E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknolojiBank of America: Apple hisseleri artık güvenli liman değil---

Bank of America: Apple hisseleri artık güvenli liman değil

Bank of America: Apple hisseleri artık güvenli liman değil
30 Eylül 2022 - 15:13 borsagundem.com

Uzmanlar dev teknoloji şirketi Apple’ın hisselerinin, gelecek mali yılda güvenli bir liman olmayabileceği konusunda uyarıyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Apple hisseleri 2022 yılında S&P 500’ü geride bıraksa da gelecek mali yılda bu performansı göstermesi beklenmiyor. Bunda tüketici talebindeki zayıflığın önemli rol oynaması bekleniyor. Apple hisseleri 2022 yılında endeks ortalamasına göre iyi bir performans gösterdi ve S&P 500'ü geride bıraktı. Analistler ise şirketin gelecek mali yılda performans artışına yönelik ‘risk’ görüyor.

‘Alım’dan ‘nötr’e

MarketWatch’tan Emily Bary’nin haberine göre, Apple, bu yıl teknoloji endüstrisinin bütününe bakıldığında ortalamanın üzerinde performans gösteren şirketlerin başında geliyor. Ancak Bank of America analisti Wamsi Mohan, hisse senedinin bunu sürdürebileceğinden emin değil. Analist Wamsi Mohan, Apple'ın hisse senedi notunu Perşembe günü ‘alım’dan ‘nötr’e indirdi ve talep trendinin yeni mali yıla girerken daha da kötüleşebileceğini yazdı.

Mohan, “Hisseler yıl başından bugüne endekslerden önemli ölçüde daha iyi performans gösterdi ve nispeten güvenli bir liman olarak algılandı. Ancak, zayıf tüketici talebinin yol açtığı önemli negatif revizyon beklentimize göre, gelecek yıl bu performansta risk görüyoruz” şeklinde yazdı.

Apple hisseleri bu yıl şimdiye kadar yüzde 20 oranında değer kaybetse de, bu süreçte S&P 500 yüzde 24 ve S&P Composite 1500 Information Technology sektörü ise yüzde 31 oranında değer kaybetti.

Zayıf tüketici talebi

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Mohan, özellikle Avrupa'da tüketiciler üzerindeki ekonomik baskılar göz önüne alındığında, iPhone 14 döngüsündeki potansiyel zayıflıktan endişe ediyor. Bazı analistler de temel seviye iPhone 14 modelleri hayal kırıklığı yaratsa da şirketin daha yüksek fiyatlı iPhone 14 Pro modellerinin performansı konusunda iyimser olmasını inandırıcı bulmuyor. Mohan, genel satışların düşmesi durumunda, daha güçlü bir Pro modelin de gelir veya kazançlardaki düşüşleri telafi edemeyeceğini söylüyor.

Ticari hizmetlerde yavaşlama

Mohan buna ek olarak, şirketin ticari hizmetlerinde ‘artan yavaşlama riski’ görüyor ve iPad segmentinin Kovid öncesi seviyelere geri dönebileceğinden endişe ediyor. Mohan, Mac segmentinin ise ‘kısmen’ pandemi öncesi seviyelere dönebilme ihtimalinin daha yüksek olduğunu belirtiyor.

Apple'ın daha güçlü ABD doları nedeniyle karşı karşıya kaldığı zorluklara da değinen Mohan, “Hedge maliyetlendirmeleri bir miktar denge sağlasa da talep yıkımı muhtemel” diye yazıyor.

Mohan yayınladığı not ile, Apple'ın hisselerinde yükseliş öngören Rosenblatt Securities Analisti Barton Crockett'in tam tersi bir görüşe sahip bulunuyor. Crockett, son ABD tüketici anketinin sonuçlarına dayanarak, özellikle Pro serisi için güçlü tüketici satın alma niyetine vurgu yaparak, iPhone segmentindeki talep dinamikleri konusunda daha iyimser bir tavır sergilemişti.

Yüzde 28 artış bekleniyor

Genel olarak analistlerin ezici bir çoğunluğu Apple hisselerinde belirgin yükseliş öngörmeye devam ediyor. FactSet tarafından izlenen hisse senedinin geleceğine dair öngörüde bulunan 41 analistten sadece üçü satış notuna sahip bulunuyor. Analistlerin altısı Apple hisseleriyle ilgili sabit not verirken 32'si ise satın alma tarafında not veriyor. FactSet'te listelenen ortalama fiyat hedefi ise mevcut seviyenin yaklaşık yüzde 28 üzerine, yani 181,92 dolara karşılık geliyor.

Apple'dan açıklama: Cihazınız ele geçirilebilir

 

Apple'da 'Çin' korkusu

 

İlk Apple prototipi açık artırmada satılıyor

 

Apple'dan Türkiye'deki tüm ürünlere zam kararı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bofa30 Eylül 2022 19:44

    Bizim kumarhanenin kralıdır kendisi

  • ALİ YILDIRIM30 Eylül 2022 17:11

    Apple nin değer kazanabilmesi için daha rekabetci bir fiyata satılması ve dolar bazında % 60-70 indirime gider ise peynir ekmek gibi satar.

  • Mucise Reis : )30 Eylül 2022 16:05

    olayın özeti. Apple çok pahalı geliyor. bir çok ülkee yaşayan kişiler alamayacak ekonomik hayat sürüyor. ABD doları  ile üretilen bu ürünler, üretim maliyetleri nedeni ile asyadan birazda zorunlu olarak taşınsada, üretildikleri ülkeler yine pahalı oluyor. O bakımdan satış rakamlarının düşmesi, rakiplerin ürettiği ürünlerin  ise ucuz kaliteli ve satın alınabilir olması nedenleri ile sıkıntılı süreç mevcut. Satış ve pazarlama oalrak adet bazlı düşmesi yakından izleniyor. Ben zaten çokdan yazmıştım. hindistana üretimleri geçmesi taşınması olası