E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiBakır ve altın stagflasyon sinyali verdi---

Bakır ve altın stagflasyon sinyali verdi

Bakır ve altın stagflasyon sinyali verdi
22 Temmuz 2022 - 07:41 borsagundem.com

Ekonomik durgunluk veya enflasyon korkularının barometresi kabul edilen bakır/ altın oranı son 1.5 yılın en düşük seviyesine indi. Bakırın altından daha kötü performansı olduğunu gösteren bu oran, Fed’in faiz artış alanının daraldığı sinyali veriyor.

Ekonominin barometresi bakır fiyatlarındaki sert gerileme, altının sıkıştığı köşeden çıkışının sinyalini veriyor olabilir. Bakır ve altın arasındaki ilişki merkez bankalarının faiz artırma alanlarının daraldığına işaret ediyor. Bakırın ne kadar altın aldığını gösteren rasyo düşüyor. Bu durum ekonomik durgunluktan kaçınmak için, altını aşağı çeken faiz artışlarının yavaşlamasına zemin oluşturuyor.

Bakır 1 ayda %17 altın ise %8 düştü

Şu sıralar ton başına 7 bin 400, pound başına 3.30 dolar civarında işlem gören bakır fiyatları son 1 ayda yüzde 17 civarında, yıllık bazda ise yüzde 24 geriledi. 1.700 doların altına inen ons altının son 1 ayda değer kaybı yüzde 8, yıllık düşüş ise yüzde 6.4 oldu. Ekonomik durgunluk veya enflasyon korkularına karşı endüstriyel faaliyetlerin pusulası olarak kabul edilen bakır/ altın oranı da son aylarda düşüş eğilimine girdi ve 1 ton bakır için rasyo 4.3 son 1.5 yılın en düşük seviyesine indi.

Hanehalkı talebinin ve tüketiminin artacağına olan güven nedeniyle endüstriler yatırım yapıp üretimi artırdıkça ekonomik genişleme genellikle bakır/ altın oranını artırıyor. Buna karşılık, ekonomik aktivitede gerileme ve üretimin yavaşlaması, yüksek enflasyon dönemlerinde bu rasyo şu sıralar olduğu gibi geriliyor. Ağustos 2020 ile Ekim 2021 arasında, Kovid-19 sonrası küresel ekonomik toparlanmanın olağanüstü hızlanmasıyla bakır/ altın rasyosu neredeyse iki katına çıktıktan sonra, 2022'nin ilk çeyreğinde neredeyse sabit kaldı. Sonrasında ise yatırımcıların ekonomik toparlanmanın sürdürülebilirliği konusundaki artan endişeleri nedeniyle bakırın performansı altına oranla kötüleşti.

Stagflasyonun ilk aşaması Bakır/altın oranı giderek düşüş yaşarken, bu durum stagflasyonun ilk belirtisi olarak gösteriliyor. Capital.com tarafından yapılan analize göre altın ve bakırdaki fiyat hareketleri stagflasyonun yaklaşmakta olduğu uyarısı yapıyor. Dünya'dan Evrim Küçük imzasıyla yer alan habere göre stagflasyon, kalıcı enflasyonist baskıların bir sonucu olarak ekonomik büyümedeki yavaşlamayı ifade ediyor. Fed’in faiz artırım temposunu düşürmesi ve ABD dolar endeksinin gücünü kaybetmesi halinde ons altın destek bulabileceği belirtiliyor.

Fakat uzmanlar, Fed’in önümüzdeki hafta faizi 75 -100 baz puan aralığında artırabileceği karmaşık bir dönemden geçildiği uyarısı yapıyor.

Psikolojik 1.700 doların altı riskli

ABD tahvillerinin kısa bir düşüş sürecinden sonra tekrar yükselmesi ve ABD 10 yıllık tahvil getirilerinin yüzde 3’ün üzerine çıkması ons altını baskıladı. Ons altın uluslararası piyasalarda kritik 1.700 doları altına indi. Ons altın uzun bir dönemden bu yana 1700 bölgesi ve altında işlem görmediğinden bu bölge altında konumlanmış pek fazla destek noktası bulunmaması risk oluşturuyor. Aşağı yönlü hareketlerde 1.680 dolar önemli bir destek. Buranın altına satışların sarkması halinde 1.650 dolar desteği gündeme gelebilir. Tekrar 1.700 doların üzerine çıkılması halinde ise sırasıyla 1.722 Dolar ve 1.745 dolar direnç seviyeleri takip edilecek.

Bakır fiyatları 20 ayın dibinde

 

Altının kilogramı 954 bin liraya geriledi

 

Altın, yılın en düşük seviyesinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)