E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBakır ve demir fiyatlarında düşüş sürüyor---

Bakır ve demir fiyatlarında düşüş sürüyor

Bakır ve demir fiyatlarında düşüş sürüyor
01 Temmuz 2022 - 08:35 borsagundem.com

Bakır fiyatları, yavaşlama endişesiyle art arda dördüncü haftalık düşüşüne hazırlanıyor. Demir cevheri, resesyon endişelerinin kötümser talep görünümünü tetiklemesiyle geriledi


Bakır fiyatları, hızlı yükselen faizler ve zayıf ekonomik verilerin metal talebini azaltacak küresel bir durgunluk korkularını körüklemesi nedeniyle bugün de düşerek art arda dördüncü haftalık düşüşüne hazırlanıyor.

Londra Metal Borsası'nda üç ay vadeli bakır, TSİ 06.40'ta %1,3 düşüşle 8.153 dolar/tona gerileyerek geçen hafta indiği 16 ayın en düşük seviyesi olan 8.122,50 dolar/tona yakın seyrediyor.

Bakır kontratı, %20,4 düşüşle 2. çeyrekte 2011'den bu yana en kötü çeyreğini kaydetti. Hafta boyunca yaklaşık %2,7 düşüş yaşadı.

Shanghai'de en çok işlem gören Ağustos bakır kontratı, gün ortası tatilinde %2,8 düşüşle 62.420 yuan/tondan (9.314,61 dolar) işlem gördü.

Analistler, ekonominin öncüsü olan bakırın ekonomik yavaşlama endişeleri arasında daha da düştüğünü belirterek, Çin'deki fabrika faaliyetlerinde artışın bile havayı iyileştiremeyeceğine dikkat çekti.

LME'de alüminyum %0,5 düşüşle 2.433,50 dolar/tondan, çinko %0,4 artışla 3.168,50 dolar/tondan, kurşun %0,7 artışla 1.921 dolar/tondan ve kalay %2,7 düşüşle 25.750 dolar/tondan işlem gördü.

ShFE'de alüminyum %1,1, çinko %4,4, nikel %7,2, kurşun %1,6 ve kalay %6,1 düştü.

Demir cevheri, resesyon endişelerinin kötümser talep görünümünü tetiklemesiyle geriledi

Dalian ve Singapur'da demir cevheri vadeli işlemleri, daha derin küresel ekonomik gerilemeye ilişkin artan korkulara ek olarak Çin'de talebe ilişkin devam eden endişeler nedeniyle bugünkü işlemlerde düşüş yaşadı. 

Çin'deki çelik fabrikaları, zayıf iç talep nedeniyle yüksek stokları azaltmak amacıyla son zamanlarda onlarca ertime fırınını durdurdu. Üretimdeki yavaşlamanın aynı zamanda Çin'in karbondan arındırma hedefleri doğrultusunda yıllık çelik üretimini azaltmaya devam etme kararlılığından da kaynaklandığı belirtiliyor.

Dalian Emtia Borsası'nda Eylül vadeli demir cevheri, sabah işlemlerini %4,8 düşüşle 764 yuan/tondan (113,95 dolar) kapattı ve haftalık kazancını %3'ün altında sınırladı.

Singapur Borsası'nda, Ağustos vadeli demir cevheri %4,1 düşerek 114,10 dolar/tona geriledi.

Analistler, sadece Çin'de değil, dünyada yavaşlayan ekonomik büyüme beklentileri ve artan resesyon riskinin küresel çelik talebi için çok iyiolmadığına dikkat çekiyor. 

Shanghai Vadeli İşlemler Borsası'nda inşaat demiri, altı günlük kazancın ardından %1,2 düşerken, sıcak haddelenmiş rulo %1,3 düştü. Paslanmaz çelik %2 geriledi.

Dalian'da koklaşabilir kömür %5 ve kok kömürü %2,5 düştü.

Petrol fiyatlarında aşağı yönlü baskılar sürüyor

 

Altın inişli çıkışlı hareketini sürdürüyor

 

Yeni asgari ücret bugün açıklanacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)