ya göre, endeksin bir dip noktası bulmadan ve toparlanmadan önce daha da düşüş göstermesi muhtemel.

BoA Baş Yatırım Stratejisti Michael Hartnett Cuma günü paylaştığı bir notunda, yatırımcıların 2022'nin çoğunu enflasyon, faiz oranları ve resesyon şokları ile mücadele ederek geçireceklerini söyledi. Hartnett söz konu tablo nedeniyle borsa getirilerinin negatif ve değişken olacağını söyledi.

Insider’ın haberine göre baş stratejist açıklamasında, “Geçmiş performanslar gelecek için kılavuz niteliğinde değildir. Ancak eğer öyle olsaydı 19 Ekim 2022 itibariyle S&P 500 3.000 puanda Nasdaq ise 10.000 puanda olurdu” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre S&P 500 Endeksi’nin 3.000 puana gerilemesi için şu anki seviyesinden yaklaşık %27 düşmesi gerekiyor. Aynı şekilde Nasdaq Endeksi’nin 10.000 puana çekilmesi için Cuma günkü kapanışı itibariyle yaklaşık %16 düşmesi gerekli.

Wall Street'teki sert iniş çıkışlar hafta boyunca yatırımcıları zorları. Hisse senetleri, ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın merkez bankasının aktif olarak 75 baz puanlık büyük bir faiz artışı düşünmediğini söylemesinin ardından Çarşamba günü yükselmişti. S&P 500 Endeksi %3, Nasdaq Endeksi ise %3,2 oranında yükselmişti. Ancak elde edilen bu kazançlar sadece bir gün sonra silindi. Yükselen tahvil getirileri hisse senetlerini baskı altına aldı ve S&P 500'ü %3,6, Nasdaq'ı %5 düşüş gösterdi. Düşüşler haftanın son işlem gününde de devam etti. Haftalık bazda S&P 500 Endeksi %0,21, Nasdaq Endeksi ise %1,54 düşüş kaydetti.

S&P 500 Endeksi 2022 yılını büyük oranda düzeltme bölgesinde geçiriyor. Endeks 4 Ocak tarihinde kaydettiği tüm zamanların en yüksek seviyesinden yaklaşık %15 düşüş gösterdi. En son zirvesinden %23’ün üzerinde geriye düşen Nasdaq Endeksi ise ayı piyasasında işlem görüyor.

Düşüşlerin devam edeceğini savunan Hartnett söz konusu beklentilerini hisse senedi fiyatlandırmalarına dayandırıyor. Hartnett’e göre borsalarda geri dönüş için hisse senetlerinin ulaşması gereken diplerle getirilerin yüksekliği henüz yeterli seviyelerde değil.

ABD Merkez Bankası’nın olağanüstü seviyelere yükselen enflasyonu kontrol altına alma çabalarıyla birlikte ABD Hazinesi tahvil getirileri 2018’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı ve tahvil fiyatları da çöküşe geçti. Piyasa çevreleri FED’in Mart ayında yıllık bazda %8,5 yükselen ve Aralık 1981’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşan enflasyonun gerisinde kaldığını değerlendiriyor. Nisan ayı ABD enflasyon rakamları ise hafta içerisinde paylaşılacak.

Sabit gelirli varlıklar ticaret platformu olan TradeWeb'e göre, 10 yıllık ve 30 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirisi, sırasıyla Kasım ve Aralık 2018'in ortasından bu yana en yüksek seviye olan %3'ü geçti. S&P 500'ün Bilgi Teknolojileri sektörü bu hafta kabaca %4 değer kaybetti. Yüksek getiriler gelecekteki bilanço getirilerinin değerini azaltabileceği düşüncesi sebebiyle sektördeki şirketler sert bir darbe aldı. Fed'in şahin politikalarının tahvil getirilerini daha da yukarı itmesi beklendiğinden bundan sonraki süreçte de daha fazla hisse senedi gruplarının baskı altına girmesi muhtemel.

Yatırımcılar son dokuz ayda enflasyon ve faiz şoklarını yavaş yavaş fiyatlandırmaktaydı. Ancak Hartnett’e göre resesyon şoku piyasalarda çok hızlı fiyatlandırıldı. BoA baş stratejisti, “2022’nin ilk yarısındaki beklenenden daha güçlü ekonomik veriler piyasanın daha uzun ve daha büyük bir enflasyon ve faiz şokuyla karşılaşmasına neden olduğu için bir sorun teşkil ediyor” dedi.

Hisse senetleri düşmeye devam ederken, Hartnett bu dönemde yatırımcıları konumlarını en iyi tarif eden tabirin “panik yerine felç geçirmek” olduğunu söyledi. Baş stratejist geçen yıl veya önceki yıllarda hisse senetlerindeki 100 dolarlık varlık için bu yıl sadece 3 dolar telafi edilebildiğini söyledi.

Borsa uzmanı ayrıca Ocak 2021’den bu yana borsalara giren 1,1 trilyon doların S&P 500 için ortalama 4.274 puanı ifade ettiğini söyledi. Endeks Cuma günkü kapanışında ise 4.123 puandan işlem görüyordu. Hartnett borsalara yeni giren yatırımcıların büyük ölçüde kaybetmiş olabileceğine dikkat çekti.

Ayı piyasasından kurtuluş

Bank of America analistleri, ayı piyasaları için ortalama düşüşünün %37,3 ve ortalama sürenin de 289 gün olduğunu belirtiyor. Analizlere göre son 140 yılda ise piyasalarda sadece dokuz ayı piyasası görüldü.

Söz konusu rakamlar göz önüne alınarak ABD hisse senedi yatırımcıları bu karamsar tablonun ne zaman biteceğine dair bir fikir edinebilirler.

BoA raporunda birçok hisse senedinin halihazırda bu dip seviyelerine düştüğüne dikkat çekiliyor. Rapora göre Nasdaq hisselerinin %49’u 52 haftalık en yüksek seviyesinin %50 gerisinde işlem görüyor. Nasdaq Endeksi’ndeki şirketlerin %58’inin tahvilleri %37,3 değer kaybetti. BoA raporunda endeksteki hisselerin %77’sinin ayı piyasasında olduğu belirtiliyor.

Banka analistleri raporun sonunda, “İyi haber şu ki, ayı piyasaları boğa piyasalarından daha hızlı sona erer” ifadelerine yer verildi.

Küresel yatırımcılar portföylerini resesyona nasıl hazırlıyor?

 

Küresel piyasalarda çöküş yakın mı?

 

Dolar endeksi zirvesini koruyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • VATANDAS09 Mayıs 2022 16:08

    turk sanal alem koyunlarinin sirtina 200 milyar dolar yukleyen y.v.aklarin abd de reel faiz gorme ihtimali sifir cunku o asamaya gelmeden once abd ekonomisi coker ve ulke bolunur...durun dusunun ve kendinize sunu sorun tum dunya dolardan kacarken neden turk sapsalsanal koyunlarinin sirtine yuklendi dolarlar?

  • Bir dost09 Mayıs 2022 15:55

    Ttkomda ky yi soyan kuduz kopeklerden beter yaratiklat