E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBakan Nebati'den enflasyon mesajı---

Bakan Nebati'den enflasyon mesajı

Bakan Nebati'den enflasyon mesajı
23 Kasım 2022 - 11:42 borsagundem.com

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Fiyat istikrarını sağlamak ve vatandaşımızın alım gücünü artırmak için kapsamlı adımlar atıyoruz. İnşallah enflasyondaki tedrici düşüş yakın zamanda gerçekleşecektir" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Darphane'nin 555. Yıl Etkinliği'ndeki konuşmasında döviz kurundaki oynaklığın ilerleyen dönemde de az olmasını beklediklerini kaydetti. Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli kapsamında öncelikle finansal piyasalarda ortaya çıkan ekonomik temellerden uzak oynaklıkları azaltacak, finansal istikrarı destekleyecek ve TL cinsinden tasarrufları özendirecek özgün enstrümanları devreye aldıklarını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bunlardan en önemlisi elbette Kur Korumalı Mevduat ve Katılma Hesapları'dır. KKM'yi sadece bütçeye getirdiği yük üzerinden değerlendirip ekonominin geneli üzerinde sağladığı katkıyı görmezden gelmek, kesinlikle sağlıklı ve bütüncül bir bakış açısı değildir. KKM'nin katkısıyla döviz tevdiat hesaplarının toplam mevduatlardaki payı, yaklaşık 20 puanlık bir düşüşle yüzde 50,6'ya gerilemiştir. KKM uygulamasıyla birlikte TL mevduatın ortalama vadesi de önemli oranda artarak 2 katına yükseldi. Bu durum, sektörün en önemli risklerinden biri olan vade uyumsuzluğunda kayda değer bir iyileşme sağlamıştır. Yılbaşına göre değerlendirdiğimizde, bugün küresel çapta tarihi en güçlü dönemlerinden birisini yaşayan ABD dolarına rağmen Türk lirasının reel değeri artış kaydetmiştir. Öte yandan, döviz kurundaki oynaklık da azaldı."

Nebati, kimi çevrelerin ülkede işler tıkırında gittiğinde hemen felaket çağrısında bulunduğunu, bunların sürekli karanlık senaryolar yazıp dursalar da bir sonuç alamadığını söyledi.

Döviz kurundaki oynaklığın ilerleyen dönemde de az olmasını beklediklerini vurgulayan Nebati, "KKM'nin bütçeye maliyeti üzerinden eleştirilerde bulunanlara tavsiyem, bu somut faydalarını da dile getirerek daha objektif ve bütüncül bir değerlendirmede bulunmalarıdır." dedi.

'13.5 TON ALTIN TOPLANDI'

Nebati, Darphane'nin, Türkiye Ekonomi Modeli kapsamında makroekonomik ve finansal istikrarı güçlendirmek üzere devreye aldıkları politikaların uygulanmasında da önemli rol oynadığını vurgulayarak, bu kapsamda hayata geçirilen Darphane Kazandıran Çeyrek Hesap Sistemi'ne değindi. Bakan Nebati, Darphane Kazandıran Çeyrek Hesap Sistemi'nin başladığı 1 Mart'tan 23 Kasım'a kadar toplam 13 ton 513 kilogram altın toplandığını, bunun bir rekor olduğunu söyledi.

Önceki gün Darphane Altın Sertifikası'nı Borsa İstanbul nezdinde ihracını gerçekleştirerek işleme açtıklarını hatırlatan Nebati, bu ihraçla 5 ton altın karşılığı olmak üzere 500 milyon adet sertifikanın yatırımcılara sunulduğunu, Darphane'nin yakın zamanda "Dijital Altın Projesi" ile altın tasarruf sistemine ve altının ekonomideki işlevine önemli katkı sağlayacağını vurguladı.

Bakan Nebati enflasyonun yakında adım adım düşeceğini söyledi. Nebati ''Fiyat istikrarını sağlamak ve vatandaşımızın alım gücünü artırmak için kapsamlı adımlar atıyoruz. İnşallah enflasyondaki tedrici düşüş yakın zamanda gerçekleşecektir'' ifadesini kullandı.

'MASAK FTX KAPSAMINDA İNCELEME BAŞLATTI'

Nebati Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun (MASAK) ABD’de iflas süreci başlayan kripto para borsası FTX kapsamında, ilişkili olduğu gerçek ve tüzel kişiler nezdinde inceleme başlattığını söyledi.

'DEPREMZEDELERE DESTEK SAĞLANACAK'

Nebati sabaha karşı Düzce'nin Gölyaka ilçesinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremde vatandaşlara gereken her türlü yardım ve destekte bulunulacağını kaydetti.

TROY ÇAĞRISI

Türkiye'nin yerli ve milli kartı TROY ödeme sistemine değinen Nebati, tüm kart kullanıcılarına ve bankalara bu sistemi kullanmaları çağrısında bulundu.

Bakan Nebati, Darphane Sertifikaları'nı değerlendirdi

 

Bakan Nebati'den 'FATF' açıklaması

 

Bakan Nebati, TÜMSİAD ile görüştü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • vatandaş24 Kasım 2022 00:03

    halen caz cez diyor. 1 senedir hikaye anlatıyor. boşver bakan bey sen 6 ay daha uyu sonra uyan bir bakmışsın vatandaş bay bay demiş.milletin aklıyla alay ediyorlar kıt akıllarıyla

  • Denizlili23 Kasım 2022 21:35

    YALAN,YALAN,YALAN!!!HADİ ORDAN!

  • Cego23 Kasım 2022 21:07

    Hadi lan

  • acacu23 Kasım 2022 20:05

    Her seferinde enflasyona yönelik önlem alıyoruz diye konuşuyorsunuz da, bir anlatsanıza tam olarak ne önlem aldınız?? Marketleri tehdit ederek mi yeneceksiniz enflasyonu?

  • astor23 Kasım 2022 20:04

    numaradan  uyuyan adam.

  • veli23 Kasım 2022 19:12

    puahahahahahahaa

  • BİRİSİ23 Kasım 2022 16:49

    Enflasyonu ve pahalılığı kabul etmiyorlardı, sonunda varlığını kabul etmişler ki önlem düşünüyorlar. Masal masal matildas. 

  • Pinokyo seni 23 Kasım 2022 14:35

    Ararlik ayında enflasyon belini kuracak dınız nebati umarım yalan değildir....

  • RESERPİN 23 Kasım 2022 13:40

    Sayın bakan sizden ve iktidarınızdan kurtulacagiz Haziran 2023 de Allahın izniyle inşallah. Siz kağıt üzerinde enlasyon ve faizi düşürürsünüz ancak. Araba artık gaz yemiyor bilesiniz.

  • hesap zamanı geldiğinde23 Kasım 2022 12:13

    Hep masal hep hikaye hep algı vatandaş nasılsa yer 40 kere dersen felsefesi.

  • Mucise Reis : )23 Kasım 2022 12:08

    ...İnşallah.... mesjaı aldık ... :D Bu kadar Tl değersiz olunca 3,500 maaş çöp,,, asgari ücret çöp... oldu. sebebi Tl nin aşırı değer kaybetmesidir... TL eridikçe normöal hayat sürenler ezildide ezildi. 1 kg una mhtaç kaldı. ABd bunu yapmadı. Maaşlar erimeyecek, kimseye eskra aşırı derecede zam yapılmayacak, ekonomi çalkalanmadan çözüm bulunacak dedi... Biz ise faizlerle oynayıp sıcak apra getirmeye çalıştık oda olmadı. şimdi tüketmeyen emekçiler üretmeyen işverenlere dönüyor... ihracat yapılsada  ihracat yapanlar kendi sermayelerini erimekten kurtaramıyor... o bakımdan plan program global bilindik kurallar, ve olacak bilindik sonuçlara dönmeli. yada reel manada üretim tesisleri kurulmalı. SEKA kağıt. neden  kurulmuyor ? bir iş insanı 100 ton patates ihraç ederken 200 ton ihracat etsin diye teşvik ediliyor.. yahuu kağıt ilk yazı bulunduğundan beri ihtiyaç, neden fabrikasını 85 milyonluk ülke kurmuyor ? ne kadar cari +kazandırıp, iç pıyasayı kıtap, gazete vb