E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBakır ve demirde düşüş---

Bakır ve demirde düşüş

Bakır ve demirde düşüş
19 Eylül 2023 - 10:56 borsagundem.com

Bakır fiyatları, Fed toplantısı ve Çin'de talep endişeleri odaktayken düşüş yaşadı. Demir cevheri ise yüksek yurt için arz ve talep endişeleriyle düşüşünü sürdürdü

Bakır fiyatları, ABD Merkez Bankası'nın günün ilerleyen saatlerinde iki günlük politika toplantısına başlayacak olması ve merkez bankalarının bu haftaki faiz kararı öncesinde genel havanın baskılanmasıyla Asya ticaretinde düşüş yaşadı.

Dünyanın en büyük metal tüketicisi olan Çin'de pandemi sonrası ekonomik toparlanmanın yavaşlamasının talebi azaltabileceğine dair endişeler ve borsa depolarındaki artan stoklar da bakır fiyatlarını düşüşe sürüklüyor.

Londra Metal Borsası'nda üç ay vadeli bakır, dünkü %0,6'lık düşüşün ardından, bugün TSİ 10.00'da %0,5 düşüşle 8.320,50 dolar/tona geriledi.

Şangay Vadeli İşlemler Borsası'nda Ekim vadeli bakır, dünkü %0,4'lük düşüşün ardından kayıplarını artırarak %0,8 düşüşle 68.790 yuan/tona (9.426,52 dolar) geriledi.

Analistler, yatırımcıların bu hafta sonunda yapılacak FOMC toplantısını beklediğini belirterek, yatırımcıların aynı zamanda yuanın dolar karşısında değer kaybı baskısının metallere olan talebi etkileyebileceğine vurgu yaptı.

Demir cevheri, yüksek yurt için arz ve talep endişeleriyle düşüşünü sürdürdü

Demir cevheri vadeli işlemleri, gayrimenkullerdeki durgunluğun yatırımcı güvenini baltaladığı bir ortamda artan yurt içi arz ve devam eden talep endişeleri nedeniyle düşüşünü sürdürdü.

Dalian Emtia Borsası'nda (DCE) Ocak ayı vadeli demir cevheri, dün %0,2 düştükten sonra bugün TSİ 05.44'te %0,23 düşüşle 866,5 yuan/ton (118,78 dolar) seviyesinde işlem gördü.

Singapur Borsası'nda Ekim ayı demir cevheri, %1,49 düşüşle 119,95 dolar/tona geriledi.

Analistler, direnç seviyesine dokunduktan sonra bunu normal bir aşağı yönlü düzeltme olarak gördüklerini ifade etti. Analistlere göre 120 ile 130 dolar arasındaki fiyat aralığında uzun pozisyonlar oluşturmak riskli.

Ulusal İstatistik Bürosu'nun verilerine göre 2023'ün ilk sekiz ayında demir cevheri üretimi yıllık %7 artışla toplam 659,17 milyon ton oldu ve fiyatlar üzerinde baskı yarattı.

Dalian'da koklaşabilir kömür ve kok kömürü arzın daralmasıyla desteklenerek sırasıyla %3,26 ve %1,24 artış gösterdi.

Dolar/TL, 27.03 seviyesinde

 

Ons altın 2 haftanın en yüksek seviyesinden geriledi

 

Küresel zeytinyağı fiyatlarında yeni rekor

 

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda inşaat demiri %0,89, sıcak haddelenmiş rulo %1,7, filmaşin %0,37 ve paslanmaz çelik %0,29 arttı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)