E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBakır fiyatları arttı, demir cevheri düştü---

Bakır fiyatları arttı, demir cevheri düştü

Bakır fiyatları arttı, demir cevheri düştü
16 Ocak 2023 - 08:42 borsagundem.com

LME'de bakır, Peru'da bozulma, zayıf dolar ve Çin'de umut nedeniyle arttı. Demir cevheri ise, Çin'de Kovid endişelerinin talep umutlarına darbe vurmasıyla düştü

Londra'da bakır fiyatları, düşük metal stoklarının olduğu bir ortamda Peru'da maden arzı endişesi, Çin'de teşvik umutları ve zayıf dolar nedeniyle yükseldi.

Londra Metal Borsası'nda üç ay vadeli bakır, TSİ 06.01'de %0,2 artışla 9.200 dolar/tona yükseldi. Shanghai Vadeli İşlemler Borsası'nda Mart kontratı, %0,2 düşüşle 68.710 yuan/tona (10.261,66 dolar) geriledi.

Dünyanın en büyük ikinci bakır üreticisi Peru'da Perşembe günü Glencore'a ait ve ülkenin en büyük madenlerinden Antapaccay bakır madenine saldırı gerçekleşti ve 2.000 işçinin bölgeden tahliye edilmesine yol açtı.

Cuma günü itibarıyla LME ve SHFE depolarındaki toplam rafine bakır stokları 186.343 ton veya küresel tüketimin iki günlük değerinden biraz fazlaydı.

Yine Peru'da, protestolar nedneiyle dünyanın en büyük kalay madenlerinden biri olan San Rafael madenindeki faaliyetler geçici olarak askıya alındı ve SHFE'de kalay %5,1 artışla 230.270 yuan/tona yükseldi. LME'de kalay yatay seyrederek 29.400 dolar/ton ile bir önceki seansta çıktığı yaklaşık yedi ayın en yüksek seviyesine yakın seyretti.

Demir cevheri, Çin'de Kovid endişelerinin talep umutlarına darbe vurmasıyla düştü

Demir cevheri vadeli işlemleri, hafta sonu Çin'de Kovid-19 ölümlerindeki artışa işaret eden haberlerin baskı oluşturmasıyla bugünkü işlemelrde düştü.

Dalian Emtia Borsası'nda Mayıs vadeli demir cevheri, TSİ 05.20'de %3,6 düşüşle 839 yuan/tona (125,35 dolar) geriledi.

Singapur Borsası'nda, Şubat ayı demir cevheri kontratı, %4,1 düşüşle 120,40 dolar/tona indi.

Çin Cumartesi günü yaptığı açıklamada, geçen ay sıfır Kovid politikasını terk ettiğinden bu yana hastanede yaklaşık 60.000 kişinin Kovid-19'dan öldüğünü bildirdi.

Çin'in yeni konut fiyatları, Kovid-19 salgınlarının talebi olumsuz etkilemesiyle Aralık ayında art arda beşinci ayda da düştü.

Analistler ek Kovid-19 dalgalarının olasılığına dikkat çekerek, aynı zamanda hükümet organlarının fahiş derecede yüksek buldukları demir cevheri fiyatlarıyla ilgili soruşturmaların sıklığını ve yoğunluğunu artıracağını tahmin ettiklerini kaydetti.

Shanghai Vadeli İşlemler Borsası'nda inşaat demiri %1,1, sıcak haddelenmiş rulo %1,2, filmaşin %0,5 düştü ve paslanmaz çelik %0,5 yükseldi.

Dalian'da koklaşabilir kömür %0,6 düşerken, kok kömürü %0,04 yükseldi.

Petrol fiyatları yeni haftaya düşüşle başladı

 

Ons altın 9 ayın zirvesinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)