E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBakan Varank açıkladı: Akkuyu 2023'te elektrik üretmeye başlayacak---

Bakan Varank açıkladı: Akkuyu 2023'te elektrik üretmeye başlayacak

Bakan Varank açıkladı: Akkuyu 2023'te elektrik üretmeye başlayacak
18 Ocak 2021 - 12:35 borsagundem.com

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin 2023'te elektrik üretmeye başlayacağını belirtti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Mersin Valisi Ali İhsan Su ile birlikte yapımı devam eden ve Türkiye'nin ilk nükleer tesisi olma özelliği taşıyan Akkuyu NGS inşaatında incelemelerde bulundu.

TÜRKİYE'NİN 60 YILLIK HAYALİ

Bakan Varank burada yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Burası Türkiye’nin 60 yıllık hayali. Bu yerin lisansı 1976 yılında verilmiş ama o tarihten bu tarihe kadar burada bir nükleer santral yapılamamış. O da bizim iktidarımıza, Sayın Cumhurbaşkanımıza nasip oldu. Burası 10 kilometre karelik bir alan. 4 bin 800 megavat gücüne sahip, 4 reaktörden oluşan Türkiye’nin ilk nükleer santralinin inşaatı devam ediyor. Santralin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nı ilgilendiren önemli noktaları var. Bunların başında yerlileşme konusu geliyor. Biz burada sadece bir santral inşa edilmesini elbette arzu etmiyoruz. Santral ile birlikte acaba Türk sanayisi neler kazanabilir, yerli tedarikçiler nasıl geliştirilebilir, yerli katma değer nasıl arttırabiliriz onunla ilgili sıkı bir çalışma yapıyoruz. Burada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Fatih Dönmez’in olağanüstü bir hassasiyeti var. Bugün de arkadaşlarla bunu değerlendirdik. Acaba burada kabiliyeti kazanacak yerli tedarikçileri Rosatom başka projelerinde değerlendirebilir mi? Burada kabiliyet kazanan firmalarımız hem buraya tedarikçi olup hem dünyaya mal satabilir mi? Buradaki iş gücünün eğitim ile nasıl kendi ş gücümüzü nükleer konusunda nasıl daha ileri noktalara götürebileceğimizin değerlendirmelerini yaptık."

2023'TE BAŞLANACAK

2023 yılında ilk reaktör'ün devreye alınacağını belirten Varank, "Eğer dünyanın ilk 10 ekonomisi olma hedefini gözetiyorsanız, mutlaka nükleer enerjiye ihtiyacınız var ama bundan daha da önemlisi, nükleer teknolojilerin sanayinin alt alanlarında gerçekleştirdiği etkileşim çok değerli. Burada kazandığınız kabiliyetler sizin sanayinize çağ atlatabilir. Çığır açıcı teknolojilerde gelişmek istiyorsanız mutlaka nükleer teknolojilerde kabiliyet kazanmanız gerekiyor. İnşallah 2023’ün sonunda ilk reaktör devreye alınacak ve burada elektrik üretilmeye başlayacak. Türkiye’nin önümüzdeki dönemlere dönük yeni nükleer santral projeler de var, bunları da değerlendiriyoruz." ifadelerini kullandı.

Artan risk algısı altın fiyatlarına yaradı

 

Avrupa borsaları düşüşle açıldı

 

GCM'den borsa ve döviz beklentileri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Muh18 Ocak 2021 14:08

    Bütün dünya nükler enerjiden başka enerji kaynaklarına geciş yaparken, biz nükler enerjiye yöneliyoruz. Hadi hayırlısı!

  • Kaçan Grup18 Ocak 2021 13:05

    santral devreye girince elektrik fiyatlarına kol gibi zam gelecek, bizde işler böyle yürür.

  • Mahir18 Ocak 2021 18:58

    Dolar üstünden alım garantisi verildiği için tüketici fiyatı artar