E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBalon piyasasında hayatta kalmanın püf noktaları---

Balon piyasasında hayatta kalmanın püf noktaları

Balon piyasasında hayatta kalmanın püf noktaları
02 Temmuz 2021 - 14:47 borsagundem.com

Yatırımcıların piyasaların zamanlamasını bilmesi mümkün değil. Ancak yalnızca momentum yatırımlarından kaçınarak oldukça iyi sonuçlar elde edilebilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Şirketler halen pandeminin yükünü taşıyor. Bazı gelişme sinyalleri var ve şirketlerde büyüme görülüyor. Ancak fiyatlarda yukarı yönlü baskı halen oldukça güçlü. ABD’de ISM imalat anketinin sonuçları hafif bir düşüş göstermiş olsa da yine de yüksek seviyelerde. Bu durum ise büyüme oranında görülen pik noktasının geride kaldığını gösterirken, genişlemenin güçlü bir şekilde devam ettiğine işaret ediyor.

Ancak tedarikçilere ödenen ücretler 1979’dan bu yana en yüksek seviyelere ulaştı. Yatırımcıların son dönemde oldukça temkinli davranmasına neden olan enflasyon endişeleri, ABD Merkez Bankası’nın (FED) ifade ettiği gibi “geçici” olursa, tedarik hızlanabilir. Ancak bu durumun piyasalardaki enflasyon beklentileri üzerinde büyük bir etkisinin olması beklenmiyor.

Bloomberg’in haberine göre tahvil piyasalarında haziran ayında yükseliş görüldü. Özellikle de Federal Açık Piyasa Komitesi’nin açıklamalarının “şahin” olarak nitelendirilmesi etkili oldu. Tahviller son iki haftada yükseliş görüldü ve ISM verilerinin gelmesiyle bir miktar daha yükseldi. Ancak yine de enflasyon yükselişinin geçici olacağının sinyallerini veren seviyelerde görülüyor.

Balon sinyalleri

Piyasalarda bir balonun içinde olup olmadığımız yönündeki tartışmalarda bu hafta yeni bir gelişme yaşandı. Richard Bernstein Advisors’ın yöneticisi Rich Bernstein beş geleneksel testini açıkladı ve piyasaların mevcut koşullar altında beş testten de geçtiğini söyledi. Bernstein 2007-2008 yıllarındaki borsa düşüşünde önde gelen ve istikrarlı ayı piyasası taraftarlarından biriydi.

Bu dönemde Bernstein, o dönem halen bağımsız olan yatırım bankası Merrill Lynch’de stratejist olarak çalışıyordu. Bu dönemin ardından Bernstein krizi takiben gelen uzun ve tatminkar olmayan toparlanma sürecinde boğa piyasası taraftarı oldu. Bernstein en son balon piyasası sinyalleri gördüğünde haklı çıkmıştı. Bernstein’ın argümanlarının iki ayağı var.

Bunlardan birincisi piyasaların balon içinde olduğunu gösteren sinyaller. İkincisi ise çok daha karmaşık bir konu ve bu konuda neler yapabileceğimizi anlatıyor. Bernstein’ın beş testi ise şu şekilde:

1. Piyasalarda likidite artışının görülmesi

2. Kaldıraç kullanımının artması: Piyasalarda giderek daha fazla bireysel yatırımcı hisse alımı yapmak için kaldıraç kullanımına yöneliyor.

3. Piyasaların demokratikleşmesi: Daha önce yatırım deneyimi bulunmayan birçok kişi, piyasalara yön verecek düzeyde yatırıma yöneliyor. Bu durumun 1990’ların sonundaki borsa çöküşüyle benzerlikleri ise dikkat çekiyor.

4. Yeni yatırım trendlerinin yükselişi: Piyasalarda birçok spekülatif halka arzda rekor yükselişler görülüyor. Aynı zamanda özel amaçlı satın alım şirketleri (SPAC) aracılığıyla halka arzlarda da benzersiz bir yükseliş görüldü.

5. Artan işlem hacmi: ABD’de toplam işlem hacmi, ortalama seviyelerin %25 üzerinde seyrediyor.

Bernstein’ın beş kriterini kabul ettiğimiz takdirde, piyasaların bir balon içinde olduğunu da kabullenmemiz gerekiyor. Peki yatırımcılar bu konuda ne yapabilir? İşler tam da bu noktada ilginçleşiyor. Bir borsa balonunun zamanlamasını tahmin etmek oldukça zor ve yüksek maliyetli olabilir. 2000’li yılların dot-com balonunda kenarda beklemeyi tercih eden yatırımcıların birçoğu, bugün pişman.

Aynı zamanda borsagundem.com'un derlemesine göre bu dönemde hisse yatırımlarını satmak yerine elinde tutmayı tercih eden ve teknoloji hisselerine yönelen yatırımcılar oldukça güçlü getiriler elde etti. Ancak bu durum, müşterilerinin büyük çoğunluğu hisselerden çıkış yaparken fon yöneticilerinin işine yaramadı.

Bazı ünlü fon yöneticileri ise balonun patlamasından da önce işlerini kaybetti. Durum ise bugün tahvillerin ve nakdin hisseler karşısında çekiciliğini yitirmiş olmasıyla çok daha vahim. Ancak Bernstein, bu balonunun tüm piyasası eşit miktarda yükseltip yükseltmediğini de sorguluyor. Bununla birlikte piyasaların her alanında balon görülmediğine dikkat çekiyor.

Bu durum ise piyasalarda hayatta kalmak için bir fırsat oluşturuyor. Bernstein, “geçtiğimiz üç yılda 11 S&P 500 sektöründen yalnızca üçü piyasaların üzerinde performans gösterdi. Bunlar ise teknoloji iletişim hizmetleri ve ihtiyari tüketici ürünleri oldu” dedi. Açıklamasının devamında “piyasaların geri kalanı geriden geldi ve enerji sektörü %15’in üzerinde düşüş gösterdi. Russell 2000 küçük sermayeli hisseler endeksinin performansı da düşük seyretti. Bu nedenle piyasaların geri kalanı balon içinde değildi” ifadelerini kullandı.

Bu durumda yatırımcıların izleyebileceği oldukça basit bir yaklaşım var: Momentum hisselerinden kaçınarak, balon alanına henüz girmemiş olan sektörlere yatırım yapmak. Bernstein yakın zamanda ABD’de yatırımcıların yönelmediği sektörlere ve ABD dışında da geride kalan sektörlere yatırım yapmasını tavsiye ediyor. Pandemi sonrası toparlanma gerçekleşirken, bu hisseler her koşulda iyi performans gösterecek.

Kripto para yatırımlarında 10 temel kural

 

Enflasyonda yükseliş beklentisi sürüyor

 

Deutsche Bank'tan dolar ve enflasyon güncellemesi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)