E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBalıkçıların ışık isyanı---

Balıkçıların ışık isyanı

Balıkçıların ışık isyanı
23 Ekim 2021 - 10:54 borsagundem.com

Balık yokluğu ve deniz kirlenmesinde zaman zaman eleştirilerin hedefi olan balıkçılar Meclis’te kendilerini savundu.

Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı Murat Kul, Marmara’daki dengenin iklim değişikliği ve aşırı şehirleşmeyle bozulduğunu belirtirken, kıyı şeridindeki bina ışıklarının göç davranışında balıkları yanılttığını söyledi. Meclis Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonu’nda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Kul şunları söyledi:

“Hep bize suç attılar: İşte denizleri bitirdiniz, denizleri şöyle yaptınız. Sonuçta biz bundan geçimimizi sağlıyoruz, yüzyıllardır bu işi yapıyoruz. Göçler gerçekten değişti. Ekim, kasım ayında havalar çok sıcak gitti. Bununla beraber balıklar göç almadı veya o kıyı bandında durmadı, serin yerler aramaya başladı, Rusya’ya gitti, tekrar geri geldi. Eskiden Marmara’da 8-9 milyon kişi yaşıyordu, şimdi 30-40 milyon kişi o havzada yaşıyor.

Bütün atıklar oraya gidiyor. Işık kirliliği... Balık ışıktan çok etkilenir, göç yolunu değiştirir. Eskiden sahillerde bu kadar ışık yanmazdı. Bunlar bizim için büyük etken. Tartışmamız gereken balık ve balıkçı değil. İstanbul’da 134 dere var, bunları temizlememiz lazım. Koruyamadığımız yer bizim değildir. Ama hep midye çiftlikleri, balık çiftlikleri kuruluyor. Bizim avlak sahalarımıza girildi.”

TÜRK SOMONU YOK SATIYOR

Su Ürünleri Yetiştiricileri Birliği Başkan Yardımcısı Özerdem Maltaş da Tarım Bakanlığı’nın desteğiyle denizlerde Türk somonu türü geliştirildiğini söyledi, “Yok satıyoruz” dedi. Dalgıç olan HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan da “Mesela pinalar (midye türü), hâlâ süs objesi olarak kullanılıyor. Denizatı, denizyıldızı kurutulur. Bunların avlanması, toplanması yasaktır. Balıkçıda el kadar orfozları tezgâha koymuşlar, kavga ettik adamla. ‘Başka ülkelerden geliyor’ diyorlar, kuyruklu yalan” dedi.

( Hürriyet) Bülent Sarıoğlu

Prof. Dr. Karakulak: Balıkçılık filosu kapalı havzayı bırakıp okyanusu hedeflemeli

 

Müsilajdan temizlenen İzmit Körfezi'ne yunuslar daha çok gelmeye başladı

 

Uzmanlar müsilajın ne zaman döneceğini açıkladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mezarci 24 Ekim 2021 20:11

    bu kafayla devam ederseniz fazla deyil onseneyi varmaz ciftlik baligindan baska balik gorulmez bu ulkede,YAZIK, uc tarafi suyla cevrili ve kafalar tamamen sulanmis ve neyin dogru olup olmadigini gormek istemiyorlar.aci receteyi yani 1 nisan ve 1 ekim arasi yasak olmali ve cinokop avlamak yasaklanmali kiyi trolu ve irip yasaklanmali,gece dalarak balik avlamak yasaklanmali,bunlari yapmassaniz aglamanin anlami yok. gelecegimizi kendimiz yok ediyoruz....denetimler hic yok,pazarlarda sigara uzunlugundaki lufer yavrusu dolu bu nebicim denetleme?vatandas olarak bu baligi gordugum zaman icim aciyor ...cok yazik

  • Fhr23 Ekim 2021 15:07

    Pazarlar daha istavrit kadar büyümüş olan çinekopla dolu yazık günah..

  • BÜLENT 23 Ekim 2021 13:38

    Balığı yakala soğuk hava deposuna sakla yurt dışına sat vatandaş geçen sene balık görmedi bu sene mursilajdan balık satılmayınca fiyatları makul tut geçen hafta sinoptan 10 tlye hamsi aldık hala ağlasın balıkçılar ALLAH gözünü zü doyursun. Kıyıya 15_20 metreye kadar ağ at balığı büyük küçük ayırım yapmadan tut hala ağlamaya devam. Bu aç gözlülükle bu hava değişimi ile bir kaç sene sonra yakalıyacak balık zor bulursunuz.

  • Deniz23 Ekim 2021 11:22

    Gelişmiş ülkeler denizlerine sahip çıkarlar sıkıyorsa avla yasak olan boyutlarıda çıkart karaya sat görelim bizde lüferin ufaklarına başka isim takmışlar sanırsın ayrı ırk akılları sıra milleti kandırıyorlar ışığı dereyi kirliliği tartış ama kendinede öz eleştiri yap minnacık istavrite kraçe diğerine çinekop salla gitsin ne ekersen onu biçersin…!