E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisBank Asya'ya inceleme---

Bank Asya'ya inceleme

Bank Asya'ya inceleme
25 Ağustos 2014 - 07:35 borsagundem.com

Bank Asya'nın içinde bulunduğu sıkıntılı durum nedeniyle BDDK'dan bankaya inceleme için 5 murakıp gönderildi

Paralel yapının bankası Bank Asya'yla ilgili Merkez'den 'şok' bir uyarı geldi. BDDK'ya gönderilen 'çok gizli' ibareli uyarı yazısında, Bank Asya'nın önümüzdeki günlerde mevduata karşılık ayıramayabileceği belirtildi. Bankaya inceleme için 5 kişilik murakıp 'tim'i gönderildi
Sabah'ın haberine göre, 17 Aralık'taki hükümeti devirme operasyonunu yürüten paralel yapının bankası Bank Asya'ya bir şok da Merkez'den geldi. Merkez Bankası, 9 ayda 6 milyar mevduat çıkışı olan, aktifi 7.6 milyar eriyen, kârı yüzde 81 azalan, batığı 1.5 milyar TL'ye yükselen, takipteki kredi rasyosu yüzde 10'u gören Bank Asya'yla ilgili 'kritik' bir uyarıda bulundu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'na (BDDK) gönderilen 'çok gizli' ibareli uyarı notunda, Bank Asya'nın önümüzdeki günlerde mevduatlarına munzam karşılık ayırma yükümlülüğünü yerine getiremeyebileceği belirtildi. Bankaların topladığı mevduattan bir kısmını iflas riskine karşı Merkez Bankası'nda tutma zorunluluğunu ifade eden munzam karşılıklarla ilgili bu uyarı notunun ardından BDDK harekete geçti. 

5 KİŞİLİK ÖZEL TİM 

BDDK, Bank Asya'da inceleme yapması için 5 murakıp görevlendirdi. Murakıplar bugünden itibaren bankanın karşılık ayırma yükümlüğünü önümüzdeki günlerde yerine getirip getiremeyeceğini araştıracak. Sorunun kalıcı olduğu tespit edilirse Bank Asya'da yönetime el konulmasının dahi gündeme gelebileceği belirtiliyor. Ön inceleme raporu çarşamba gününe kadar BDDK'ya iletilecek, perşembe günü de kurul toplantısında ele alınacak. Murakıpların Bank Asya'da yapacağı incelemede batık krediler, mevduat çıkışı, kredilere karşılık ayrılıp ayrılmadığı da masaya yatırılacak. 

BANKAYA SERMAYE GEREK 

Bank Asya'nın 6 aylık bilançosunda görülen 5.8 milyar liralık mevduat çıkışının da 'makyajlı' olduğu belirtiliyor. Mevduat çıkışının ilk 6 ayda 7 milyar TL'yi geçtiği ancak bunun sermaye yeterlilik rasyosunu yüksek göstermek için gizlendiği söyleniyor. Bankaya 'acil sermaye konulması' gerektiği de belirtiliyor. Bankanın likidite açığı Güney Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Anonim Şirketi'nin raporunda da yer almıştı. Mali tabloları denetleyen şirket, Bankanın, 30 Haziran 2014 tarihi itibarıyla sona eren 6 aylık ara hesap döneminde yaşanan katılım fonu çekiliş taleplerinin önemli bir kısmını kredi tahsilatlarıyla karşıladığına dikkat çekmişti. Denetim şirketi, 'aktif ve ve pasif kalemlerin vadelerine göre gösterimi'ne ilişkin tablonun önemine vurgu yapmıştı. Dipnotlardaki tabloya göre, Bank Asya'nın günlük likidite açığı 1 milyar 760 milyon TL, bir aylık likidite açığı ise 3 milyar TL. 

MERKEZ'DEKİ PARA 2.2 MİLYAR TL

Bank Asya'nın halen Merkez Bankası'nda karşılık olarak duran 2 milyar 281 milyon TL parası var. 6 aylık bilançoya göre, bankanın toplam mevduat hacmi 13 milyar 640 milyon TL. 7.6 milyar TL'si Türk Parası, 6 milyar TL'si döviz. Mevduatın vadesine göre Merkez Bankası'nın belirlediği oranlar üzerinden zorunlu karşılık alınıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)